KUĆA BURDA

Ljubavni krah jednog od najpoznatijih njemačkih parova: Razvode se slavna glumica i medijski mogul

Glumica Maria Furtwängler i izdavač Hubert Burda objavili su da se razvode poslije više od 30 godina braka

Maria Furtwängler i Hubert Burda

 Lino Mirgeler/Dpa Picture-alliance Via Afp

Desetljećima su bili svuda rado viđeni par: glumica Maria Furtwängler i izdavač Hubert Burda objavili su da se razvode poslije više od 30 godina braka. U njihovom priopćenju stoji: "Maria Furtwängler i Hubert Burda već neko vrijeme žive odvojeno. Oni su, i s obzirom na dvoje djece koju imaju, prijatelji i obitelj, i bit će to i ubuduće."

image

Maria Furtwängler i Hubert Burda

Odd Andersen/Afp

Njih dvoje imaju kćer i sina: 30-godišnja Elisabeth Furtwängler je glazbenica, a njezin dvije godine stariji brat Jakob Burda radi kao digitalni poduzetnik, piše Deutsche Welle.

image

Elisabeth Burda i Hubert Burda

Patrick Seeger/Dpa Picture-alliance Via Afp

Poznata njemačka glumica i uspješni medijski poduzetnik među najpoznatijim su njemačkim bračnim parovima od kako su sklopili brak 1991. Unatoč velikom zanimanju javnosti, njih dvoje su uspjeli očuvati privatnost.

Kada su se vjenčali 1991. Furtwängler je imala 25 godina, a Burda 51. Njih dvoje su se poznavali nekoliko godina, prvo dijete se već rodilo, drugo je bilo na putu. Bio je to drugi brak Huberta Burde koji potječe iz čuvene obitelji izdavača. Pogotovo je njegova majka Aenne Burda znatno utjecala na život žena u poslijeratnoj Njemačkoj, objavljivanjem krojeva za odjeću u svojoj čuvenoj Burdi - koja je bila popularna i u bivšoj Jugoslaviji.

image

Hubert Burda

Felix Horhager/Dpa Picture-alliance Via Afp

Višestruko nagrađivana glumica Maria Furtwängler potječe iz poznate umjetničke obitelji. Majka joj je također bila poznata glumica, a djed čuveni Wilhelm Furtwängler, skladatelj i jedan od najznačajnijih dirigenata 20. stoljeća. Mrlja na njegovoj biografiji: on je za vrijeme Drugog svjetskog rata surađivao s nacistima.

Maria Furtwängler je pred kamerama još od malena, a prvi veliki uspjeh doživjela je 1987. ulogom u seriji „Sretna obitelj". Završila je medicinu u Francuskoj i doktorirala u Münchenu. Neko vrijeme je radila kao liječnica, a onda se 2001. odlučila posvetiti glumi.

Slavu je stekla ulogom kriminalističke inspektorice Charlotte Lindholm u kultnoj njemačkoj seriji „Tatort". Maria Furtwängler je uvijek jamčila gledanost kao glumica, a stekla je i ime kao televizijska producentica.

image

Maria Furtwängler i Hubert Burda

Lino Mirgeler/Dpa Picture-alliance Via Afp

Ona je i društveno aktivna. Zalaže se za ženska prava, pa je zajedno s kćerkom osnovala zakladu MaLisa koja se posvetila borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Ova inicijative intenzivno skreće pažnju na tu problematiku, kao i, primjerice, na predstavljanje žena u medijima.

A koncern Burda svake godine dodjeljuje BAMBI - medijske i televizijske nagrade kojima se odlikuju ljudi "s vizijama i kreativnošću, čiji su izuzetni uspjesi i dostignuća reflektirani u medijima u protekloj godini". To je jedna od najstarijih medijskih nagrada u Njemačkoj.

Medijska grupa Burda svake godine zarađuje milijarde eura. U njezinom portfelju je niz poznatih njemačkih novina kao što su Focus i Bunte ili modni časopisi Burda Style i Elle. Koncern je 100 posto u obiteljskom vlasništvu: Hubert Burda je vlasnik zajedno sa svojom djecom: sin i kćer drže po 37,5 posto udjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:24