YANG ZA NJEZIN YIN

Kraljici je bio oslonac i dnevni izvor smijeha, od početka je znala da ima vrlo snažan karakter

Princ Philip bio je svjestan paradoksa da su rituali monarhije istovremeno smiješni i nužni
 Fiona Hanson/POOL/AFP

"Kraljevske obitelji ranjive su na kontradiktorne obveze opisa svojih poslova. Moraju biti bliske javnosti, ali ipak ceremonijalne; tradicionalne, ali i okrenute modernizaciji; sad formalne, sad neformalne. Dok se od njih očekuje da budu politički zakopčane, trebaju također biti i dovoljno otvorene. U ovom posljednjem aspektu dužnosti princ Philip je bio dobar, gledali na tu karakteristiku dobrohotno ili ne. Kraljevski yang za kraljičin yin."

Tako je ulogu nedavno preminulog vojvode od Edinburgha opisao Simon Schama, pratitelj kraljevske obitelji u The Financial Timesu.

Definirajući da je princ imao izuzetno važnu ulogu u opstanku britanske monarhije u izuzetno turbulentnom razdoblju koje je obilježilo vladavinu kraljice Elizabete II. Gotovo svi poznavatelj britanske kraljevske kuće naglašavaju njegovu ulogu u modernizaciji krune. "Žurno, ali nikad tako grubo da bi istrčao u odnosu na očekivanja javnosti kad je riječ o dostojanstvu krune", piše Simon Schama.

Tina Brown, autorica knjige "Dianine kronike", za The New York Times također naglašava Philipovu ulogu kao osobe koja je bila svjesna paradoksa da su rituali monarhije istodobno smiješni, ali i nužni. No, navodi Tina Brown, zbog svoje aristokratske krvi, izuzetno teškog djetinjstva i ratnog iskustva, što ga je sve oblikovalo kao osobu, Philip je bio svjestan obveza. I zato je prihvaćao vođenje brojnih dobrotvornih organizacija, iako mu do toga i nije bilo toliko stalo. Držao se zavjeta koji je dao Elizabeti kad je 1953. postala kraljicom. Njoj je on, takav, dok je bila okružena mučnom formalnošću, predstavljao oslonac i osobu za koju je bila sigurna da će ju nasmijati. Yin i yang.

"Znala je da će od njega uvijek dobiti iskren odgovor", rekao je Alastair Bruce, upravitelj dvorca Edinburgh, Tini Brown. I prihvaćala ga je takvim kakav jest, "uznemirujuća definicija punokrvnog alfa-mužjaka: razarajuće zgodnog, izuzetno samopouzdanog, nestrpljivog s budalama - i ne samo budalama".

Tako ga je opisala Tina Brown koja priprema knjigu "Papiri iz palače". A Sir Nicholas Soames, osobni prijatelj princa Charlesa, rekao joj je:

"Kraljica je sigurno od samog početka shvaćala da je riječ o vrlo, vrlo snažnom karakteru, izuzetno čvrste i nesavitljive kralježnice, koji se neće dati puno zamarati svim tim". Konačno, prije samo dvije godine upravljao je četveropregom u parku dvorca Windsor. Jednostavno, jer je tako htio, a Elizabeti je to bilo drago, uvjereno je dvoje kroničara britanskog dvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:47