STIŽE ‘MAVERICK‘

Kritičarka Timea pogledala novi Top Gun, kaže da je bolji od originala: ‘Sekvence letenja su božanstvene‘

Između Mavericka i Roostera vidljiva je razumljiva napetost. Ovo je ujedno i središnji sukob u ‘Top Gun: Mavericku‘

Tom Cruise u filmu 'Top Gun: Maverick'

 Paramount Pictures - Skydance Me/Collection ChristopheL via AFP

Više nije važno volite li Toma Cruisea ili ne - jer ako je vjerovati Timeu, definitivno ćete uživati u njegovom novom filmu "Top Gun: Maverick". Ovaj američki akcijsko-dramski film redatelja Josepha Kosinskog, kako pišu, puno je bolji od njegova prethodnika.

Radnja "Top Gun: Mavericka" odvija se u svijetu u kojemu, čini se, više nitko nije toliko zabrinut zbog prijetnje modernoj muškosti. Jedan od pilota je, naime, žena (glumi je Monica Barbaro), što je značajan odmak od originalnog filma iz 1986., snimljenog u vrijeme kad ženama nije bilo niti dopušteno letjeti u borbama.

Bez da ih se ismijava ili umanjuje, "Top Gun: Maverick" svojim muškim likovima dopušta sumnju i nesigurnost, strah da možda ne mogu uvijek i u svemu biti najbolji, čak i da se brinu oko toga jesu li možda prestari da bi bili važni.

U jednom trenutku Ed Harris, u ulozi kontraadmirala, praktički zareže na glavnog junaka Petea “Mavericka” Mitchella (Cruisea), zbog nepoštivanja naredbi: "Budućnost dolazi, a ti nisi dio nje". A Maverick itekako osjeća tu anksioznost i strah od budućnosti. Nikad nije uspio dogurati do čina višeg od kapetana, svjestan je i toga da bi ga "karijerno penjanje" zapravo samo prizemljilo, pa on i dalje radi kao probni pilot za mornaricu.

No onda na scenu stupa njegov stari prijatelj i suparnik Tom “Iceman” Kazansky (Val Kilmer), koji je sad i službeno velika faca te poziva Mavericka kako bi osposobili grupu mladih ljudi za gotovo nemoguću misiju. Morat će voditi svoje zrakoplove kroz - ne iznad - zakrivljeni kanjon, leteći na opasno niskim visinama, s ciljem da unište neprijateljsku uzletnu pistu i bunker. Ljubomorni član posade Cyclone (Jon Hamm) ne misli da je Maverick dorastao zadatku, što naravno znači da ga ne može odbiti.

Dakle, Maverick se vraća na mjesto s kojega je sve i počelo, na Miramar. Čak i prije prvoga dana na poslu, on susreće svojih 12 regruta, kojima upravlja njegova stara simpatija Penny (Jennifer Connelly), danas majka jedne kćeri koja u slobodno vrijeme voli ploviti. U jednoj sceni ona Mavericka dovodi u svoj čamac - ona upravlja kormilom, dok se on oprezno drži za ogradu iza nje.

"Zar ne bi trebao biti u mornarici", pita ga, a on joj odgovara: "Ja ne plovim čamcima, Penny, ja slijećem na njih".

Kako god, Maverick je smrtno ozbiljan kad obučava svoje pilote, grupu čiji broj mora smanjiti na šest najboljih koji će sudjelovati u misiji. Posadu čine Phoenix (Barbaro), koju su dečki prihvatili, arogantni Hangman (Glen Powell) i Bradley "Rooster" Bradshaw (Miles Teller), sin Maverickova starog letačkog partnera i najboljeg prijatelja Goosea, koji je umro tijekom treninga - gubitak je to koji Maverick nikad nije prebolio i za koji se i dalje osjeća odgovornim, iako ga je mornarica oslobodila krivnje. Između Mavericka i Roostera vidljiva je razumljiva napetost. Ovo je ujedno i središnji sukob u "Top Gun: Mavericku".

Sve u svemu, Time piše kako su sekvence letenja u filmu božanstvene - ponekad napete, a ponekad zanosno oslobađajuće. Cruise, koji je inače iskusan pilot, dobio je i dodatnu obuku od mornarice, a i njegovi kolege naučili su letjeti. Nema u ovom filmu mačizma koji smo gledali u originalu, ali mnogi će se složiti da je nastavak ipak puno bolji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:40