OŠTAR KRALJEVSKI JEZIK

Kraljica je znala biti i vrlo nezgodna: Spustila je Bushu, a princezu Dianu ostavila da čeka pola sata

Izbacila je i portrete Harryja, Meghan i Archieja iz dosega kamere za svog blagdanskog obraćanja prije njihova povlačenja s dužnosti

Kraljica Elizabeta II.

 Daniel Leal/Afp

"Za Charlesa i kraljicu Elizabetu II., njihovi su životi doslovno bili njihov posao. Svaki njihov potez, svaki osmijeh ili podignuta obrva, svaka uspostavljena ili prekinuta veza, smatrali su se dijelom njihove definirajuće funkcije: jednostavno biti kraljevska obitelj", napisao je laburistički političar Peter Mandelson u svojim memoarima kako to donosi The New Yorker.

Unatoč tome, piše pak New York Post, na van strogo odmjerena kraljica znala se šaliti, često na vrlo ironičan način.

Kada je 2007. američki predsjednik George W. Bush pogriješio i rekao da je kraljevska obitelj slavila utemeljenje SAD-a 1776. umjesto 1976., našalila se: "Pitala sam se bih li trebala započeti ovu zdravicu riječima: ‘Kad sam bila ovdje 1776.... ".

Za sastanka s Martinom McGuinnessom, zamjenikom prvog ministra Irske, 2016. godine upitali su je je li dobro. Kraljica je odgovorila: "Pa, još uvijek sam živa."

Međutim, kako piše New York Post znala je biti i vrlo nezgodna, posebno kada je u pitanju obitelj u kojoj drame kroz sva desetljeća nije nedostajalo, zbog čega su izdvojili neke takve poteze.

Najsvježiji je onaj kada je izbrisala Harryja i Meghan iz blagdanskog emitiranja.

Naime, prema knjizi "Brothers and Wives: Inside the Private Lives of William, Kate, Harry, and Meghan", uputila je pomoćnika da premjesti portret vojvode i vojvotkinje od Sussexa i njihovog tada osmomjesečnog sina Archieja, izvan dosega kamere prije snimanja njezine blagdanske emisije 2019. Kraljica je, prema jednom od izvora knjige, pogledala izbor fotografija i rekla redatelju da su "sve u redu osim jedne", misleći posebno na fotografiju sa Sussexima. Dodala je: "Pretpostavljam da nam taj ne treba." Odluka je uslijedila nakon što su Meghan i Harry odlučili kako neće provesti Božić u Velikoj Britaniji, već biti za blagdane s Meghaninom majkom.

image

Božićna čestitka kraljice Elizabete II.

Victoria Jones/afp/

Elizabeta II. jednom je prilikom natjerala pokojnu princezu Dianu da čeka 30 minuta na sastanak s njom. Biografkinja Ingrid Seward napisala je u svojoj knjizi "Kraljica i Di" da kada je Diana otišla posjetiti Elizabetu, rečeno joj je da pričeka. Prema Seward, osobni službenik je rekao kraljici: "Princeza se rasplakala tri puta u pola sata dok je čekala da vas vidi." Kraljica je uzvratila: "Bila je kod mene sat vremena - i plakala je bez prestanka."

Može se reći i da je kraljica sabotirala sestrinu sreću, točnije odigrala je važnu ulogu u tome što se njezina mlađa sestra Margaret nije udala za Petera Townsenda.

Tina Brown je u svojoj knjizi "The Palace Papers" napisala da se Elizabetina mlađa sestra Margaret htjela udati za mnogo starijeg i razvedenog muškarca, Petera Townsenda, časnika zračnih snaga. Mnogi u vladi, uključujući i njezinu sestru, ne samo da su mislili da bi on bio neprikladan suprug za nju, nego je i Engleska crkva odmah odbila vjenčati je s razvedenim muškarcem. Elizabeta je natjerala par da produži zaruke dok Margaret nije napunila 25 godina, a kako je kružilo sve više negativnih vijesti o paru, na kraju su prekinuli vezu. Margaret se kasnije udala za Antonyja Armstrong-Jonesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:55