ISPOVIJEST

Michael J. Fox: ‘Sve mi je teže, neću lagati. Znam da neću doživjeti 80‘

Glumac je imao operaciju uklanjanja benignog tumora na kralježnici, ali mu je zahvat poremetio hodanje

Michael J. Fox 

 Apple Tv+/Planet/Profimedia/Apple Tv+/planet/profimedia

Michael J. Fox suočava se s činjenicom koliko je teška postala njegova više od 30 godina duga borba s Parkinsonovom bolešću.

"Neću doživjeti 80.", priznaje zvijezda "Povratka u budućnost" (61) u najavi za nadolazeću epizodu "CBS Sunday Morning". U jednom trenutku, kako prenosi Page Six, novinarka Jane Pauley zaključuje da se Fox ni dalje nije predao, te kako će njegova bolest jednog dana odlučiti kada je vrijeme da ode.

"Da, to je, lupa mi na vrata.", uzvraća joj Fox dodajući: "Neću lagati. Postaje teško, postaje sve teže. Svaki dan je sve teže."

Fox potom objašnjava da je imao operaciju uklanjanja benignog tumora na kralježnici, ali mu je zahvat poremetio hodanje pa je počeo "lomiti" i druge dijelove tijela, uključujući ruku, lakat, lice i šaku. Zbog toga se kreće u invalidskim kolicima.

Objašnjava kako su "veliki ubojica" Parkinsonove bolesti padovi, a također to može biti aspiracija hrane i upala pluća.

"Ne umire se od Parkinsonove bolesti. Umire se s Parkinsonovom bolešću.", zaključuje glumac. Foxu je dijagnosticirana bolest u dobi od 29 godina. Od tada je postao vodeći zagovornik istraživanja ovog stanja, te je 2000. pokrenuo Zakladu Michaela J. Foxa za pomoć u obrazovanju javnosti i financiranju studija.

Prije dvije godine, zvijezda serije "Tajna mog uspjeha" rekao je da se ne boji smrti.

"Stvarno sam otvoren prema ljudima u vezi s lijekovima. Kad me pitaju hoću li se za života osloboditi Parkinsonove bolesti, kažem im kako imam 60 godina, a znanost je zahtijevna. Dakle - ne.", rekao je Fox časopisu AARP u prosincu 2021.

"Ja sam istinski sretan čovjek. Nemam morbidnu misao u glavi - ne bojim se smrti. Uopće."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:33