POVRATAK STAROG ZANATA

Lončarstvo je in: Grnčare Pitt, DiCaprio, Serena, a Seth Rogen prodaje svoje glinene posudice za marihuanu

- Mislim da će moji prijatelji biti ljuti jer više neće dobivati ​​odjeću na poklon, već keramiku, kaže dizajnerica Isabel Marant

Slavni i lončarstvo

 AFP/profimedia

Korona je izrodila i nešto dobro. Umjesto infantilnih izazova na društvenim mrežama, kao novi trend vratio se jedan stari zanat - lončarstvo ili kao se to naziva grnčarija. Pokrenule su ga zapravo neke od najvećih svjetskih zvijezda poput Brad Pitta, koji je poput ostatka svijeta zbog pandemije bio prisiljen biti doma više nego ikada prije. Kako piše britanski The Guardian, grnčarski zanat sada je prerastao u ogroman hit u Velikoj Britaniji.

Jedna od najstarijih civilizacijskih aktivnosti, tek kratki antropološki odmak od lova i sakupljanja, donedavno potpuno podcijenjeni, demode hobi doživio je potpunu renesansu, što se vidi i po broju zvijezda koje sada sa strašću prljaju ruke u glini.

image

Serena Williams

Marco Bello/Getty Images/AFP

Serena Williams priznala je još na društvenim mrežama 2019. da se "stvarno bavi keramikom". Glumac Seth Rogen toliko se oduševio loncima tijekom izolacije da je napravio studio u svojoj garaži i prodaje vlastite keramičke potrepštine za marihuanu. Brad Pitt nije "uronjen" samo u glinu, on koristi i druge materijale. Ponekad mu se pridruži i Leonardo DiCaprio.

image

Seth Rogen

Phillip Faraone/Getty Images/AFP
image

Leonardo DiCaprio

Broadimage/Shutterstock Editorial/Profimedia

Laura Harrier, zvijezda fima "Spider-Man: Homecoming" ima svoj vlastiti studio za keramiku, dok se Josh O'Connor, koji je glumio princa Charlesa u seriji "The Crown", redovito hvali keramikom na Instagramu, odajući počast tako pokojnoj Lucie Rie. Riječ je o poznatoj britanskoj umjetnici keramike, koja je prije bila poznata samo vrlo uskom krugu publike. Međutim, piše The Guardian, na Rieino ime sada svi mudro kimaju glavom.

Grnčarija (lončarstvo) je postala potpuno trendi u svijetu, čemu najbolje u prilog govori činjenica da ste praktički u modnim krugovima nitko ako već niste lansirali mikro kolekciju posuda. Prošle godine, dizajner Jonathan Anderson, kolekcionar keramike, surađivao je s umjetnicom Magdalene Odundo iz Surreya, rođenom u Keniji, poznatoj po svojim ručno izrađenim radovima visokog sjaja i mladom američkom zvijezdom keramike Shawandom Corbett na serijalu deka za svoju kolekciju JW Anderson jesen/zima 2021. Inače Odundo je 2020. jedan svoj rad prodala za čak 240 tisuća britanskih funti.

image

Lončarstvo, ilustracija

Daniel Grill/Tetra Images/Profimedia

Francuska dizajnerica Isabel Marant prestala je pak raditi ponedjeljkom kako bi se mogla baviti keramičkom praksom u vlastitom nedavno završenom ateljeu za keramiku.

"Ne želim napraviti nikakav posao od toga. To je ostvarenje sna koje me vrlo ispunjava. I mislim da će moji prijatelji biti ljuti jer više neće dobivati ​​odjeću na poklon, već keramiku.", kazala je Marant.

Henry Holland, bivša zvijezda londonskog tjedna mode koji je odijevao Alexu Chung i Ritu Oru, potpuno se okrenuo keramici. Dan nakon što je na društvenim mrežama objavio nekoliko slika nekih prugastih zdjela, probudilo ga je 150 narudžbi i sada je na čelu novog keramičkog poduzeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:01