NI DIMA NI VATRE

Mirni blagdani u kući Windsora: Otkriven datum izlaska Harryjevih memoara koji su se putem razvodnili

Knjiga najavljena prošle godine trebala je biti eksplozivno štivo, no čini se da će to na kraju biti poprilično dosadna biografija

Kralj Charles strahuje da će Harry pisati protiv kraljice-supruge Camille

 Anthony Harvey/Shutterstock Editorial/Profimedia/

Veliko razočaranje doživjet će za svi koji pod borom očekuju dugo najavljivane memoare odbjeglog britanskog princa Harryja. Biografija je na police knjižara trebala doći taman u danima najizdašnije potrošnje u godini i očekivane najveće zarade. No, britanski su mediji, ovaj put od "dobrih poznavatelja izdavačke industrije", iskopali drugi datum izlaska knjige - 10. siječnja, a zatim su to, nemajući izbora, potvrdili i iz nakladnika Penguin Random House. Čudan je to datum, jer osim što je blizu najdepresivnijeg dana u godini, nije baš sjajan izbor trenutka za izdavače koji očekuju neku zaradu.

Prema najnovijim informacijama knjiga će se zvati "Spare". Naslov (ili barem njegov dio) dolazi od izraza "The heir and spare" ili "nasljednik i rezerva", a odnosi se na osobu koja je sljedeća u nasljednom redu te njezinu (ili njegovog) brata ili sestru koji bi na prijestolje došli u slučaju da se nešto dogodi nasljedniku. Prema najavi knjiga će čitatelje "odmah vratiti u vrijeme kada je snimljena jedna od najupečatljivijih fotografija 20. stoljeća: dva dječaka, dva princa koja hodaju iza majčinog lijesa dok svijet gleda ispunjen tugom i - jezom".

image

Harry i Meghan, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa

Shutterstock Editorial/Profimedia/

Izvori koji su otkrili datum izlaska knjige kažu kako se Harry, vojvoda od Sussexa "trenutno trudi ublažiti sve (u knjizi) što se može smatrati napadom kraljevsku obitelji". To mu je posebno bitno nakon smrti kraljice Elizabete II., njegove bake i uspona njegova oca Charlesa III. na prijestolje.

image

Princ Harry ponovno je odgodio izlazak memoara

Martin Meissner/Afp

Izlazak knjige, jednog od tri naslova za koje su Harry i njegova supruga Meghan sklopili ugovor težak više od 40 milijuna eura s nakladnikom Penguin Random Houseom, već nekoliko je nekoliko puta odgađan. Nakladnici, navodno, sve više gube strpljenje s vojvodskim parom koji je uzeo 25 milijuna predujma od ugovora, a posebno zbog toga što se čini da od "eksplozivnog štiva" neće biti ni dima, a kamoli ozbiljne buke koja budu znatiželju. Nedavno se pisalo da je princu rukopis veće jednom vraćen, jer su urednici smatrali da se previše fokusirao na mentalno zdravlje.

Kada je vijest o knjizi objavljena i uzdrmala Windsore i Buckinghamsku palaču, iz nakladničke kuće opisali su je kao "intimne i iskrene memoare", u kojima princ neće ništa kriti. Samo je kraljica Elizabeta II. unaprijed znala što se događa dok su Charlesu, tada princu, za memoare rekli tek nekoliko minuta prije priopćenja za javnost kojim je najavljen izlazak knjige.

image

Harry, Meghan i njihova djeca Archie i Lilibet

Epn/newscom/Newscom/Profimedia

U njemu je također rečeno da će knjiga pokriti Harryjev "život u javnosti od djetinjstva do danas, uključujući njegovu posvećenost službi, vojnu dužnost koja ga je dva puta odvela na prve crte bojišnice u Afganistanu i radost koju je pronašao u ulozi supruga i oca".

Sadržaj Harryjeve knjige ostat će tajna do 10. siječnja. Mediji na Otoku su u razgovorima sa zaposlenicima Palače otkrili da nijednom članu kraljevske obitelji nije ponuđena prilika da vidi bilo što sadržaja prije ostatka svijeta.

image

Kralj Charles strahuje da će Harry pisati protiv kraljice-supruge Camille

Anthony Harvey/Shutterstock Editorial/Profimedia/

Ipak, promjene u zadnji tren i odgađanje govore mnogo. Prema nekim izvorima Harry ipak ne želi zatvoriti sva vrata prema svojoj domovini i totalno uništiti odnose s ocem i bratom Williamom, prijestolonasljednikom. Stvari su se jako promijenile, otac pažljivo prati sve njegove poteze i poteze Meghan Markle. Nesumnjivo je da bi, recimo, pljuvanje po kraljici-supruzi Camilli, kojeg navodno ima u knjizi, moglo itekako utjecati na odluke kralja o financijskoj i svakoj drugoj budućnosti njegova mlađeg sina te njegove supruge i djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:25