EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE

LEGENDARNI NICKY SIANO U Rijeci nastupa DJ iz Studija 54, kažu da je baš on stvorio disko

Siano iz ere Studija 54 u kojem je stvorena moderna disko glazba (desno) i danas (lijevo)

Posjetitelji otvorenja velikog kulturnog spektakla, manifestacije Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020., imat će u subotu jedinstvenu priliku uživo vidjeti jednog od najznačajnijih ljudi za glazbu proteklog stoljeća, 64-godišnjaka čiji se život teško da prepričati, ali je zasigurno zaslužan za štošta, uključujući postojanje housea kao žanra.

Riječ je o Nickyju Sianu, glazbeniku koji je na scenu stupio još 70-ih, a Riječane i goste rasplesat će u klubu Discordia zahvaljujući angažmanu udruge “4 kroz 4”.

Maloljetna zvijezda

Nickyja se s razlogom smatra jednim od najbitnijih imena u povijesti disko glazbe. Na scenu je došao kao 16-godišnjak još 1971., dobivši, uz pomoć svoje tadašnje djevojke Robin Lord, prvu gažu kao DJ u tada kultnom njujorškom klubu The Round Table. Glazbenim svijetom ambiciozni se mladić probijao nevjerojatno brzo. S nepunih 18 godina udružio je sredstva i trud sa starijim bratom Joeom, tada vokalistom psihodeličnog rock benda Head Stop. Zajedno su otvorili klub The Gallery, smješten na njujorškom Manhattanu.

Bio je to trenutak koji je nepovratno izmijenio povijest glazbe jer se radilo o prvom disko-klubu na svijetu nakon kojega su, po uzoru na Gallery, niknuli mnogi diljem svijeta. Mladi Siano sam je osmislio koncept kluba, dizajnirao interijer i vrlo uspješno vodio njegovo poslovanje. Klub je bio golem hit, a po uzoru na Nickyjev koncept otvoreni su klubovi poput Paradise Garagea i Studija 54. Upravo potonji, Studio 54, odlučio je Nickyja angažirati kao svog prvog “rezident” DJ-a, što ga je lansiralo u glazbene visine. Nicky rado govori o tim vremenima, ne skrivajući kako je u to doba često eksperimentirao s narkoticima.

- Stevea Rubella, suvlasnika Studija 54, upoznao sam preko Billyja Smitha. On mi je postao prijatelj nakon što sam ga jedne noći pozvao kući i dao mu čašu vode. Zaboravio sam da je unutra LSD. Znam da zvuči strašno, ali to se često događalo ako si u mojoj blizini - ispričao je Nicky jednom prilikom.

Pionir plesa

Kad je Billy došao k sebi i odljutio se (“nisam to namjerno učinio, razumijem njegovu ljutnju”), odveo ga je Steveu i njegovu poslovnom partneru Ianu Schrageru. Oni su tada vodili nekoliko utjecajnih klubova i restorana, ali su se bavili mišlju da otvore golemi disko-klub, a na to ih je inspirirao Nickyjev Gallery.

- Večerali smo, a Billy me pitao zašto ne bih nastupao u Enchanted Gardensu (jednom od klubova, nap. a.). Zarađivao sam tada oko 350 dolara što je bilo sasvim dovoljno za život, ali uvijek sam gledao kako zaraditi više novca. S druge strane, nisam htio ispasti lak - prisjetio se u jednom razgovoru za američki Vice. Ipak, pristao je surađivati s dvojcem u njihovu klubu, a pridobili su ga rekavši mu kako je ozvučenje dizajnirao legendarni Richard Long.

Biti viđen

Kada je odlazio iz kluba, rekao im je da mu se obrate ako ikada požele otvoriti noćni klub u New Yorku. To se 1977. i dogodilo. Ian i Steve su Nickyja pozvali na adresu nekadašnjeg CBS-ova televizijskog studija. Rekao je jednom da se tada zatekao u najvećem prostoru koji je vidio u životu.

Studio 54 u kratkom je roku postao najvažnije mjesto svjetske glazbene scene, a iako je djelovao samo 33 tjedna, ušao je u apsolutnu legendu kao mjesto na kojem se moralo biti viđen. Među prvima koji su se pojavili na otvorenju bio je današnji američki predsjednik Donald Trump s tadašnjom suprugom Ivanom, s kojom se netom bio vjenčao.

Osim što je istinski pionir plesne scene, Nicky je zaslužan i za karijere brojnih vrhunskih svjetskih glazbenika. U zvijezde je lansirao Grace Jones, D.C.La Ruea, Loleattu Holloway, Larryja Levana i Frankieja Knucklesa. Za njegov dolazak u Rijeku zaslužan je voditelj programa Mirko Turkalj, poznatiji kao Mile Hund koji kaže kako nas očekuje velika glazbena poslastica.

Mile Hund već osam godina priređuje klupske programe Mile voli Disko, a upravo Siano je bio tema njegova diplomskog rada na SAE Institutu u Londonu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, još davne 2011. godine.

- Kontaktirali smo ga preko agenta i ideja dolaska na otvorenje EPK 2020. bila mu je jako zanimljiva. Nije mu ovo prvi put u Hrvatskoj, 2017. bio je na Dimensions festivalu u Puli, jednom u zagrebačkom Bestu, u Dubrovniku...

Očekujem da napravi jako dobar set , kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:50