SUOSJEĆA S NJIMA

LEGENDARNA GLUMICA STALA U OBRANU HOLIVUDSKIH MOĆNIKA KOJE OPTUŽUJU ZA SEKSUALNO NAPASTOVANJE Pa i meni su se mnogi nabacivali kad sam bila maloljetna

Anjelica Huston
 Danny Moloshok / REUTERS

Američka glumica Anjelica Huston (67) stala je u obranu redatelja Woodyja Allena, a suosjeća i s drugim kontroverznim osobama iz industrije zabave kao što su redatelj Roman Polanski i glumac Jeffrey Tambor.

Huston je u razgovoru za časopis New York rekla da bi s Allenom radila odmah. "Dvije su ga države istraživale i niti jedna od njih ga nije optužila", rekla je glumica koja je s redateljem surađivala na filmu "Zločini i prekršaji" iz 1989. godine.

Podsjećamo, Allen se trenutno spori s tehnološkim divom Amazonom koji je obustavio suradnju s redateljem nakon što je Allenova kći Dylan Farrow redatelja optužila za zlostavljanje i njegovih reakcija na pokret #MeToo.

Huston se istupom u Allenovu korist pridružila španjolskom glumcu Javieru Bardemu koji je također javno odbio bojkotirati kontroverznog redatelja. Glumci i glumice Timothée Chalamet, Colin Firth, Greta Gerwig i Rebecca Hall rekli su da im je žao što su surađivali s Allenom.

Glumica je potom upitana o slučaju Romana Polanskog iz 1977. godine jer je bila prisutna u kući gdje se seksualno zlostavljanje tada 13-godišnje Samanthe Jane Gailey (danas Samanthe Geimer) dogodilo. Podsjećamo, zlostavljanje se dogodilo u kući njezinog tadašnjeg dečka, glumca Jacka Nicholsona, a Huston je idućeg dana uhićena zbog posjedovanja kokaina.

Huston je rekla da je ponašanje Polanskog bilo u duhu "pokreta plejboja" koji je tada bio aktualan te da je "prilaženje maloljetnicama za tipove poput Romana bilo u modi, budući da je bio europskog senzibiliteta". Glumica je dodala da su joj se stariji muškarci stalno nabacivali dok je bila tinejdžerica. Huston tvrdi da je Polanski "pretrpio posljedice za svoja djela".

Polanski se nagodio i priznao krivnju za nezakonit seks s maloljetnom osobom te je tako izbjegao suđenje za silovanje uz pomoć opojnih tvari, perverziju, sodomiju, izvršavanjem lascivnog čina nad djetetom mlađim od 14 godina i ustupanje opojnih supstanci maloljetnoj osobi. No, Polanski je prije izricanja zatvorske kazne napustio Sjedinjene Američke Države te se do danas klonio država koje bi ga izručile SAD-u.

Glumica je upitana o suradnji s glumcem Jeffreyjem Tamborom s kojim je radila na seriji "Transparent". Podsjećamo, Tambor je otpušten nakon što su ga drugi članovi glumačkog postava serije optužili za seksualno zlostavljanje. Huston je u razgovoru za časopis New York sugerirala da su Tamborovi postupci "krivo interpretirani".

"Što se mene tiče, nitko nije ni napravio ni rekao ništa neprimjereno... Glumci se moraju osjećati tako da možemo reći i napraviti stvari koje se neće osuđivati. To je pogotovo važno za druge ljude u glumačkom ansamblu", rekla je Huston.

Glumica se dotaknula i vlastitih "#MeToo iskustava" u filmskoj industriji. Rekla je da se to događalo praktički svaki dan. "Toliko se često događa objektifikacija, krivo interpretiranje i spuštanje. Mislim da to muškarci često rade, a da ni ne znaju da to rade. Toliko su na to navikli", pojasnila je i dodala da sumnja da će #MeToo donijeti puno promjena.

"Mislim da će određeni muškarci i dalje raditi to što rade. Taj se cijeli pokret stalno razvodnjava. S druge strane, postoji stvari koja se zove muški imperativ. Postoji mogućnost da je to jače od bilo kojeg #MeToo pokreta", zaključila je glumica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:58