‘PESMA ZA EVROVIZIJU‘

Luda glazbena večer u Srbiji: Klavir od 300 tisuća eura, svađa Bajage i Lukasa, kosa Meghan Markle...

Dođi bliže ako si ‘laf‘, ali prvo skini malo te veštačke kose s glave, odbrusio je Aca Lukas Bajagi u backstageu

prvo polufinale 'Pesme za Evroviziju'

 Screenshot/YouTube

Glazbena scena Srbije je na nogama! U tijeku je, naime, trodnevni izbor srpskog predstavnika za ovogodišnji Eurosong. U četvrtak navečer završeno je prvo polufinale, u petak će RTS u izravnom prijenosu prenositi drugu polufinalnu večer, a veliko finale, na kojemu će nastupiti osamnaest najboljih skladbi i izvođača, održat će se u subotu, također s prijenosom na RTS-u.

A već prvo polufinale, koje je u četvrtak trajalo od 21 do ponoći i tijekom kojega je nastupilo osamnaest izvođača (od kojih ih je devet prošlo dalje), pokazalo je koliko naši susjedi drže do ovog izbora, kao i koliko je srpski nacionalni izbor "Pesme za Evroviziju" različit od naše Dore.

Za razliku od Dore koja je u veljači održana u sportskoj dvorani u Opatiji, Srbi svoje pjesme biraju u RTS-ovom televizijskom studiju na beogradskom Košutnjaku, također uz prisustvo publike koja spremno prkosi koroni. I dok su televizijska scena i produkcija oba ta spektakla na uistinu visokoj razini, gledajući voditelje srpskog izbora - Dragana Kosjerina, Jovan Radomir, Kristina Radenković i Stefan Popović - kako tijekom čitanja rezultata odugovlače i jedni druge pitaju je li im napeto, odnosno propitkuju glazbenike u green roomu jesu li dali glas sami za sebe - teško je sa sjetom ne prisjetiti se Franke Batelić, Elizabete Brodić i posebno Duška Ćurlića, kojega je teško i zamisliti kako svim sudionicima nekog festivala uporno ponavlja jedno te isto pitanje.

Glazbeno, međutim, Izbor Pesme za Evroviziju zabavniji je i definitivno raznolikiji od Dore, koja se ove godine uglavnom svela na ne previše upečatljive pop uratke. Srbi, s druge strane, na svom natjecanju imaju miks svih mogućih glazbenih žanrova: od popa, preko etna, rock and rolla, balada... Kod njih srpski folker Aca Lukas nastupa za klavirom vrijednim 300.000 eura uz pratnju Kristal Kvarteta, Talijanki koje su došle u Beograd "kako bi Lukasa odvele u Torino". Tu je i Angellina koja se ne libi izaći na scenu u (prevelikom) seksi "limenom" trikou, Zorja koja plijeni pažnju golim nogama i zlatnom krunom na glavi, dok joj voditelj neplanirano u naručje baca plastičnu zmiju što je rezultiralo panikom i vriskom pjevačice...

Kao najhrabrijim se proglašava nastup sastava Konstrakta s numerom "In corpore sano" čiji stihovi glase: "Koja li je tajna zdrave kose Meghan Markle? Koja li je tajna? Mislim da u pitanju je duboka hidratacija. Kažu da na koži i kosi se jasno vidi sve. Recimo, tamni kolutovi oko očiju ukazuju na probleme s jetrom... A umetnica mora biti zdrava..." - glasi tekst pjesme koju su otpjevali članovi sastava koji su na scenu izašli s ručnicima oko ramena, dok je njihova pjevačica za nastup odabrala uniformu medicinske sestre, a dok je pjevala, prala je ruke u lavoru.

Definitivno, izbor "Pesme za Evroviziju" možda i nije zabava za svačiji ukus, ali sigurno je zabavan, a upravo je zabave možda i najviše nedostajalo na našoj Dori.

Spomenimo još da su tijekom prvog polufinala u Srbiji u show programu nastupale lanjske eurovizijske predstavnice Hurricane te da su se za daljnje natjecanje iz prve večeri plasirali grupa Biber, Zorja, Lift, Kontrakta, Ivona, Angellina, Marija Mikić, Ana Stanić i Aca Lukas, koji se prema pisanju srpskih medija u backstageu posvađao s Bajagom (koji je jedan od autora skladbe "Dve godine i šes’ dana" koju izvodi grupa Biber). Mediji tvrde da je sve počelo nakon što je Bajaga politički provocirao Lukasa, koji mu je nakon toga dobacio:

"Dođi bliže ako si 'laf', ali prvo skini malo te veštačke kose s glave", odbrusio je Aca Lukas Bajagi, koji je naknadno novinarima rekao da nije bilo nikakvog sukoba.

Kako bilo, u petak navečer na redu je drugo polufinale u kojemu nastupaju Marija Mirković (bivša članica grupe The Frajle), ali i Sara Jo (koja je nedavno s našom Frankom snimila duet "On"), čija pjesma "Muškarčina" slovi kao favorit ovoga izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:31