STRUČNJACI SKEPTIČNI

Meghan Markle snimljena u šetnji, a svi pričaju o detalju na njenom zapešću: ‘Kakva reklamna kampanja!‘

Nosila je flaster čija je cijena 4 dolara po komadu, a koji ‘klinički dokazano smanjuje stres i poboljšava san‘

Meghan Markle

 Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

Plavi flaster na zapešću Meghan Markle odmah je zainteresirao javnost, a onda se ‘otkrilo‘ da je riječ o Biosignal Pocessing Discu, tvrtke NuClam, koji navodno ‘štiti‘ od stresa, šaljući umirujuće signale u mozak! S obzirom na to da vojvotkinja od Sussexa flaster ne krije, već dapače vrlo je vidljiv, mnogi sumnjaju da se radi zapravo o reklamnoj kampanji, odnosno da je Meghan moguće zaštitno lice koje bi trebalo osigurati prodaju.

Proizvođač tvrdi da flaster, čija je cijena 4 dolara po komadu, ‘klinički dokazano smanjuje stres i poboljšava san‘. No, stručnjaci su vrlo brzo izrazili popriličnu sumnju, a profesor Guy Leschinzer, neurolog s londonskog King‘s Collegea, rekao je da sve zvuči više kao pseudoznanost s obzirom na to da se tvrdi da dvadeset minuta spavanja uz pomoć flastera ima efekt dvosatnog sna!?

Flasteri se prodaju u pakiranju od 20 i 100 komada uz obećanje da će se oni koji ga nose uz njih osjećati opuštenijima, odnosno da ‘rade kao neka vrsta baterije za ljude‘. U uputstvu stoji da se stavljaju tri prsta iznad lijevog ručnog zgloba, što je prema kineskoj medicini akupunkturna točka za srce, a na koju se inače stavljaju ‘narukvice‘ protiv mučnine i povraćanja.

Prema opisu, nije to običan flaster već gadget koji sadrži sitnu Teslinu zavojnicu, vrstu električnog kruga, a koja šalje valove oponašajući prirodnu frekvenciju neurotransmitera za središnji živčani sustav.

No, za sva ta tumačenja znanstvenici kažu kako zapravo nemaju uporište u stvarnim dokazima te da je zapravo riječ o domišljatom proizvodu s potencijalno velikom zaradom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 13:20