STRAH OD DEPRESIJE

LIJEČNIK KRALJEVSKE OBITELJI DIGNUO PANIKU 'Diana boluje od teške mentalne bolesti, potomci i nasljednici prijestolja su u opasnosti'

Pinceza Diana u Wimbledonu 1985.
 Peter Skingley / Reuters

Princ Charles zatražio je drugo liječničko mišljenje o psihičkom stanju princeze Diane nakon što je kraljičin doktor utvrdio da je njezin mentalni poremećaj ozbiljan. Kraljevski liječnik Sir John Batten zapravo se bojao da bi svoje mentalne poremećaje Diana mogla prenijeti na djecu, potencijalne nasljednike trona, otkrio je to u pismu ugledni psihijatar Alan McGlashan kojeg je angažirao Charles.

Godinu dana nakon što se princeza Diana pokušala ubiti padom niz stepenice, Batten i njegov lječnički tim pokušali su joj postaviti dijagnozu pretpostavljajući da se radi o ozbiljnom poremećaju. Međutim, Diana u njega nije imala povjerenja pa je Charles potražio drugo mišljenje od psihijatra Alana McGlashana, piše Independent.

McGlashan je ustanovio da je Diana samo ‘jako nesretna djevojka’ koja se sama borila s ‘okrutnom kraljevskom obitelji’. Sve je to psihijatar otkrio u pismu upućenom prijatelju kojeg je poznavao i Charles, nakon nekoliko terapija.

Diana je patila od brojnih poremećaja, uključujući bulimiju, manjak samopouzdanja, tjeskobu i depresiju. No, McGlashan je u pismu otkrio da se nije radilo o ozbiljnoj bolesti, već o posljedicama suočavanja s kraljevskim stilom života i očekivanjima koja nije znala ispuniti. Dodao je da su prijašnja upozorenja da se možda radi o nasljednoj bolesti koju princeza može prenijeti na potomstvo, samo paranoja.

‘Ona je jako nesretna djevojka koja se suočava sa situacijama s kojima teško izlazi na kraj iako hrabro sama ulazi u to’, napisao je McGlashan. Nije poznato kako je Charles reagirao na njegove zajključke, no i princ je sam kod njega proveo 14 godina psihoterapije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:32