INVAZIJA GLUMACA

MERYL STREEP U SKLOPU HOLIVUDSKOG PROJEKTA DOLAZI NA JEDAN HRVATSKI OTOK! Producenti unajmili poznatu palaču i još jednu kuću

 HANZA MEDIA/REUTERS

Meryl Streep u rujnu dolazi na Vis! Na hrvatskom otoku tada počinje snimanje nastavka poznatog mjuzikla pod nazivom “Mamma Mia: Here We Go Again” koje će trajati, kako doznajemo, do sredine listopada.

Film će se snimati na nekoliko mjesta na otoku, na tri lokacije u Komiži, tri u Visu te u uvali Barjoška i poznatoj uvali Stiniva.

Vis će “glumiti” grčki otok Kalokairi, a glavna postava u nastavku popularnog filma ostaje ista - Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth i Amanda Seyfried, no na redateljski će stolac zasjesti Britanac Ol Parker. Na otoku se već neko vrijeme traži atraktivna vila za smještaj holivudske dive Meryl Streep.

Prvo se šuškalo da je za nju odabrana jedna palača u gradu Visu, ali te su glasine, kažu upućeni, upitne jer ta sadrži više apartmana, što navodno nije odgovaralo. Prema drugim izvorima već je iznajmljena druga palača u gradu Visu, poznata palača Jakša (Jakinovi dvori) koja se nalazi uz more, u divnom dijelu grada zvanom Kut i u kojoj je 1915. godine rođen književnik Ranko Marinković. Ljetnikovac se prvi put spominje još početkom 17. stoljeća. To je dvokrilna jednokatnica s balkonima, terasom, perivojem, vrtom, kulom - razvijetni tip gospodarsko ladanjske i utvrđene kuće čiji su vlasnici bili članovi hrvatskog i splitskog plemstva.

Atraktivni kut

Izgledno je i da će u atraktivnoj suvremenoj vili u istom, ali gornjem dijelu Kuta, koja je vlasništvu jednog poslovnog čovjeka iz Zagreba, boraviti netko od važnijih članova ekipe, vjerojatno redatelj filma Ol Parker. Navodno su se za smještaj slavne glumice uglavnom tražile kuće u gradu Visu.

- Čuo sam priče da su se tražile vile za glumce, ali mislim da to nisu bile samo one u ponudi za najam, nego i privatne kuće. Navodno su u gradu Visu još ranije stavili oglas da se traži atraktivna građevina i da im se jave zainteresirani - kaže Tonko Mladineo, vlasnik agencije za nekretnine Salvia MTG iz Komiže.

Prema zadnjim glasinama s otoka, postoji mogućnost da će Meryl Streep, ukoliko se za nju ne nađe adekvatna kuća, tijekom snimanja filma boraviti na atraktivnoj jahti. Problem je i u tome što će se film početi snimati dok još traje turistička sezona, u doba godine poznatom kao bablje ljeto kada je većina atraktivnih vila na otoku iznajmljena. Jahta koja će se usidriti na otoku kao privremeni dom glumice Meryl Streep zasigurno će i sama biti atrakcija.

Na čitavom je otoku, kako saznajemo u nekim agencijama za nekretnine, iznajmljeno već dosta atraktivnih kuća za filmsku ekipu od kojih su mnogi već na otoku ili za mjesto snimanja.

Uvala Barjoška, koju su producenti izabrali kao najzanimljiviju lokaciju i gdje će se navodno najviše snimati, nalazi se na jednom rtu Visa, zapadno od Komiže. Riječ je o relativno dostupnoj uvali. Barjoška ima šljunčanu plažu do koje se dolazi s morske strane brodom ili s kopna pješačkom stazom te makadamskom cestom. Rajska uvala, u kojoj je boja mora plavo-zelena, opasana je borovom šumom.

Ondje je i mali betonski mol na koji može pristati brod. Nekoć je bila vojna uvala JNA pa je u dubini, iza borovine, i danas jedna napuštena vojarna.

Bez make-upa

Očekuje se da će tijekom snimanja na otok stići oko 700 ljudi, članova filmske ekipe.

- Veseli nas dolazak dodatnih gostiju na Vis. Ne sumnjam da će se za sve njih naći smještaj jer otok raspolaže sa 4000 ležajeva - kaže Ivo Fiamengo, direktor Turističke zajednice grada Visa.

Na otoku će se od utorka do petka održati i kasting za statiste, na oglasu piše da se pozivaju mještani svih dobi, a iako ne stoji za koji film, svi to znaju. Traže se mediteranski tipovi, a dame su pozvane da dođu raspuštene kose s minimalnim make-upom.

Nastavak mjuzikla u kina će doći deset godina nakon originala, 20. srpnja 2018. godine. Prvi dio bio je ekranizacija predstave londonskog West Enda te je donio priču o mladenki pred udaju koja na vjenčanje poziva tri bivša ljubavnika svoje majke kako bi doznala tko je zapravo njen otac. Dvostruka oskarovka Meryl Streep imala je glavnu ulogu i utjelovila je majku Donnu Sheridan. U prvom dijelu otpjevane su pjesme grupe ABBA, prema čijem je hitu film i dobio ime, a vjeruje se da će ih biti i u drugom. Za nastavak filma, kako je objavljeno, obavljen je kasting za mlađe verzije uloga Streep, Brosnana i Firtha. Jednu od njih dobila je Lily James, zvijezda prošlogodišnje glazbeno-akcijske komedije “Baby Driver”, koja će igrati mladu Donnu.

Na snimanje prvog dijela, “Mamma Mia!”, potrošena su 52 milijuna dolara, a film je zaradio više od 600 milijuna dolara i peti je film s najvećom zaradom od 2008. godine. Bio je glazbeni mjuzikl s najvećom zaradom, sve dok ga ove godine nije nadmašio mjuzikl “Beauty nad the Beast” Billa Condona. Držao je rekord i kao film s najvećom zaradom u režiji žene, Phyllide Lloyd, no ove godine s trona ju je skinula Patty Jenkins s filmom “Wonder Woman”. U Velikoj Britaniji film “Mamma Mia!” do prosinca 2008. zaradio je 69,05 milijuna funti, odnosno više od 90 milijuna dolara i deveti je film svih vremena prema zaradi na tom tržištu.

Vis kao grčki otok

Nekadašnji James Bond, Pierce Brosnan, izjavio je nedavno da se jako raduje snimanju nastavka mjuzikla.

- Iznimno se veselim. Bilo je grozno koliko nam je bilo zabavno prvi put - izjavio je Brosnan za USA Today i dodao:

- Svijet je spreman za ‘Mamma Mia 2’ i da me još jednom čuje kako pjevam - rekao je Brosnan.

Glumici Meryl Streep to će biti drugi radni boravak u Hrvatskoj, nakon što je 1982. snimala film “Sofijin izbor” u dvorcu Reiser u Samoboru, za koji je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu.

Jedino je pomalo razočaravajuće što je Hrvatska ponovno kulisa, odnosno glumi neke druge lokacije i nije glavno mjesto radnje. Nakon što je Dubrovnik nedavno postao Nottingham za film “Robin Hood: Origins”, sada će Vis biti grčki otok...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:04