NIKAD IM NIJE OPROSTIO

Lady Di ga je obožavala, a onda su ga prokazali kao zlostavljača: ‘Više nije želio u javnost‘

On je čovjek iz snova, govorila je Diana za slavnog fotografa Patricka Demarcheliera. Preminuo je na karipskom otoku St. Barth

Demarchelier je snimio neke od najljepših žena u povijesti

 Rindoff-garcia/Bestimage/Profimedia

Patrick Demarchelier, jedan od najpoznatijih modnih fotografa na svijetu, poznat i kao "osobni fotograf" princeze Diane, preminuo je u četvrtak, 31. ožujka. Njegova obitelj - supruga, sinovi i unučad - vijest o njegovu odlasku objavili su na njegovom profilu na Instagramu. Preminuo je na karipskom otoku St. Barth gdje je živio posljednjih nekoliko godina, a uzrok smrti obitelj nije otkrila.

Pred objektiv tog francuskog fotografa kojeg je Diana svojedobno opisala kao "čovjeka iz snova" tijekom karijere koja traje od sredine 1970-ih stali svi koji nešto znače showbizzu, modi, politici...Snimio je gomilu reklamnih kampanja za luksuzne brendove, te naslovnice i editorijale za modne časopise. Pojavio se u filmu "Seks i grad", te u emisijama "Američki top-model". Njegova estetika sviđala se svima i svi su željeli biti njegov model uključujući Madonnu, Kate Moss, Christy Turlington, Naomi Campbell i Lindu Evangelista, Angelinu Jolie, Roberta De Nira, Anthonyja Hopkinsa, Oprah i Michele Obama. Nesretna britanska princeza bila mu je posebno draga i važna.

Sredinom 1989. Diana, čiji se brak s princom Charlesom već počeo raspadati, angažirala je Demarcheliera čiji joj se rad u Vogueu jako sviđao, kao osobnog fotografa. Tako je ušao u povijest kao prvi strani fotograf kojeg je britanska kraljevska obitelj angažirala.

Snimio je neke od najljepših i najpoznatijih Dianinih fotografija - uključujući onu za britanski Vogue na kojoj princeza sjedi i rukama grli koljena, odjevena u bijelu haljinu, s omiljenom tijarom Lovers Knot na glavi i bisernim nakitom. On je snimio i po mnogima jedan od najljepših portreta omiljene princeze iz 1991. godine, za koju je odjenula crnu dolčevitu i promijenila frizuru - njezin kratki pixie rez brzo će postati jedna od najkopiranijih frizura godine.

Demarchelier nije mnogo govorio o svojem radu s pokojnom lady Di.

- Postali smo prijatelji. Bila je duhovita i draga. U suštini, bila je vrlo jednostavna žena koja voli jednostavne stvari - rekao je jednom.

Mnogi od onih ljudi fotografirao sada se opraštaju od njega na društvenim mrežama i obitelji upućuju sućut preko njegova profila na Instagramu koji je prava galerija modne i celebrity fotografije.

image

Patrick Demarchelier umro je u 78. godini života

Mediapunch/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Model Hailey Bieber u podijelila je na Instagramu fotografiju s njim i napisala: "Počivaj u miru nevjerojatni Patrick Demarchelier" uz emoji slomljenog srca. Glumica Priyanka Chopra podijelila je fotografiju koju je snimio uz komentar: "Vaše naslijeđe je bezvremensko. RIP Patrick Demarchelier. Bila je apsolutna čast raditi s vama.

Supermodel Bella Hadid podijelila je pak naslovnicu Voguea s Demarchelierovom fotografijom. Napisala je:"Zahvalna sam što sam imala sreće biti pred vašim objektivom. Najnježnijim, legendarnim, najmekšim ali prepunim života. Nedostajat ćete mi Patrick. Počivajte u miru. "

Demarchelier se, inače, od 2018. godine rijetko pojavljivao u javnosti. Naime, on je jedno od najpoznatijih imena iz modnoga svijeta koji je s pojavom pokreta #MeToo označen kao zlostavljač i seksualni nasilnik. Nakon što je list The Boston Globe objavio veliki prilog u kojem ga je sedam žena, uključujući bivšu asistenticu, optužilo za seksualno nedolično ponašanje, izdavačka kuća Conde Nast s kojom je najviše radio prekinula je svu suradnju s Demarchelierom. On se, nakon što je žestoko demantirao optužbe, sa suprugom povukao na St. Barth gdje ima kuću, a u lokalnoj galeriji mogu se kupiti njegove fotografije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:25