BIVŠA PRVA DAMA

Michelle Obama o promjeni o kojoj mnoge žene ne govore: ‘Samo bi počeo curiti znoj, i Barack je to primijetio‘

Govoreći o svojoj novoj knjizi, Michelle Obama otkrila je kako se ona i njezine prijateljice nose sa svim izazovima menopauze

Michelle Obama ima novu knjigu

 Mandel Ngan/Afp/Profimedia

Bivša američka prva dama Michelle Obama (58) u intervjuu za magazin People ispričala je kako se nosi s menopauzom. To je dio njezina nastojanja da se o temi hormonalnih i drugih promjena u ženskom tijelu, koje prolazi svaka žena nakon prestanka menstruacije, prestane govoriti tiho i kao da se radi o nečem sramotnom.

- Nema puno razgovora o menopauzi. Prolazim kroz to i znam da sve moje prijateljice prolaze kroz to. A informacija je još uvijek malo - objasnila je Obama.

U intervjuu za magazin People, u kojem je najavila svoju novu knjigu "The Light We Carry" ispričala je kako su, dok je živjela u Bijeloj kući, ona i njezine prijateljice redovito zajednički vježbale. Vježbački režim nije bio baš lak. Tada je Michelle, zbog svojeg zapovjednog stava i upornosti dobila nadimak "Drillmaster".

Ista ta grupa žena, sada si je međusobni oslonac dok prolaze kroz menopauzu.

- Kada se okupimo, uvijek malo vremena provedemo razgovarajući o tome. Rješavamo nedoumice, dijelimo iskustva. Imamo i liječnice ginekologinje u društvu, pa možemo dobiti i stručne odgovore - objasnila je.

Ona je oduvijek bila popriličan freak što se tiče vježbanja, no, u intervjuu je rekla da su se njezini treninzi s godinama mijenjali.

- Razlog je i menopauza, ali i starenje. Shvatila sam da se ne mogu opterećivati ​​kao prije. To mi ne ide. Kad nategnem mišić ili se previše napregnem, gotova sam. Duže mi treba da se oporavim i vratim - objasnila je.

Tijekom mandata njezina supruga, svijet je bio opsjednut njezinim rukama - savršeno mišićavim, a opet savršeno ženstvenim. Razni mediji objavljivali su vježbačke programe i pisali što treba činiti da bi se dobro izgledalo u haljinama i košuljama bez rukava kakve je Michelle Obama rado nosila. Svaku priliku, prva dama koristila je da promovira vježbanje, kretanje i zdravu prehranu, a u prostorima oko Bijele kuće nikad nije bilo toliko vježbača svih generacija.

image

Michelle Obama uvijek je bila sportski tip

Stan Honda/Afp/Profimedia

No, njoj više nije cilj imati "ruke Michelle Obame", ni biti mišićava i "bolja od svih".

- Samo se želim nastaviti kretati - kazala je. Danas se usredotočuje na vježbe istezanja kako bi ostala fleksibilna, umjesto da se opterećuje napornim kardio vježbama.

- Želite postići balans tako da ostanete u dobroj formi, ali i da budete dobri prema svojem tijelu i ostanete u igri - objasnila je i dodala kako su poput mnogih žena u menopauzi i ona i njezine prijateljice dobile koji kilogram više no prije.

- Nikad se nisam vagala, niti se bavim brojkama. No, kada ste u menopauzi, kilogrami se polako prikradaju tako da ih ni ne primijetite. Počnete nositi odjeću s rastezljivim strukom i trenirke i dok trepneš ne možeš odjenuti nešto što si prošle godine mogla. Odlučila sam pripaziti, ali ne biti opsjednuta težinom.

Obama je u intervjuu rekla da se osjeća "blagoslovljenom" u ovom razdoblju života.

- Koža mi je još uvijek zdrava. Kosa mi je još na glavi. To su stvari za koje moram računati kao blagoslove - kazala je i dodala - Još uvijek sam fizički aktivna i želim i dalje biti takva.

Bivša prva dama je još 2020. godine u svojem podcastu otkrila da je počela koristiti hormonsku nadomjesnu terapiju dok je živjela u Bijeloj kući.

image

Michelle Obama dok je bila prva dama SAD, 2009. godine

Mandel Ngan/Afp/Profimedia

- Imala sam nekoliko puta valunge, valove vrućine, prije nego što sam počeo uzimati hormone. Sjećam se da mi se to jednom dogodilo u predsjedničkom helikopteru. Odjevena sam, sređena, moram izaći iz helikoptera, ući na događanje gdje me čekaju, a ja se osjećam kao da su mi ugradili pećnicu i uključili je na najvišu temperaturu pa se sve počelo topiti. Pomislila sam: "Pa, ovo je ludo. Ne mogu ja to." Tada je rekla i kako je nekoliko zaposlenica Bijele kuće iz ekipe njezina supruga prolazilo isto. Stoga je odlučila ispričati suprugu, predsjedniku Barracku Obami, što se događa u životima žena oko njega.

- Mogao je to vidjeti na nekome, jer bi znoj samo počeo curiti niz lice kod valunga, i pitati se što se događa - prisjetila se i dodala - I ne, nije se raspao kada je otkrio da ima nekoliko žena u njegovom osoblju koje su prolazile kroz menopauzu. Rekao je samo: "Oh, pa uključite klimu."

Njezina knjiga "The Light We Carry: Overcoming in Uncertain Times", izlazi 15. studenog, a riječ je o svojevrsnom nastavku njezinih hvaljenih memoara "Becoming". U knjizi, kažu izdavači, Obama "dijeli praktičnu mudrost i moćne strategije kako ostati pun nade i uravnotežen u današnjem krajnje nesigurnom svijetu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:05