CHARLES I CAMILLA

Ljubav otporna na sve: Želio je biti njezin tampon, preživjeli su brakove, razvode i kritike, a danas će okruniti svoju vezu

Kralju Charlesu III. konačno će se ostvariti san kad uz njega okrune i njegovu ‘dragu ženu‘ Camillu

Princ Charles i Camilla

 Mwpi/Backgrid Uk/Profimedia/Mwpi/backgrid Uk/profimedia

Nakon desetljeća privrženosti i 18 godina braka, kralju Charlesu III. konačno će se ostvariti san kad uz njega okrune i njegovu "dragu ženu" Camillu.

Ona je bila sastavni dio njegova života unatoč tome što je njihova duga veza predstavljala izazov britanskim institucijama i izazvala snažan otpor javnosti.

Camilla će u londonskoj Westminsterskoj opatiji biti pomazana i okrunjena za kraljicu uz prisutnost svjetskih vođa.

Je li žena koja je tako dugo živjela u sjeni zabrinuta zbog globalne pozornosti krunidbe?

"Svatko bi bio tjeskoban u tako važnoj prigodi", rekao je njezin sin Tom Parker Bowles i dodao: "Ima 75 godina, teško je to učiniti. Ali nikada se nije žalila."

Kaže da je njegov 74-godišnji očuh "dobar, ljubazan, inteligentan čovjek kojemu je jako stalo do svoje dužnosti", rekao je.

No, put do Camilline krunidbe nije bio lak.

Omraženost

U devedesetima je Camilla bila najomraženija žena u Britaniji, koju je princeza Diana okrivila za raspad braka s tadašnjim princom Charlesom. Diana je Camillu nazvala "rotvajlericom".

Charlesov i Dianin mlađi sin, princ Harry, koji se sada otuđio od monarhije, tvrdio je da je Camilla igrala dugu igru kako bi se dočepala krune.

Charles se, međutim, nikada nije pokolebao u ljubavi prema njoj.

Par se upoznao prije pedesetak godina. Bliska aristokratskim krugovima, Camilla Shand bila je opuštena u njegovom društvu, zabavljala i smirivala tada nesigurnog princa.

Međutim, kad je Charles otišao na službu u Kraljevskoj mornarici, Camilla se zaljubila u vojnog časnika Andrewa Parkera Bowlesa. Udala se za njega 1973., zbog čega se Charles osjećao prazno.

Njihov brak se raspao zbog izvanbračnih afera Parker Bowlesa.

Godine 1981. princ Charles oženio se Dianom Spencer, grofovom kćeri, u braku koji je nazvan bajkovitim. Imao je 32 godine, a Diana samo dvadeset. Camilla je bila gošća na vjenčanju.

Beznadno neusklađeni, Charles i Diana ubrzo su se udaljili. Princ William rođen je 1982., a Harry 1984. godine.

Kako se brak raspadao, Charles se vraćao Camilli i obnovili su vezu.

"Kod kuće i na suhom"

Britanski je tabloidni tisak 1993. objavio transkripte intimnih telefonskih razgovora tajno snimljenih četiri godine ranije u kojima je Charles poželio biti njezin tampon. Nakon tog poniženja, neki su se pitali hoće li ikada postati kralj.

Princ i princeza od Walesa razveli su se 1996. godine, a ona je godinu poslije poginula u automobilskoj nesreći u Parizu. To je isprva dovelo do golemog pada prinčeve popularnosti.

Charles i Camilla vjenčali su se na građanskoj ceremoniji 2005. godine.

Prethodno su bile potrebne godine pažljivo orkestriranog rada u odnosima s javnošću kako bi Camilla postala javno prihvaćena i stvorila se mogućnost njihova braka.

I kraljica Elizabeta II. dugo je bila neprijateljski raspoložena prema njihovoj vezi, ali ju je na kraju prihvatila.

"Moj sin je kod kuće i na suhom sa ženom koju voli", rekla je kraljica Elizabeta II. na svadbenom prijemu u dvorcu Windsor.

Srodne duše

"Njih dvoje su srodne duše. Slične godine, sličan smisao za humor, slični prijatelji... sve ono što on i Diana nisu imali zajedničko", rekao je kraljveski biograf Richard Fitzwilliams za agenciju AFP.

Dodao je da Camilla ima "snažan osjećaj dužnosti" i svoju ulogu smatra podrškom kralju".

A s obzirom na to kakve je sve javne napade izdržala, "sigurno je čvrsta", primijetio je Fitzwilliams.

"Moja majka ima čvrste stavove o mnogim stvarima, ali ih ne govori", rekao je Camillin sin.

Kraljica Camilla

Sedam mjeseci prije nego što je umrla, kraljica Elizabeta II. rekla je da je njezina "iskrena želja da Camilla bude poznata kao kraljica supruga".

U pozivnicama za krunidbu se po prvi put spominje "Kraljica Camilla".

Unatoč njezinoj predanosti, stotinama javnih angažmana godišnje i brojnim dobrotvornim pokroviteljstvima, Camillin rejting i dalje je raznolik. U ispitivanju javnog mnijenja YouGov prošlog mjeseca utvrđena je 48-postotna podrška novoj kraljici.

Druga anketa je pokazala, pak, da samo 14 posto Britanaca želi "kraljicu Camillu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:41