ČESTITALA I KRALJICA

Meghan Markle i princ Harry dobili kćerkicu, imenom odali počast kraljici Elizabeti i princezi Diani

Kćer vojvode i vojvotkinje od Sussexa rodila se u petak, objavio je par u nedjelju popodne
Meghan Markle i princ Harry
 Mega/ Profimedia

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, princ Harry i Meghan Markle obznanili su kako su postali drugi put roditelji, javlja BBC.

Svojoj kćerkici nadjenuli su ime Lilibet "Lili" Diana Mountbatten-Windsor, a rođena je u petak u 11:40 po lokalnom vremenu bolnici u Santa Barbari u američkoj saveznoj državi Kalifornija.

Kako je par priopćio u svojoj izjavi za javnost, mama i dijete su dobro. 36-godišnji Harry i 39-godišnja Meghan također su pojasnili i svoj odabir imena Lilibet, točnije kako su se na njega odlučili zbog nadimka koji kraljevska obitelj ima za kraljicu Elizabetu II., prabaku male djevojčice.

Bez ikakve sumnje, ovaj izbor imena sada će izazvati spekulacije, kako je to ruka pomirbe pružena kraljici i kraljevskoj obitelji, s kojima su loši odnosi došli do vrhunca nakon što je "odbjegli" par dao intervju Oprah Winfrey. Njihov istup u javnosti izazvao je opću konsternaciju, posebno jer se u tom trenutku kraljičin suprug princ Philip već osjećao jako loše, i na koncu preminuo 9. travnja, dva mjeseca prije svog 100. rođendana.

I srednje ime, koje je par odabrao za svoju kćer je posve jasno znakovito, odabrali su ga u čast, kako navode, pokojne djevojčičine bake, princeze od Walesa, Diane.

Djevojčica je rođena s 3487 grama težine, a mama i beba već su otpuštene iz bolnice i nalaze se u svom domu.

Novopridošla članica britanske kraljevske obitelji 11 je praunuče kraljice Elizabete II. i osma je u redu za prijestolje.

U poruci koju su Meghan i Harry objavili na web stranici Archewell stoji: "U petak 4. lipnja blagoslovljeni smo dolaskom naše kćeri Lili. Ona je daleko više od onog što mogli i ikada zamisliti, a mi smo vrlo zahvalni za ljubav i molitvu koju smo osjetili da stiže iz cijelog svijeta. Hvala vam na vašoj neprestanoj dobroti i potpori u ovim vrlo posebnim trenucima za našu obitelj."

Također, presretni roditelji poručili su svima koji im žele poslati poklon zbog rođenja djeteta da umjesto toga podupru ili upoznaju se više s radom organizacija koje skrbe za dobrobiti žena i djevojčica.

Među prvima koji je čestitao javno Harryju i Meghan na rođenju kćerkice Lili je bio britanski premijer Boris Johnson koji im je preko Twittera uputio puno dobrih želja.

Princ Harry i Meghan vjenčali su se u svibnju 2018. na ceremoniji u dvorcu Windsor, a godinu dana kasnije, 6. svibnja rođeno im je prvo dijete - Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

Par je odstupio s kraljevskih dužnosti u ožujku 2020. i sada žive u Kaliforniji.

Široj javnosti inače nije baš poznato kako obitelj odmilja naziva Kraljicu i ​Lilibet. Kako navodi BBC nadimak je nastao dok je Elizabeta bila vrlo mala i nije mogla pravilno izgovoriti svoje ime. Njezin djed, kralj George V, iz dragosti ju je zvao Lilibet, oponašajući njezine pokušaje da izgovori Elizabeta. Nadimak se zadržao, a tako ju je zvao i pokojni suprug.

Kraljevska obitelj "presretna"

Britanska kraljevska obitelj rekla je da je "presretna" zbog rođenja Lili, kćerkice princa Harryja i Meghan.

Kraljica Elizabeta II., princ Charles i Camilla te princ William i Kate primili su vijest o rođenju i "presretni" su, rekao je u nedjelju glasnogovornik Buckinghamske palače. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:56