REAKCIJA NA HARRYJA I MEGHAN

Kraljica prekinula šutnju, oglasila se o intervjuu koji je uzdrmao dvor: ‘Zabrinjavajuće je sve što smo čuli‘

‘Cijela obitelj je s tugom primila spoznaju o tome koliko su izazovne protekle godine bile za Harryja i Meghan‘
Meghan Markle, princ Harry i britanska kraljica
 John Stillwell/POOL/AFP

Buckinghamska palača prekinula je u utorak šutnju o eksplozivnom intervjuu koji su princ Harry i njegova supruga Meghan Markle dali Oprah Winfrey, a koji je emitiran proteklog vikenda.

Britanski kraljevski dvor izdao je kratko priopćenje kojim se osvrće na niz teških optužbi od kojih je najsnažnije odjeknula ona o rasizmu koji su prema vojvodi i vojvotkinji od Sussexa navodno ispoljavali neki članovi kraljevske obitelji.

- Cijela obitelj je s tugom primila spoznaju o tome koliko su izazovne protekle godine bile za Harry i Meghan, počinje priopćenje koje potpisuje sama kraljica Elizabeta II.

image
Kraljica Elizabeta II.
Chris Jackson

- Pitanja kojih su se dotaknuli, posebice ona koja se tiču rase, su zabrinjavajuća. Iako se nekih događaja možda prisjećamo na različite načine, svakako ih tretiramo vrlo ozbiljno i pozabavit ćemo se s njima privatno unutar obitelji. Harry, Meghan i Archie će uvijek biti voljeni članovi naše obitelji, stoji u priopćenju.

Kao što je poznato, u velikom intervjuu je Meghan, između ostalog, rekla i da je bilo trenutaka kada je razmišljala o suicidu te da je kraljevska obitelj ignorirala njezine tegobe. Harry je, pak, govorio o narušenim odnosima sa svojim ocem Charlesom, za kojega je ustvrdio da mu se u jednom trenutku prestao javljati na telefon.

Vjeruje se da je kraljica namjerno pričekala do utorka navečer kako bi komentirala šokantni intervju s Oprah Winfrey, kako bi ga Britanci prvo imali priliku pogledati, no ne očekuje se da će "Firma" dalje službenim kanalima, na ovakav način komentirati sporni intervju.

image
Buckinghamska palača
Justin Tallis

Bivši tajnik za tisak njezinog veličanstva Charles Anson rekao je da je njezina poruka "uokvirena tugom".

- Mislim da je s tim događajima teško suočiti i ona to želi učiniti na pošten način, ali u obiteljskom krugu, a ne javnom diplomacijom - rekao je za Sky News.

O tome može li se obitelj ikako pomiriti s parom, dodao je:

- Mislim da je glavna poanta oduvijek bila ono što je kraljica govorila, da kakvu god odluku donesu princ Harry i Meghan... Njezino Veličanstvo i Obitelj žele im dobro. A osobno, oni će uvijek biti voljeni članovi obitelji i bez sumnje će im se pridružiti obiteljskim prigodama unatoč tim nevoljama, za koje se nadam da će s vremenom biti ublažene - istaknuo je Anson.

Ovo je službeno priopćenje stiglo nakon što su pojedini neimenovani visokorangirani članovi kraljevske obitelji medijima priznali da je Palača paralizirana strahom da bi Harry i Meghan mogli otkriti lik optužen za komentiranje Archiejeve boje kože.

Visokorangirani izvor iz Palače ranije danas tvrdio je da se odgođena kraljičina izjava dijelom svodi na nedostatak "povjerenja" između Windsora i Sussexa, jer obitelj stahuje da bi komentiranje bez potpune istrage tvrdnji moglo dovesti do toga da Harry i Meghan imenuju osobu koju optužuju davanje rasističkog komentara.

image
Meghan i kraljica
Goffphotos.com/Goff Photos/Profimedia

Navodi vojvotkinje od Sussexa da je visokorangirani član kraljevske obitelji pitao Harryja koliko će biti tamna koža njegovog djeteta u vrijeme dok je Meghan bila trudna s malenim Arcijem te tvrdnja da je Palača odbila dječaku dati titulu princa jer je mješovite rase - a ne zbog protokola - najviše šteti Palači.

- Poricanje bi moglo dovesti do toga da Sussexi prekrši zavjet i imenuju člana kraljevske obitelji koji je raspravljao o boji kože svog sina. Nedostaje povjerenja - rekao je insajder za Evening Standard. A ako se to dogodi, dodao je izvor, opet će nastati golema drama.

Ovo je kraljičino priopćenje dugoočekivano i dolazi nakon, kako je priopćio Daily Mail, mučnog i dugotrajnog noćašnjeg sastanka na kojem su visokorangirani članovi britanske kraljevske obitelji uz pomoć svojih pomoćnika slagali odgovor Palače na brojne optužbe iz šokantnog intervjua koji se emitirao u više od 70 zemalja. No njihov je noćašnji trud bio uzaludan jer je kraljica Elizabeta II., koja je u intervjuu bila pošteđena direktne kritike (ali ne i one indirektne koja se odnosi na Tvrtku, što je interni naziv za Dvor), odbila odobriti sročeni odgovor za koji se očekivalo da će jutros biti pušten u javnost.

image
Intervju kraljevskog para s Oprah Winfrey
Cbs/Ferrari/Profimedia

Kraljica Elizabeta II. (94), princ Charles (72) i princ William (38) noćas su se zatvorili u svoje odaje na krizne razgovore koje je sazvala sama kraljica o tome kako reagirati na niz zapaljivih optužbi koje su u razgovoru za TV kuću CBS iznijeli Harry i njegova supruga Meghan.

Oni upućeni u zbivanja u palači opisali su raspoloženje kao mješavinu "intenzivnog osobnog šoka i tuge" jer je princ, kako kažu, "stisnuo nuklearni gumb protiv vlastite obitelji". Nadalje, ti isti dobro upućeni izvori kažu kako pripadnici kraljevske obitelji bauljaju dvorcem u nevjerici i općoj konsternaciji, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:18