GROFICA OD WESSEXA

Kraljici je bila poput ‘druge kćeri‘, a smrt svekrve ju je shrvala: ‘Zvala ju je mama, Elizabeti je bila omiljena snaha‘

Sophie i kraljica Elizabeta II. bile su vrlo bliske, a mnogi su groficu hvalili zbog njene prizemljene i skromne naravi

Grofica od Wessexa Sophie ispred dvorca Balmoral

 Owen Humphreys/Afp

Nakon što je izgubila vlastitu majku od raka želuca 2005., supruga najmlađeg kraljičina sina, princa Edwarda, grofica od Wessexa Sophie, kraljicu Elizabetu II. počela je od milja zvati ‘mama‘.

Provodile su puno vremena zajedno. Njihov privrženi odnos započeo je 2002. nakon što je kraljica izgubila svoju sestru, princezu Margaret, a zatim svoju voljenu majku, kraljicu majku u roku od nekoliko tjedana.

Bila je to velika utjeha imati još jednog ženskog člana obitelji u svom životu, a pričalo se da je upravo Sophie kraljici najdraža snaha.

Potresna smrt kraljičina voljenog supruga Philipa još je više zbližila kraljicu i Sophie, a Elizabeta ju je često pozivala da zauzme Philipovo mjesto s njom na stražnjem sjedalu automobila.

- Sophie nije rođena u aristokraciji, uvijek je radila za život, rekao je jedan insajder.

- Izrazito je prizemljena, a to je nešto što kraljevska obitelj treba, dodao je.

Čak se govori da bi Sophie i Edward – koji bi trebali postati vojvoda i vojvotkinja od Edinburgha u skladu s Philipovim željama – mogli biti ‘unaprijeđeni‘ u Williamove i Kateine ​​zamjenike.

Stigli su poprilično daleko od svojih početaka kada su u nekim aspektima bili poput Harryja i Meghan danas. Poput Sussexovih, ustrajali su na pokušaju razbijanja kalupa i stvaranja unosnih komercijalnih karijera – Sophie u PR-u, a Edward u TV produkciji.

Zatim je 57-godišnja Sophie bila uhvaćena u ponižavajućem skandalu koji je osmislio News of the World nakon razgovora s ‘lažnim šeikom‘ koji se predstavljao kao potencijalni klijent. A izjave o nekim političarima bile su vrlo neugodne. S druge strane, Edward je bio kritiziran jer je pokušao unovčiti svoje kraljevske veze u svojim komercijalnim pothvatima.

No za razliku od Sussexovih, Sophie i Edward vratili su se svojim kraljevskim dužnostima te ponovno izgradili ugled unutar kraljevske obitelji.

image

Grofica od Wessexa Sophie

Andrew Milligan/Afp

Grofica je sada druga najvrjednija žena iz kraljevske obitelji nakon kraljičine kćeri Anne, a dobila je pohvale za svoj rad o sljepoći koja se može spriječiti i problemu seksualnog nasilja u ratu.

Barunica Deborah Stedman-Scott, zamjenica državnog službenika za rad i mirovine, poznaje Sophie 18 godina kroz dobrotvornu organizaciju koja pomaže dugotrajno nezaposlenima.

- Kada nam je prvi put došla u posjet nije željela nikakvu galamu i samo sam im rekla da se pobrinu da mjesto bude uredno i da toalet bude čist. Sama se pojavila i sjela razgovarati. Ona je tako prirodna, oduševljeno je rekla o grofici.

Njen stil odijevanja također se promijenio tijekom godina. Kratke suknje i loše krojena odijela koje je voljela nositi kao mlada PR direktorica odavno su odbačeni.

U proteklom desetljeću smršavjela je nakon odlaska u teretanu i vožnje bicikla, a pojačala je i ‘modnu igru‘.

- Tako se sjajno uživjela u svoju ulogu i bila je posvećena tome da sve učini kako treba, rekla je dugogodišnja prijateljica Penny Mountbatten, bivša supruga kraljičinoa rođaka lorda Ivara Mountbattena.

- U isto vrijeme dok obavlja sve svoje kraljevske dužnosti, ona je praktična majka svojoj djeci i najodanija prijateljica kojoj se možete nadati. Pronaći vrijeme i ravnotežu da sve to učinite kako treba je stvarno genijalno. Mislim da je jednostavno izvanredna, dodala je.

image

Princ Andrew, grofica od Wessexa Sophie i princ Edward

Aaron Chown/Afp

Sophie ima skupinu prijateljica iz vremena kada još nije bila član kraljevske obitelji s kojima je još uvijek vrlo bliska.

- Ona je kuma dosta djece i svi osjećaju isto, da je ona netko koga mogu nazvati u bilo kojem trenutku za savjet, nastavila je.

- Biti kraljičina snaha, i to s njom u tako posebno bliskom odnosu, moglo ju je promijeniti, ali nije. Nikada nije zaboravila svoje korijene, naglasila je.

Još jedna prijateljica, dizajnerica nakita Belinda Scott, čija je kći, Camilla Hadden, bila djeveruša Sophie i Edwarda kada su se vjenčali 1999. rekla je kako je Sophie odana prijateljica koja bi napravila sve da nekom pomogne.

- Možeš sjesti s njom i ona će se usredotočiti i riješiti sve s tobom. I prilično je praktična i logična, dodala je.

Sophie i Edward dijele dvoje djece; 18-godišnju Louise i 14-godišnjega Jamesa koji nikada nisu imali dadilje, već bi se Sophie i Edward izmjenjivali tko će biti s njima kada bi jedan od njih radio, govori Penny Mountbatten.

A budući da je kraljica živjela u blizini, morala je provoditi mnogo vremena s Louise i Jamesom dok su odrastali, često gledajući britanske animirane filmove dok su bili mali.

Bivši engleski kapetan kriketa Sir Andrew Strauss upoznao je Sophie na školskom trčanju nakon što su se upoznali preko njihovih sinova.

- Sophie je u potpunosti uključena u sve WhatsApp grupe roditelja, rekao je.

- Mora biti tako teško kada ste uključeni u školske stvari kao samo još jedan roditelj, ali s druge strane, vi ste član kraljevske obitelji. Stječe se dojam da su odlučni svojoj djeci omogućiti što normalniji odgoj, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:32