UOČI PREMIJERE

Lepa Brena rasplakala se u Zagrebu, tješila ju je sestra: ‘Znate li da je Faketa počela pjevati prije mene‘

Počašćena sam što je moj lik izabran za inspiraciju - istaknula je Lepa Brena, koja je došla pogledati ‘Lepa Brena Project‘

Lepa Brena i sestra Faketa Stojanović

 Darko Tomas/Cropix

Došla sam podržati ovu doista fantastičnu ekipu koja već putuje svijetom promovirajući Lepa Brena Project. Želim istaknuti da je ovaj projekt nastao potpuno neovisno, bez mog ikakvog utjecaja na sadržaj. Četiri fantastične glumice i jedan fenomenalan glumac pokazali su kroz lik Lepe Brene kako se provela tranzicija bivše države. Počašćena sam što je moj lik izabran za inspiraciju - istaknula je Lepa Brena, odnosno Fahreta Živojinović uoči premijere predstave ‘Lepa Brena Project‘ koja govori o životu najveće balkanske zvijezde, problematizira njezinu popularnost, tragičan raspad bivše države i nesretne sudbine njezinih građana.

Predstava u kojoj glume Jasna Đuričić, Jelena Ilić, Anđela Jovanović, Jovana Belović i Vladimir Aleksić, dirnula je Lepu Brenu koja se po izlasku iz zagrebačkog kazališta Kerempuh sinoć rasplakala, ponesena emocijama. Tješila ju je njezina sestra Faketa, koja je iz Kanade, gdje sa suprugom i troje djece živi već desetljećima, stigla u Zagreb kako bi pogledala predstavu inspiriranu njenom sestrom.

image

Lepa Brena i sestra Faketa Stojanović

Sanjin Strukić

Lepa Brena svojedobno je otkrila kako je Faketa počela pjevati prije nje:

- Ljubav prema glazbi obje smo naslijedile od majke Ifete koja je lijepo pjevala sevdalinke. Bila sam hiperaktivno dijete, pa su me roditelji, jednako kao i brata Faruka i sestru, usmjeravali na sportske aktivnosti, a mi smo, ustvari, najviše uživale pjevajući. Moja sestra je tako počela pjevati prije mene, potom je to učinio moj brat Faruk, a tek onda ja. I to pod utjecajem profesorice glazbenog odgoja Radmile Ćorović. Faketa i ja smo odrasle slušajući glazbu s festivala poput Ilidže, Opatijskog, Beogradskog proljeća... - ispričala je jednom Lepa Brena, čiji je brat prije nekoliko godina nastupio u srpskoj inačici showa ‘Nikad nije kasno‘. I on je glazbeno nadaren, sjajan je harmonikaš, a Brena mu je bila velika podrška tijekom showa.

Koliko je glazbena zvijezda bliska sa svojom obitelji, pokazalo se i na jučerašnjoj premijeri, koju su sestre gledale bez daha, a u gledalištu su bili i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić te posljednji predsjednik predsjedništva SFRJ 1991. godine. S posebnim zanimanjem došao je vidjeti priču u kojoj se problematizira fenomen Brenine popularnosti, tragični raspad bivše zemlje, ali i nesretne sudbine njezinih građana.

image

Stipe Mesić, Nikica Gabrić, Lepa Brena i Faketa Stojanović

Sanjin Strukić

- Brena je promijenila glazbenu scenu Jugoslavije, bila je iznenađenje. Malo su je s čuđenjem dočekali, ali pokazala je brzo da je ona nešto novo, nešto drugačije, nešto veliko, da za nju ne postoje granice pokrajina i republika. Ona je doista najveća zvijezda ovih prostora i zato sam je došao podržati - rekao je Stjepan Mesić.

U publici su se mogla vidjeti mnoga poznata lica koja su sa stotinama drugih zainteresiranih ljudi pohrlila pogledati glazbeno-plesno-dramski spektakl koji je u Zagreb i Hrvatsku dovela kompanija Premier Media Group. Kao Brenina velika obožavateljica još iz djetinjstva, predstavu o njezinu životu gledala je Maja Šuput sa suprugom Nenadom Tatarinovom, bila je u Kerempuhu i pjevačica Colonije Ivana Lovrić, Iva Todorić u pratnji majke Vesne, voditelj RTL-a Adrian De Vrgna, Brenin PR agent Vedran Strukar, Nataša Janjić Medančić, Ana Maras Harmander, Stipe Kostanić, Dražen Čuček te Tarik Filipović sa suprugom Lejlom, redateljica Arija Rizvić sa sportskim voditeljem i komentatorom Markom Vargekom, a doajenka hrvatskoga glumišta Helena Buljan došla je na predstavu posebno radi glumice Jasne Đuričić pa su se prisjetile kako su u jednome filmu glumile majku i kćer... Došli su i Nikola Jelić, glasnogovornik hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića kao i Pročelnik kabineta Predsjednika Republike - Bartol Šimunić, kao i Budimir Lončar, vanjskopolitički broj jedan Josipa Broza Tita. Zvijezda večeri u publici, Lepa Brena, najviše se oduševila susrevši profesora Nikicu Gabrića, koji je pjevačici prije nekoliko godina pomogao da progleda savršeno nakon laserske korekcije vida.

Predstava, čiji su autori i redatelji Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijević, nastala je iz monologa dramskih pisaca Olge Dimitrijević, Slobodana Obradovića, Maje Pelević, Tanje Šljivar i Vedrane Klepice. Ideja nije samo predstavljanje fenomena Lepe Brene i njezine popularnosti, već i prikaz posljednja četiri desetljeća na ovim prostorima te kako se odvijala transformacija iz jedne u više različitih država gdje su se istaknule sudbine svih građana. Kroz likove Brena Jugoslavenka, Brena Seksualnosti, Brena Biznismenka, Brena Graditeljstva i Brena Pjesme prikazana je kompletna ličnost Lepe Brene i problemi s kojima se društvo s ovih prostora susretalo i susreće se i danas. Predstava još večeras igra u rasprodanom Kerempuhu, a već ovog petka seli se u Hrvatski kulturni dom na Sušaku u Rijeci. Radi velikog interesa 10. ožujka ondje će se odigrati dvije predstave u 18 i u 20 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:15