VOLJELA SE ŠALITI

Kraljičin gajdaš otkrio kako mu je vjetar jednom podigao kilt pred Elizabetom: ‘Vidjela je tad ‘pravog Škota‘‘

‘Kraljica ne samo da je bila razoružavajuće dovitljiva i voljela se šaliti, već je također bila i vrlo brižna i odana svom osoblju‘

Kraljica Elizabeta II.

 Pacificcoastnews.com/Pacific Coast News/Profimedia

Kraljičin osobni gajdaš Scott Methven (48) otkrio je da je jednom prilikom kraljici Elizabeti II. slučajno otkrio da je ‘pravi Škot‘ kad mu je vjetar podigao njegov kilt dok je stajao ispred nje.

Methven je rekao da je njegovo međunožje bilo ‘nakratko izloženo‘ dok je svirao gajde jednog vjetrovitog dana ispred dvorca Windsor, a dodao je i da se kraljica kasnije znala našaliti na račun tog, po njega, sramotnog incidenta.

"Bilo je to jedno vrlo vjetrovito jutro i dok sam svirao ispred dvorca Windsor, vjetar je zadigao moj kilt i kraljica je mogla vidjeti da sam ‘pravi Škot‘ dok mi je sve nakratko bilo izloženo pred njom", rekao je Methven za časopis The Spectator.

Kad se vratio u dvorac, jedan od kraljičinih pomoćnika našalio se na njegov račun.

"Kasnije, dok sam ispraćao Njezino Veličanstvo, pitala me je li mi to jutro bilo posebno hladno", prisjetio se Methven, koji je kao kraljičin osobni gajdaš radio u razdoblju od 2015. do 2019. godine. Svakog bi dana u 9 sati ujutro svirao pod njenim prozorom.

"Kraljica ne samo da je bila razoružavajuće dovitljiva i voljela se šaliti, već je također bila i vrlo brižna i odana svom osoblju. Radeći s njom uspio sam upoznati njezin smisao za humor i lakoću s kojom je razgovarala sa svima. Prvog dana na poslu kad sam bio malo nervozan, Njezino Veličanstvo me pitalo jesam li se dobro smjestio", rekao je Methven i dodao: "Odgovorio sam joj da sam se izgubio unutar Palače, a ona se na to nasmijala i rekla da se i ona znala izgubiti sa svojom sestrom, princezom Margaret kad su bile male."

Kraljica, koja je bila poznata kao sitna zbog svoje visine od 160 centimetara, također se jednom prilikom našalila na račun Methvenove visine.

"Jednom se našalila da sam ja prvi gajdaš na toj poziciji u kojeg nije morala gledati tako da gleda prema gore - to je bila šala na račun mojih 167 centimetara visine", rekao je.

On je bio Elizabetin 15. gajdaš, nakon što je kraljica Viktorija osmislila tu ulogu 1843. jer je tada uživala u zvuku gajdi dok je bila na odmoru u dvorcu Taymouth.

Methven je već ranije govorio o kraljičinoj ljubaznosti prema njemu i njegovoj obitelji nakon što je njegovoj supruzi dijagnosticiran rak. Njihovoj djeci je dopustila da ostanu u dvorcu Balmoral i o njima su se brinule kraljevske dadilje, dok je Methven brinuo o svojoj supruzi koja se tada nalazila u bolnici. Njihov petogodišnji sin Fearghas igrao se s princem Georgeom. Kraljica je također poslala košaru jagoda i muffina dežurnim medicinskim sestrama, a Methven je ispričao i da je njegov sin razgovarao s vojvodom od Edinburgha o njegovoj ljubavi prema crvenim vjevericama.

Nakon što joj je rekao za dijagnozu svoje supruge, kraljica je Methvenu rekla da stavi ‘obitelj na prvo mjesto‘.

"Stajao sam s kraljicom i ona mi je tada rekla: ‘Ako ujutro ne budete ovdje i nećete svirati gajde, znat ću da ste morali otići. Nemojte čekati da biste nekoga pitali za dopuštenje, otiđite kući i budite sa svojom obitelji jer obitelj uvijek treba biti na prvome mjestu.‘ Zatim me primila za ruku i rekla: ‘Ako će vam netko stvarati probleme zbog toga, recite mu da sam vam ja rekla da je u redu da odete‘", ispričao je Methven, prenosi Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:58