ISPOVIJEST NOVINARKE

‘Mnoge su imale svog Facu‘: Kako mi je bilo tulumariti po New Yorku s pravom Carrie Bradshaw

Helen Kirwan-Taylor nadalje piše da je New York tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća bio društveno fluidniji nego što je to danas
Candace Bushnell
 Chicago Tribune/Zuma Press/Profimedia

Vijest da će "Seks i grad" dobiti direktan nastavak u vidu serije ograničenog trajanja "I baš tako..." mnoge je nagnalo na razmišljanje o životu 50-godišnjih verzija Carrie Bradshaw, Mirande Hobbes i Charlotte York (Samantha je nažalost pala u zaborav jer se Kim Cattrall neće pojavljivati u nastavku), no novinarku The Telegrapha Helen Kirwan-Taylor ta je vijest podsjetila na tulumarenje s pravom Carrie, negdašnjom novinarkom i kolumnisticom tjednika The New York Observer Candace Bushnell.

"Sjećam se da smo se upoznale jedne uzavrele ljetne noći na Fischerovom otoku u saveznoj državi New York. Moj me novi britanski dečko (koji će uskoro postati i moj zaručnik) doveo tamo kako bismo upoznali troje prijatelja (dvojica su bili britanski bankari) koji su iznajmili vikendicu koja se nalazila odmah do plaže", piše Kirwan-Taylor.

"Prvo sam čula glas Morgana Entrekina, američkog izdavača i Candaceinog bliskog prijatelja čiji je južnjački naglasak bio toliko prepoznatljiv da se čuo s trećeg kata kuće. Candace je na drvenom trijemu pijuckala koktel Old Fashioned. Bila je sitna i jako lijepa. Sjećam se da me zastrašila svojom lepršavom svilenom koktel haljinom iz 50-ih (poznata je bila po tome da ispod nje nije nosila nikakvo donje rublje). To je bio šašavi glamurozni stil po kojem je "Carrie" postala poznata. Ja sam Candace jednostavno vidjela kao odraslu kulericu."

Kirwan-Taylor nadalje piše da je New York tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća bio društveno fluidniji nego što je to danas te da se izgubilo to nešto što je imao. "Europljani su se miješali s Amerikancima, a umjetnici s bankarima. Nikoga nije bilo briga što je tko radio i za koga je glasao. Bilo je bitno da si zanimljiv i da si zainteresiran za dobru zabavu", piše Kirwan-Taylor i dodaje da joj je njezin muž Charles rekao da se tada ljudi nisu dijelili prema navodnim društvenim klasama kojima su tobože pripadali. "Mi smo bili dio ekipe čiji su noćni izlasci bili turneja koja je uključivala donjogradske kafiće poput Automatic Slim'sa, restorane Indochine i Raoul's te noćni klub Nell's u kojem nas je (australska glumica) Nell Campbell iz filma Rocky Horror Picture Show poimence pozdravljala", dodaje Kirwan-Taylor.

"To je sve bilo prije 'Seksa i grada'", piše Kirwan-Taylor. "Tada se Candace grebala za iće i piće te ostale poklone koje su joj se kao novinarki nudili. Bila je novinarka na rubu egzistencije i nije tajila da je tako živjela."

Bushnellin bliski muški prijatelj iz tih dana opisao je kako su se ona i drugi umjetnici slabijeg imovinskog stanja snalazili. "Imali smo politiku za koju su svi znali, a zvala se tri izlaska. Mi, muškarci koji su bolje zarađivali, rado smo plaćali večere, međutim nakon tri plaćene večere od žena se očekivalo da uzvrate", rekao je.

Kirwan-Taylor kaže da kreativnije i više cool žene koje je upoznala nikako nisu mogle pratiti bankare, izdavače i pripadnike zlatne mladeži koji su izlazili svake večeri. "Mnoge od njih imale su svog 'Facu' - nekoga tko je uživao u društvu kreativaca jer su bili zabavni", piše.

Novinarka The Telegrapha piše da su ženski likovi u "Seksu i gradu" često prozivani trivijalnima, ali da su žene na kojima su se temeljile bile prave predvodnice i liderice. "Moja najbolja prijateljica s fakulteta postala je liječnica i magistrica ekonomije. Sada diktira američku zdravstvenu politiku. Moje su cimerice bile bankarice koje su zarađivale 250 tisuća dolara na godinu. Kad smo već kod toga, rado su plaćale moju stanarinu te su od mene u zamjenu za to tražile da ih upoznajem sa zgodnim muškarcima. Njihove im karijere jednostavno nisu dopuštale da idu van. Ja sam tada radila u emisiji Good Morning America televizijske postaje ABC, koju je vodila žena", dodala je.

Kirwan-Taylor piše da je čudi da se Bushnell nije udala za jednog od muškaraca koji su joj se udvarali. "Možda nije htjela život koji smo mi druge dobile", piše Kirwan-Taylor. "Tulumarili smo ludo, a ona najluđe, međutim mi smo se kasnije smirile. Oko pola našeg društva, uključujući i mene i mog muža, odselilo je u London. Jedan član se bacio u politiku, drugi je preuzeo obiteljsku izdavačku tvrtku. Većina se zaposlila u bankama i investicijskim fondovima. Čak i cure. Dobili smo djecu, odselili smo na selo, nekoliko ih se razvelo, a sigurna sam da su neki imali problema s alkoholom i drugim supstancama."

Novinarka The Telegrapha piše da se u jednom trenutku prestala družiti s Bushnell, ali da je čula da se udala za plesača Charlesa Askegarda, koji ju je kasnije ostavio zbog mlađe manekenke. "Candace sada ima 62 godine i živi u Connecticutu. Pretpostavljam da će se tamo odvijati dio radnje jer mnogi Njujorčani upravo tamo pobjegnu iz grada", dodaje Kirwan Taylor.

"Iskreno je pisala o svom samačkom životu bez djece. Sigurna sam da je primijetila da se prijatelji raziđu kada se vjenčaju i dobiju djecu, ali da se ponovno povežu kada se dogodi nešto šokantno. Ja sam sigurno obnovila brojna prijateljstva iz tog perioda jer sad imam vremena. Candace je uživala u slavi za kojom je čeznula, a mi smo za to vrijeme prestajali s tulumima i počeli s rađanjem djece. Obiteljski život prikazivala je kao odustajanje pa sada očekujem da će uživati u novim susretima. Nagađam da će teme serije biti usamljenost i razočaranje, ali i da će serija pokazati da se 50-godišnjakinje svejedno mogu ludo zabavljati."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:02