SLUŽBENE DUŽNOSTI

Kraljica Elizabeta II. vratila se redovitim kraljevskim dužnostima nakon smrti princa Philipa

Princ Philip, koji je bio uz kraljicu tijekom njezine 69-godišnje vladavine, umro je u petak u dvorcu Windsor u dobi od 99 godina
 Tolga Akmen/AFP

Britanska kraljica Elizabeta II. u utorak se vratila redovitim kraljevskim obvezama nakon smrti supruga, princa Philipa te je sudjelovala u ceremoniji umirovljenja najstarijeg člana osoblja kraljevske obitelji, prenosi Reuters.

Kraljica je bila domaćica ceremonije odlaska u mirovinu prvoga čovjeka dvorske službe, koji vodi poslove kraljevske obitelji i dvora te tradicionalno nosi plemićku titulu grofa do odlaska u mirovinu, a potom dobiva titulu lorda.

Princ Philip, koji je bio uz kraljicu tijekom njezine 69-godišnje vladavine, umro je u petak u dvorcu Windsor u dobi od 99 godina. Njegov pogreb bit će održan u subotu.

Vojvoda od Edinburgha, kako je službeno bio poznat, oženio je Elizabetu 1947. godine.

Posljednjih je godina kraljica smanjila svoje službene angažmane te je brojne kraljevske dužnosti i pokroviteljstva prenijela na svojeg sina, princa Charlesa, na njegova sina Williama i ostale starije članove kraljevske obitelji, no nastavila je obavljati simbolične kraljevske dužnosti, poput otvaranja parlamenta.

Poznavatelji prilika na britanskom dvoru smatraju da velika praznina koja, nakon suprugove smrti ostaje u kraljičinu životu, neće utjecati na to da se najdugovječnija kraljica na svijetu odrekne trona i prepusti ga sinu, princu Charlesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2022 09:21