LEGENDA

McCartney: ‘Nisam znao što bih sa sobom nakon Beatlesa. Želio sam svirati, ali uspjeh se činio kao nemoguća misija‘

80-godišnji glazbenik priznao je da je riskirao nastavljajući karijeru u glazbi nakon raspada benda i smatrao da kreće od nule

Paul McCartney u studiju  Abbey Road 2022.
 

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia

- Glavno pitanje koje mi se vrtjelo po glavi bilo je trebam li uopće nastaviti (s glazbom) nakon The Beatlesa - napisao je Paul McCartney na svojem sajtu - Jer, to je bio težak zadatak, neki bi rekli i nemoguć.

Bio je to odgovor jednog od najvećih glazbenika svih vremena obožavatelju koji ga je preko Twittera upitao koji je bio najriskantniji trenutak, najriskantnija odluka u njegovoj dugoj karijeri. Milijarder s viteškom titulom na taj način već dulje vrijeme održava kontakt sa svojim fanovima.

image

The Beatles - George Harrison, Ringo Starr, Paul McCartney i John Lennon 1967. godine

The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/The Hollywood Archive/hollywood Archive/profimedia

The Beatles - John Lennon, George Harrison, Ringo Starr i McCartney - prestali su postojati 1970. godine. Danas se čini kao da je McCartney bez pretjerane muke i napora nastavio s karijerom, no 80-godišnjak je u odgovoru fanu otkrio kako je to samo privid.

- Sastojci koji su činili Beatlese bili su jedinstveni. Bio je tu John, koji bi svaki bend napravio briljantnim, pa Georgeov i Ringov talent. A bio sam tu i ja. Nisam znao što bih sa sobom, a pokušati nešto novo činilo se jako riskantnim - napisao je.

Rekao je kako je drugi njegov jako rizičan potez bilo uključenje Linde McCartney, njegove prve supruge u novi bend The Wings, jer ona nije bila glazbenica.

- Kada su počele stizati prve kritike našeg rada, kritičari su se u mnogima usredotočili baš na nju i pitanje "Što ona radi u bandu?". Bilo je to neugodno. Sebi sam tu odluku opravdavao činjenicom da, kada smo krenuli s Beatlesima, nitko od nas nije znao ni akorde, ali smo s vremenom bili sve bolji i naučili sve što treba.

image

Paul McCartney

Topstar/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Topstar/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Napisao je kako mu se činilo kao da kreće ispočetka te da mora ponovno zaslužiti slavu i status u glazbenom svijetu.

- U ranim danima Wingsa, odlučili smo krenuti od nule, maknuti se iz glavne struje i raditi manje, spontane koncete na sveučilištima za studente, umjesto da odmah krenemo s velikim koncertima - rekao je McCartney - Povukao sam se u pozadinu i posto samo jedan tip u bendu i trudio se doprinijeti napretku. Do sredine 1970-ih već smo imali veliku američku turneju. Meni je to bio dokaz da radimo kako treba. Držali smo se zajedno i uspjeli. Rizik se isplatio.

U odgovoru fanu je priznao da nije baš sklon riziku, no to se počelo mijenjati u zadnjim danima The Beatlesa.

- Inače sam poprilično oprezan tip - kazao je McCartney - No, nekoliko puta u životu bio sam prisiljen riskirati. Tako je bilo i nakon Beatlesa. "Želim li nastaviti baviti se glazbom ili ne?", pitao sam se neprekidno. Želio sam to, naravno. Dakle, nastavit ću. A kako ću to izvesti? Hoću li imati bend ili biti ulični svirač, zabavljati prolaznike pred kolodvorom? Kako će to ići? - opisao je McCartney što mu se motalo po glavi u to vrijeme i dodao - Očigledno, nisam potpuni ziheraš. Napravio sam mnogo šašavih stvari, stvarno jesam. I to je dio mojeg karaktera, ali opet, ja znam gdje su mi granice.

Rekao je i kako je John Lennon, koji je ubijen 1980. godine, u 40-godini života, bio potpuna suprotnost njemu, kako je on uvijek hrabro riskirao sve i zato je bilo "jako uzbudljivo biti s njim".

image

Paul McCartney i John Lennon 1964. godine

The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/The Hollywood Archive/hollywood Archive/profimedia

U listopadu 2021, McCartney je otkrio "veliku istinu" o raspadu The Beatlesa, u intervjuu za emisiju "This Cultural Life" urednika Johna Wilsona na radiju BBC 4. Rekao je kako su mnogi uvjereni da je on potaknuo raspad glazbene senzacije, no bio je to Lennon.

- Nisam ja, bio je to naš Johnny. Ne, ne, ne... John je ušao u sobu jednoga dana i rekao "Napuštam Beatlese". Zvuči li to kao nešto što bi potaknulo raspad benda ili ne? - kazao je McCartney i dodao da je, kada se to dogodilo on želio da Beatlesi nastave s radom, jer je smatrao da nakon osam zajedničkih godina još uvijek rade dobre stvari.

- To je bio moj band, moj posao, moj život i želio sam da se nastavi - rekao je tada i dodao da bi, da Lennon nije otišao, njihovo glazbeno putovanje potrajalo još dugo. Ali Lennon je "uvijek tražio izlaz".

- Moglo je biti tako. No, John je stvarao novi život s Yoko. Uvijek je želio naći način da se odmakne od društva u cjelini jer, znate, odgojila ga je njegova teta Mimi, koja je bila jako stroga, pa je oduvijek težio za slobodom - rekao je McCartney u tom intervjuu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:43