IMA NOVI UGOVOR

Ljepotica iz zlatne ere supermodela svojedobno se borila za život, a sad se vraća jača nego ikad

Shalom Harlow 2013. oboljela je od kombinacije Lajmske bolesti, parazita koje je pokupila na putovanjima i trovanja crnom plijesni
Shalom Harlow
 FRANCOIS GUILLOT/AFP

Kanadska ljepotica, manekenka i glumica Shalom Harlow, na pragu 48. godine vraća se u elitnu modnu agenciju IMG Models, s kojom je surađivala krajem 1990-ih, kad je bila na vrhuncu slave.

Muza brendova Chanel i Dior te jedna od miljenica pokojnog dizajnera Giannija Versacea najavila je kako će u svoje buduće poslovne projekte što više nastojati uključiti promociju holističkog zdravlja, kojemu se posljednjih godina u potpunosti posvetila.

- Sretni smo što opet možemo pozdraviti Shalom u IMG Modelsu. Njezin dugogodišnji rad utjecao je na mnoge, pomogavši im da prihvate svoju kreativnost i pomaknu granice unutar industrije. Uzbuđeni smo zbog njezina sljedećeg modnog poglavlja - izjavio je direktor agencije Ivan Bart.

image
Shalom Harlow u kampanji modne kuće Versace
Versace Via Bestimage/Bestimage/Profimedia

Zbog nekonvencionalne ljepote pratila ju je titula anti-supermodela, a časopis Forbes 2007. godine uvrstio ju je među 15 najplaćenijih manekenki u svijetu.

Shalom, inače licenciranu instruktoricu joge, koja trenutačno studira terapiju polariteta i biodinamičku kraniosakralnu terapiju, modni agenti otkrili su početkom 1990-ih na koncertu rock benda The Cure u Kanadi. Kao djevojčica plesala je balet, a roditelji su joj, dok je odrastala, dopustili da neko vrijeme živi u hipijevskoj zajednici nadomak njezina rodnog Toronta.

- Za nekoga tko je došao iz obitelji o kojoj se brinula samohrana majka iz radničke klase, koja je odgajala troje djece, čistila tuđe kuće, dostavljala pizzu i školovala se noću, definitivno mogu reći da mi je svijet mode promijenio život i prije svega osigurao financijsku stabilnost koju nisam imala u djetinjstvu - izjavila je prije nekoliko godina Shalom, koja je upravo zahvaljujući majci upoznala new age filozofiju i to desetljećima prije nego što je ista uopće postala trend i globalni fenomen.

- Mama je bila zagovornica ayurvedske medicine i ozonskih terapija, učila me o ekološkoj osviještenosti... Sjećam se kako su se svojedobno svi zgražali kad bi čuli da koristim ženske higijenske proizvode koji se mogu prati i ponovno koristiti! - rekla je u jednom intervjuu Harlow.

image
dizajner Gianni Versace sa supermodelima Naomi Campbell, Shalom Harlow i Stellom Tennant na reviji 1997. godine
Pierre Verdy/Afp/Profimedia

Kanađanka se iz svijeta mode povukla 2013. godine. Tad je, kako sama kaže, oboljela od kombinacije "Lajmske bolesti, parazita koje je pokupila tijekom brojnih putovanja i trovanja crnom plijesni", zbog čega je dugo bila prikovana za krevet, a neko vrijeme morala je koristiti i invalidska kolica kako bi se uopće mogla kretati.

- Duboke kronične bolesti mogu potaknuti živčani slom, a ja sam tad imala složeni PTSP od svih tih silnih infekcija s kojima se moje tijelo borilo. Jednostavno su me sustigle sve nezarasle tjelesne, mentalne i emocionalne rane - prisjetila se lani Kanađanka u intervjuu za InStyle. Tad je prvi put javno progovorila i o tzv. fekalnoj transplantaciji kojoj se podvrgnula u Londonu. Primila je infuziju tekućeg filtrata stolice (fecesa) zdravog davatelja kako bi joj se normalizirala crijevna flora.

- Bila je to prva u nizu medicinskih intervencija koja mi je doslovce spasila život - rekla je manekenka, koja je poslije svega navedenoga prihvatila sporiji tempo života te se okrenula iscjeliteljstvu i prirodi.

- Još uvijek se liječim. Volim svoj posao, ali više ne želim svaki tjedan biti u avionu i letjeti preko pola svijeta. To nije održivo niti za moje tijelo niti za okoliš. Voljela bih da modna industrija pronađe načine za rad na lokalnim razinama - to je moguće, jer talenata ima posvuda, a pametnim djelovanjem činimo dobro i planeti na kojoj živimo - zaključila je ljepotica koja se okušala i kao glumica pa smo je tako mogli vidjeti u filmovima "Kako se riješiti frajera u 10 dana", "In & Out" i "Vanilla Sky".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:56