NAJVEĆA POBJEDA

Martina Navratilova pobijedila karcinom dojke i grla: ‘Hvala svim liječnicima, čarobnjacima. Rak, j*** se!‘

Martina Navratilova, teniska ikona, objavljuje da je svladala rak nakon hrabre borbe s rakom grla i dojke

Martina Navratilova

 Michal RŮŽiČka/Mfdnes + Ln/Profimedia/Michal RŮŽiČka/mfdnes + Ln/profimedia

Bivša najbolja tenisačica svijeta, Martina Navratilova, koja je u pojedinačnoj i u konkurenciji parova osvojila 59 Grand Slam naslova, već je 2010. prošla liječenje raka dojke, koji joj je također bio dijagnosticiran u ranoj fazi.

Teniska članica Kuće slavnih objavila je vijest da se raka potpuno riješila u ponedjeljak na Twitteru nakon što je provela cijeli dan na testiranjima u Memorial Sloan Kettering Cancer Centeru u New Yorku.

- Hvala svim liječnicima, medicinskim sestrama, čarobnjacima za protonsku terapiju i radijaciju - olakšanje. Rak, j*** se, napisala je.

Otkrila je da su joj dijagnosticirani rak grla i rak dojke u siječnju 2010. godine i da će započeti liječenje istog mjeseca, nakon čega je prošla lumpektomiju.

Slavna tenisačica primijetila je povećani limfni čvor na vratu u studenom, a biopsija je otkrila rak grla u ranom stadiju. Unatoč tome, Navratilova se osjećala dovoljno dobro da se vrati svom televizijskom radu na Tennis Channelu na turniru u Miamiju u ožujku.

Govorila je na Italian Openu u svibnju o svojoj borbi s bolešću dok je primila nagradu "Racchetta d‘Oro" za svoj doprinos sportu.

image

Martina Navratilova

Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia/Usa Today Network/ddp Usa/profimedia

- Prošla sam kroz vrlo tešku godinu, ali sada sam dobro, rekla je Navratilova tada.

U siječnju je izjavila da je prognoza dobra, no nakon što je primijetila povećani limfni čvor u vratu na završnom turniru WTA u Teksasu u studenom prošle godine, biopsija je pokazala rane stadije raka grla.

Dok je prolazila testiranja, otkriven je nepovezani, ranostadijni rak dojke.

Navratilova se u ožujku vratila svom poslu kao TV analitičarka na Tennis Channelu, kada je u intervjuu s Piersom Morganom otkrila da su joj liječnici rekli da je "koliko oni znaju, bez raka" i da bi trebala biti "spremna za nastavak" nakon dodatnog liječenja radijacijom.

image

Martina Navratilova priča o borbi s rakom

Piers Morgan Uncensored/planet/Planet/Profimedia/Piers Morgan Uncensored/planet/planet/profimedia

Navratilova se prvobitno povukla iz tenisa 1994. godine, nakon obaranja rekorda sa 167 pojedinačnih naslova i 331 tjednom na prvom mjestu WTA ljestvice.

Vratila se na turnir kako bi igrala parove 2000. godine i povremeno se natjecala i u pojedinačnoj konkurenciji.

image

Martina Navratilova

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Posljednji naslov osvojila je u mješovitom paru s Bobom Bryanom na US Openu 2006. godine, mjesec dana prije svog 50-og rođendana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:06