VELIKI PROCES

Kreće suđenje desetljeća: Kada su ljutiti bivši supružnici Johnny Depp i Amber Heard u pitanju - sve je moguće

Osramoćeni glumac želi od bivše supruge dobiti 50 milijuna dolara odštete zbog klevete

Amber Heard  i Johnny Depp

 Daniel LEAL and Tiziana FABI/AFP

Sudnica okružnog suda u Fairfaxu, u američkoj saveznoj državi Virginiji, od danas je poprište dugo iščekivanog procesa u kojem glumac Johnny Depp (58) želi od bivše supruge Amber Heard (35) dobiti golemu odštetu zbog klevete, 50 milijuna dolara. To je četiri puta veći iznos od procijenjenog bogatstva koje trenutno ima ta glumica i model.

Suđenje će, bez sumnje, biti vrhunski medijski događaj. Osim holivudskog para koji se po raznim sudovima susreće već šest godina, na klupu za svjedoke sjest će i niz poznatih osoba poput glumaca Jamesa Franca i Paula Bettanyja, te najbogatijeg čovjeka na svijetu, Elona Muska.

U srcu Deppove tužbe je novinski članak iz 2018. koji je Amber napisala za The Washington Post, a objavljen je pod naslovom "Progovorila sam protiv seksualnog nasilja i suočila se s gnjevom naše kulture. To se mora promijeniti."

U tekstu je između ostalog napisala: "...prije dvije godine postala sam javna osoba koja predstavlja žrtve obiteljskog zlostavljanja i osjetila sam punu snagu bijesa naše kulture prema ženama koje progovore o tome.", te "...imala sam rijetku priliku vidjeti, u stvarnom vremenu, kako institucije štite muškarce optužene za zlostavljanje."

Iako u tekstu nije spomenula njegovo ime, glumčevi odvjetnici kažu da članak implicira da ju je Depp fizički i seksualno zlostavljao kada su bili u braku.

image

Amber Heard i Johnny Depp

Face To Face/Profimedia

Heard se dva dana prije početka suđenja u Virginiji na društvenim mrežama "privremeno oprostila" od svojih pratitelja rekavši da će biti zauzeta suđenjem. U podužem postu zvijezda 'Aquamana' rekla je da je usprkos dugogodišnjim javnim svađama oduvijek voljela Johnnyja, te da je boli što će opet pred očima javnosti iznositi detalje iz svoje zajedničke prošlosti.

Pisala je i o tekstu zbog kojeg je Depp tuži: "Nikad ga nisam imenovala, nego sam pisala o cijeni koju žene plaćaju za govorenje protiv muškaraca na vlasti. I dalje plaćam tu cijenu, ali nadam se da ću, kad se ovaj slučaj završi, moći krenuti dalje, kao i Johnny."

A njihovo natezanje po sudovima traje još od svibnja 2016. godine, kada je policija stigla u njihov dom u Los Angelesu zbog prijave obiteljskog nasilja. Nekoliko dana kasnije, Heard je podnijela zahtjev za razvod navodeći nepomirljive razlike. Zatražila je i zabranu prilaska, optužujući Deppa za ponavljano obiteljsko nasilje. Glumac je žestoko negirao sve njezine navode.

Javno natezanje trajalo je tjednima - njezini su odvjetnici tvrdili da ju je Depp tijekom cijele veze verbalno i fizički zlostavljao. Njegov tim, pak, uzvratio je navodima da Heard želi lažnim optužbama izvući novac od slavnog i superpopularnog glumca.

Na kraju su se razveli sporazumno, njoj je pripalo sedam milijuna dolara, povukla je zahtjev za zabranu pristupa i zajednički su objavili izjavu u kojoj govore o svojem strastvenom i ponekad eksplozivnom odnosu, ali i dubokim osjećajima koje će uvijek imati jedno za drugo.

Nisu to, danas je jasno, bili baš lijepi duboki osjećaji.

image

Amber Heard i Johnny Depp

Getty Images/Profimedia

U prosincu 2018., Heard je napisala sporni članak za The Washington Post, a tri mjeseca kasnije, Depp je podnio tužbu za klevetu tražeći odštetu od 50 milijuna dolara za narušavanje ugleda i uništenje karijere. U tužbi se navodi da je glumčeva karijera pretrpjela velik udarac već nakon prve njezine tužbe za obiteljsko nasilje 2016. godine, a tekst mu je dodatno naštetio. Naime, Disney je izbacio Deppa iz unosne franšize "Pirati s Kariba" četiri dana nakon što je objavljen tekst.

- Jasna implikacija iz članka da je gospodin Depp zlostavljač kategorički je i očito lažna. Gospodin Depp nikada nije zlostavljao gospođu Heard. Njezine optužbe protiv njega bile su lažne i kada su iznesene 2016. godine. Bile su dio razrađene prijevare kako bi se stvorio pozitivan publicitet za gospođu Heard i unaprijedila njezina karijera - napisali su odvjetnici.

Tada je Depp počeo govoriti o tome kako je Heard zlostavljala njega - fizički i mentalno.

U travnju 2019., ona je podnijela zahtjev za odbacivanje te tužbe navodeći primjere zlostavljanja koje je podnosila, počevši od kraja 2012., kada je rekla da ju je prvi udario po licu. Navela je da je Depp zloupotrebljavao drogu i alkohol te ga je u to vrijeme nazivala "Čudovištem", da ga nikad nije napala osim u samoobrani.

Sud je odbacio zahtjev.

Bivši bračni par u međuvremenu se, 2020. godine, susreo na sudu u Velikoj Britaniji. Depp je tada izgubio parnicu za klevetu u kojoj je tužio britansku News Group Newspapers, izdavača The Suna i njegovog izvršnog urednika, Dana Woottona, zbog teksta u kojem propitkuju angažman zlostavljača žena u hit franšizi "Čudesne zvijeri". Amber je bila svjedokinja.

Na suđenju su se mogle čuti nevjerojatne stvari o njihovom bračnom životu - od tučnjava, razbijanja, prijetnji samoubojstvima, udaraca i maltretiranja (i jednog i drugog bivšeg supružnika) - ukupno 12 incidenata koji su londonskog suca uvjerili da je The Sunov članak u osnovi istinit. Heard je bila presretna, a Warner Bros. prekinuo je suradnju s Deppom.

Ohrabrena Heard i tada je podnijela zahtjev za odbacivanje tužbe u Virginiji i opet je njezin prijedlog odbijen.

Suđenje bi trebalo trajati šest tjedana, a trenutno se u američkim medijima rijetko tko usudi prognozirati ishod. Kada je ovaj bivši par u igri, kažu, sve je moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2022 14:53