SLUČAJ FAN BINGBING

MISTERIOZNI NESTANAK NAJSLAVNIJE KINESKE GLUMICE Nije viđena od izbijanja velikog skandala, čak je i njezin zaručnik izbrisao sve njene fotografije

 
Fan Bingbing
 Profimedia, Zuma Press - News

Fan Bingbing, najveća kineska glumačka zvijezda i peta najbolje plaćena glumica svijeta (iza Jennifer Aniston, a ispred Charlize Theron!), netragom je nestala iz javne sfere prije dva mjeseca. Tada je "stavljena pod kontrolu", jer su je povezivali sa skandalom oko glumaca koji nisu prijavljivali sve svoje prihode. Putem svog studija Fan je porekla bilo kakvu krivnju.

I detalji oko plasiranja te informacije su čudni: u službenom kineskom financijskom glasniku u kolovozu objavljen je članak o tome da je "stavljena pod kontrolu i prihvatit će zakonsku presudu". No, ta je priča brzo uklonjena, i svako spominjanje toga izbrisano je sa kineskih društvenih mreža.

U međuvremenu, od Fan Bingbing su se distancirale tvrtke i brendovi, a njen zaručnik, također kineski glumac, izbrisao je sve njene fotografije i svako njeno spominjanje sa svog profila na Weibou (kineskoj varijanti Facebooka). Čak je i pojavljivanje redatelja s kojim Fan inače radi izrezano iz jednog filma koji je u nedjelju prikazan u Pekingu.

FILE PHOTO: 71st Cannes Film Festival - Screening of the film
REUTERS
Fan Bingbing na filmskom festivalu u Cannesu

Što joj se dogodilo? Nitko ne zna pouzdano. Kineska komunistička partija i dalje vlada svim segmentima društva bez neke naročite potrebe za transparentnošću. Stoga se o tom slučaju u zapadnim medijima, poput britanskog Guardiana, uglavnom spominju tek nagađanja: moguće da su njeni podržavatelji unutar partijske hijerarhije izgubili zaleđe pa je više ne mogu zaštititi, možda se zatekla u nevolji ako je izbjegavala platiti porez, a možda je jednostavno samo uvrijedila krivu osobu.

Najveća pogreška joj je, smatraju mnogi, da je postala previše slavna i previše utjecajna za ukus partije.

Na ovaj način poslana je jasna poruka slavnim osobama u Kini da se ne drznu biti previše neovisni i da slučajno ne postanu alternativni glas kad je riječ o pitanjima od javne važnosti.

Fan Bingbing u nedjelju je napunila 37 godina, a Kinezima je poznato lice još od svojih tinejdžerskih dana. Proslavila se krajem 90-ih i danas ima više od 60 milijuna sljedbenika na Weibou. Svojom pojavom postavljala je ideale ljepote u Kini - plastični kirurzi ravnali su se prema obliku njenog nosa, očiju i lica. Pojavila se u filmskim franšizama X-Men i Iron Man, vodi svoj vlastiti studio... Kad su je u jednom intervjuu 2010 pitali što misli o udaji u bogatu obitelj, odbrusila je: "Nikada nisam razmišljala o tome da se bogato udam, ja sama sam bogata."

U protekle dvije godine Kina je pojačala kontrolu nad medijima i industrijom zabave. Vlasti su zabranjivale aplikacije, reality TV, streaming emisije uživo, pa čak i dječji crtić Peppa the Pig. Od prošle godine u Kini je na snazi zakon po kojem filmska industrija treba "promovirati osnovne socijalističke vrijednosti". U lipnju je najavljeno ograničenje plaća za glumce, uz kritiku industrije zabave da potiče "obožavanje novca" među mladim Kinezima. Ovoga mjeseca državno sveučilište objavilo je top listu kineskim zvijezda prema stupnju njihove društvene odgovornosti i na toj je listi Fan ispala posljednja.

Iako kineska filmska industrija računa na drugo po veličini filmsko tržište na svijetu, nitko se od filmaša nije usudio javno zauzeti za Fan Bingbing. To je prilično jasan pokazatelj da uspjeh i neuspjeh u tamošnjem šoubiznisu pretežito ovisi o politici, ideologiji i raspoloženju glavešina.

Njeni fanovi ipak se i dalje okupljaju oko voljene glumice: u nedjelju se oko hashtaga povodom proslave njenog rođendana okupilo više od 64 milijuna pregleda i više od 30 tisuća napisa u kojima poručuju da će je čekati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:08