ZBOGOM

Meghan Markle otkazala punomoć svom odvjetniku jer on zastupa i Johnnyja Deppa

Od sada njezin pravni tim predvodi Justin Rushbrooke, poznat po zastupanju Naomi Campbell, Sir Cliffa Richarda i J.K. Rowling
 Wpa Pool

Glavna rasprava u sudskom procesu Meghan Markle protiv Associated Newspapers Limited (ANL) zakazana je za 11. siječnja 2021. godine, odlučeno je danas na Visokom sudu u Londonu. Datum se, doduše, može promijeniti u sljedećim mjesecima, ovisno o pandemiji i drugim čimbenicima. Rasprava bi trebala trajati sedam do deset dana, a na njoj će u korist vojvotkinje od Sussexa, prema predočenoj dokumentaciji svjedočiti četiri svjedoka, u korist ANL-a tri.

Pritom, Meghanin odvjetnički tim ima novog šefa. Naime, britanski mediji objavili su neposredno prije rasprava da je Markle otpustila Davida Sherbornea koji ju je do sada zastupao u tužbi koju protiv ANL-a tj. novina Mail on Sunday i portala MailOnline. Od sada njezin pravni tim predvodi Justin Rushbrooke, poznat po zastupanju Naomi Campbell, Sir Cliffa Richarda i J.K. Rowling.

image
David Sherborne
Neil Atkinson/Alamy/Alamy/Profimedia

Meghan, inače, tuži ANL zbog pet članaka, dva izišla u listu Mail on Sunday i tri na portalu MailOnline, u veljači prošle godine, u kojima su objavljeni dijelovi rukom pisanog pisma koje je poslala ocu u kolovozu 2018. godine. Ton tekstova može se zaključiti već iz naslova: "Otkrivamo: Pismo pokazuje pravu tragediju Meghanina razlaza s ocem kada kaže da "joj je slomio srce u milijun komadića". Vojvotkinja traži odštetu od ANL za navodnu zlouporabu privatnih informacija, povredu vlasničkih prava i kršenje zakona o zaštiti privatnosti. ANL negira sve tvrdnje, posebice onu da je pismo bilo "uređeno tako da se mijenja njegovo značenje" i najavljuje žestoku borbu do kraja.

I Sherborne i Rushbrooke su poznati i sposobni odvjetnici, kolege iz ureda 5RB specijaliziranog za "medijsko i komunikacijsko pravo". Veliki su rivali, a na Otoku ih opisuju ih kao totalnu suprotnost, vatru i led (ili kako kažu Englezi "kreda i sir") - Sherborne voli medije i fotografiranje, Rushbrooke je samozatajan.

image
Wpa Pool

Nagađa se da je vojvotkinja od Sussexa otpustila Sherbornea (koji je bio odvjetnik i princeze Diane) iz dva razloga: pod njegovim je vodstvom izgubila prvu rundu procesa u svibnju, kada je sud odredio da mora platiti 67,888 funti sudskih troškova ANL-u. Njezin odvjetnički tim tada nije uspio dokazati da su se novine ponijele nečasno namjerno "zakuhavajući" probleme između Meghan i njezina oca, pa su te tvrdnje izbačene iz optužnice a Meghan dobila golemi račun.

Drugi razlog, kako piše The Times je činjenica da Sherborne zastupa Johnnyja Deppa u procesu protiv The Suna i tu je jako angažiran. Izvori bliski vojvotkinji demantirali su napise da je solidarnost bivše glumice Meghan s Amber Heard, Deppovom bivšom suprugom koja je glumca tužila zbog obiteljskog nasilja, doprinijelo prekidu suradnje s Sherborneom.

Pod Rushbrookeovim vodstvom njezin je odvjetnički tim već izvojevao malu pobjedu nakon što je sud prošlog mjeseca odlučio da identitet pet žena, njezinih prijateljica koje su dale intervju u korist Meghan za američki magazin People, ostane skriven. Sudac je rekao da se imena tih osoba "barem zasad" ne smiju objavljivati.

image
Johnny Depp i David Sherborne
Daniel Leal-olivas

Sada je sasvim sigurno da će i Meghan sjesti na klupu za svjedoke. Naime, odvjetnici ANL-a u priču su uveli i knjigu "Finding Freedom" Omida Scobieja i Carolyn Durand, koja govori njezinom i Harryjevom odlasku iz kraljevske obitelji. Tvrde da je vojvodski par surađivao s autorima knjige te da je Meghan znala da će dio pisma ocu koje je okosnica njezina slučaja protiv ANL-a, biti objavljen u toj knjizi. Žele na tu temu čuti nju, ali i Omida Scobieja.

Suđenje bi moglo koštati više od tri milijuna funti. Pravni tim vojvotkinje od Sussexa procjenjuje svoje troškove na oko 1,8 milijuna funti, dok bi Mail on Sunday mogao potrošiti oko 1,23 milijuna funti prije no što suci kažu tko je u pravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 16:38