SAM NEILL

Legendarni glumac, čuven po ulozi u Jurskom parku, otkrio da prima terapiju za rak krvi

Neillova je glumačka karijera započela tijekom 1970-ih godina, a do sada je ostvario više od 150 uloga

Sam Neill

 Manuel Romano/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Novozelandski glumac Sam Neill (75) otkrio je The Guardianu da prima terapiju za limfom trećeg stupnja.

Neill je s Guardianom razgovarao o svojoj knjizi "Jesam li vam ovo ikada rekao?", karijeri u filmu, prirodi slave, životu na svojoj farmi na Novom Zelandu, smrtnosti te šokantnom otvaranju knjige. "Stvar je u tome da sam lopov. Možda umirem", napisao je glumac u prvom poglavlju. "Možda ću morati brže pisati", dodao je.

Neill se počeo liječiti prošle godine, a pisati je počeo kako mu ne bi bilo dosadno te kako bi si ugodio. "Najednom nisam imao nikakvog posla. A navikao sam raditi. Volim raditi. Volim ići nas posao. Volim biti s ljudima cijeli dan i uživam u društvu i prijateljstvu. To mi je najednom oduzeto. Pomislio sam, ‘što ću sada?‘", rekao je Neill. "Nije mi bila namjera napisati knjigu. Samo sam pisao. Kasnije sam shvatio da mi pisanje daje snagu i smisao. Kada bi išao leći, razmišljao bi o stvarima o kojima ću sutra pisati. To mi je spasilo život. Ne bi se mogao nositi s (liječenjem) da nisam ništa radio", dodao je glumac.

Neill je rekao da njegova knjiga nije memoar o raku već da je njegova bolest "spiralna struna" koja prolazi kroz cijeli narativ.

Glumac je u ožujku prošle godine tijekom promocije filma Jurski svijet: Carstvo uočio da su mu natekle žlijezde. Ubrzo mu je dijagnosticiran angioimunoblastični T stanični limfom. Primio je kemoterapiju, no ona nije isprve urodila plodom. Kasnije je primio novi lijek za kemoterapiju koji će primati svakog mjeseca do kraja života. Neill je rekao da u tijelu nema kancerogenih stanica.

"Ne mogu se praviti da prošla godina nije bila mračna. Međutim, ona je samo istaknula svjetlo u mome životu. Izuzetno sam zahvalan na svakom danu i mojim prijateljima. Drago mi je što sam živ", rekao je glumac.

Neillova je glumačka karijera započela tijekom 1970-ih godina, a do sada je ostvario više od 150 uloga. Svjetsku je slavu stekao zahvaljujući filmovima Jurski park i Piano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:44