PLATINASTI JUBILEJ

Kraljica slavi 70 godina vladavine: Otkriveni detalji proslave, uvodi se i četverodnevni državni praznik

Buckinghamska palača objavila je sve detalje o proslavi koja će trajati nekoliko narednih mjeseci

Kraljica Elizabeta II.

 Tolga Akmen/AFP

Britanska kraljica Elizabeta II. u 2022. godini proslavit će svoj platinasti jubilej - 6. veljače postat će prvi britanski monarh koji će obilježiti 70 godina vladavine pa je Buckinghamska palača jučer objavila sve detalje o proslavi koja će trajati nekoliko narednih mjeseci. Toliko je godina prošlo otkako je kao mlada, 27-godišnjakinja, 1952. preuzela prijestolje. Sada, u 95. godini, kraljica se ima mnogo čemu radovati, jer će se cijela zemlja i prekomorski britanski teritoriji uključiti u proslavu njezine vlasti.

Buckinghamska palača objavila je plan za kraljičin jubilej, koji će uključivati misu zahvale u središnjoj katedrali St. Paul's u Londonu, ulične tulume s najvećim imenima iz svijeta zabave, koncert uživo u palači, te paljenje svjetionika diljem zemlje i prekomorskim teritorijima Ujedinjenog Kraljevstva.

Četverodnevni državni praznik

Za proslavu kraljičina jubileja vlada je odredila četverodnevni državni praznik, za vikend od četvrtka, 2. lipnja, do nedjelje, 5. lipnja. Prazniku će prethoditi velika parada, koja će se održati od 12. do 15. svibnja. U njoj će u dvorcu Windsor više od 500 konja i 1000 izvođača stvoriti kazališnu predstavu koja će upriličiti povijest od kraljice Elizabete I. do danas.

No, glavni događaji spremaju se u vrijeme državnog praznika. Tijekom 2. lipnja glavni događaj bit će Kraljičina rođendanska povorka, Trooping the Color, s članovima britanske i irske garde. Parada će okupiti više od 1400 časnika i vojnika, 200 konja i 400 glazbenika. Uvečer se planiraju osvijetliti svjetionici u više od 1500 sela i gradova diljem Ujedinjenog Kraljevstva, na Kanarskim otocima, Otoku Manu i prekomorskim teritorijima.

Također, svjetionici će zasjati u svim glavnim gradovima zemalja Commonwealtha. U petak, 3. lipnja, održat će se misa u katedrali. Tijekom Dijamantnog jubileja 2012. godine, proslave 60 godina na prijestolju, zahvale i odjeljak iz Novog zavjeta pročitao je tadašnji premijer David Cameron. Nije još objavljeno hoće li trenutačni premijer Boris Johnson biti taj koji će učiniti isto. U subotu, 4. lipnja, javnost je pozvana na koncert u Buckinghamskoj palači, koji će okupiti neke od najvećih svjetskih zvijezda. Koncert će pratiti BBC, a publici će biti dostupne tisuće ulaznica koje će se naći u prodaji sljedeći mjesec. Na prethodnim jubilarnim koncertima nastupili su ugledni britanski pjevači, između ostalog Paul McCartney i Elton John.

image

Elton John i kraljica Elizabeta II.

Dave Thompson/AFP

U nedjelju, 5. lipnja, planiraju se veliki jubilarni ručkovi. Tog dana očekuje se više od 200.000 zabava i proslava, koje će se održati paralelno diljem Engleske, Walesa, Škotske i Sjeverne Irske. U poslijepodnevnim satima u Londonu će se održati središnja ceremonija, koja će objediniti paradu i uličnu umjetnost s prikazivanjem najvećih talenata iz svih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva i cijelog Commonwealtha.

Za jubilej već postoje inicijative i događaji prije vikenda državnog praznika. Srednjoškolci i osnovnoškolci pozvani su da izrade umjetnička djela na temu njihove vizije planeta u sljedećih 70 godina.

Raspisan je i pekarski natječaj

Odabir djela bit će otisnut na svilene zastave koje će biti postavljene u ulici koja vodi do kraljičine palače, The Mall. U tijeku je projekt "Queen's Green Canopy" u kojem se od javnosti traži da zasadi stablo, a svaka sadnja zabilježena je na digitalnoj karti koja će biti predstavljena kraljici na kraju godine. Od početka sezone sadnje zasađeno je već 60.000 stabala diljem Velike Britanije. U povodu jubileja raspisan je i pekarski natječaj kako bi se pronašao platinasti puding. Žiri će ocijeniti pristigle recepte stanovnika diljem zemlje, a pobjednički recept kuhat će se na jubilarnim ručkovima.

Na većini dužnosti prisustvovat će kraljevska obitelj, no nije jasno kojim će događajima kraljica prisustvovati. Njezin liječnički tim savjetovao joj je mirovanje od nekoliko tjedana nakon noćnog boravka u bolnici u listopadu. Kraljica je nedavno pretrpjela veliki gubitak jer je u travnju 2021. godine umro njezin suprug, princ Filip, kojeg je nazvala ''moja snaga i oslonac''.

image

Kraljica Elizabeta II.

Victoria Jones/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:41