RICHARDS SLAVI 78.

Ludi život rock ikone: Umalo je spalio Hefnerovu vilu, jednom nije spavao 9 dana, a skoro su ga ubile - knjige

Keith i saksofonist Bobby Keys bili su pozvani na zabavu u Hefnerov legendarni dom

Keith Richards

 Kamil Krzaczynski/Afp/Profimedia

Gitaristička legenda Rolling Stonesa Keith Richards u subotu slavi 78. rođendan. Slavni roker, koji je tijekom 1970-ih godina konstantno bio na listi poznatih osoba "koje će najvjerojatnije umrijeti ove godine", napravio je tijekom svog života neke neobične stvari i prošao kroz vrlo jedinstvena iskustva pa smo u njegovu čast izdvojili 10 najzanimljivijih događaja:

1. Skočio je s drveta i zaradio krvni ugrušak

Nakon što je s kolegom iz benda Ronniejem Woodom 2006. plivao kraj privatnog otoka na Fidžiju, Keith se popeo na drvo i sjeo na dva metra visoku granu. Kad je skočio, udario je glavom o deblo. Nekoliko dana kasnije imao je zasljepljujuću glavobolju i dva napadaja. Četiri je sata letio do Novog Zelanda kako bi ga operirali i izvadili mu krvni ugrušak iz mozga. Keith se vratio na pozornicu samo šest tjedana kasnije.

2. Odbijao je izaći na pozornicu sve dok nije pojeo Shepherd’s Pie

Tijekom turneje Stonesa "Steel Wheels" 1989. godine, Keith je čuo da će u ponudi biti pastirska pita (Shepherd’s Pie) koju obožava pa se "nabrusio" kako će je pojesti. Međutim, dok je on došao, pitu su već pojeli drugi, a on je uzrujan odbio izaći na pozornicu dok mu se ne napravi još jedna pita. Nakon tog bizarnog događaja Keith je kazao kako su nakon incidenta svi naučili lekciju: "Sad je poznato, to je moje pravilo. Nitko ne dira pastirsku pitu dok je ja nisam probao".

3. Izbačen je iz izviđača

Tijekom svojih tinejdžerskih godina, Keith je bio u izviđačima, ali je izbačen zbog lošeg ponašanja i to zato što je - krijumčario viski na njihova okupljanja, svađao se s drugim izviđačima i udario regruta. Slomio je ruku tijekom jedne tučnjave prilikom koje je pokušao udariti mladića, ali je umjesto toga udario u stup.

4. Preživio je trovanje

Jednom je prilikom u Švicarskoj tijekom '70-ih godina pušio marihuanu koja je, što nije znao, bila otrovana strihninom.

- Bio sam potpuno u komi, ali sam bio potpuno budan. Mogao sam čuti sve, a oni su govorili: 'Mrtav je, mrtav je!', mašući i gurajući me, a ja sam mislio: 'Nisam mrtav!' - ispričao je za New Music Express.

5. Skoro je zapalio Playboyevu vilu

Prije nego li se Hugh Hefner preselio u Los Angeles, originalna Playboyeva vila bila je u Chicagu. Godine 1972. Stonesi su svirali u gradu, a Keith i saksofonist Bobby Keys bili su pozvani na zabavu u Hefnerov legendarni dom. Dok se Richards drogirao u kupaonici slučajno je izazvao požar. Zadimilo se, a ubrzo nakon toga pojavili su se konobari i "ljudi u crnim odijelima" koji su donosili kante vode kako bi ugasili ono što je Keith zapalio. Srećom, uspjeli su spasiti kuću.

6. Devet dana bez spavanja

Dok je radio na albumu "Some Girls" 1978., Keith je proveo pet dana u studiju bez spavanja. To je bio impresivan podvig, ali ni blizu njegovog najdužeg rekorda bez sna. Naime, u svojoj autobiografiji pohvalio se kako je jednom proveo devet dana bez spavanja, a to je loše je završilo. Richards je na kraju zaspao stojeći dok je stavljao kazetu na policu. Probudio se u lokvi krvi nakon što je udario glavom, a tijelo mu se srušilo od iscrpljenosti.

7. Knjige su ga skoro ubile

Kasnih 90-ih Keith je u svojoj kućnoj knjižnici stajao na stolici i posezao za knjigom Leonarda da Vincija o anatomiji kad se poskliznuo. Pao je i srušio na sebe velike knjige koje su mu slomile tri rebra. Zbog njegove je ozljede bend odgodio turneju.

8. Chuck Berry udario ga je u lice

Keith je na teži način naučio da ne smije nikad dirati gitaru Chucka Berryja. Naime, bio je u svlačionici legendarnog rokera kad je Chuck otišao. Keith je ugledao gitaru i odlučio je uzeti u ruke i malo zasvirati, no Chuck se vratio vrišteći da mu nitko ne dira gitaru, a zatim je udario Keitha u lice.

9. Iskočio je kroz prozor iz zapaljene kuće

Dok je iznajmljivao kuću u Los Angelesu kasnih 70-ih, Richards je zaspao nakon što je slučajno izazvao požar u sobi. Vatra se proširila, a njegova tadašnja djevojka ga je probudila govoreći mu da kuća gori. Skočili su kroz prozor - Keith samo u majici, a djevojka je bila posve gola. Sljedećeg dana vratili su se u kuću, ili ono što je od nje ostalo, i pronašli natpis na pocrnjeloj travi u dvorištu na kojem je ironično pisalo: "Hvala puno, Keith".

10. Ušmrkao je pepeo svog kremiranog oca

Keith je izgubio oca 2002. godine i pronašao je zanimljiv način da se nosi s njegovom smrću - tako što ga je - ušmrkao. Godine 2007. Richards je priznao da je nakon kremiranja oca uzeo malo pepela, pomiješao ga s kokainom i ušmrkao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:11