PROZVAO IH RASISTIMA

Morrissey planuo na Simpsone koji su napravili parodiju na njegov lik: ‘Nije ni čudo što im gledanost pada‘

U epizodi pod nazivom ‘Panic on the Streets of Springfield‘ se pojavljuje Lisin zamišljeni prijatelj, depresivni britanski indie pjevač
 Screenshot/YouTube

Britanski glazbenik Morrissey (61), napoznatiji kao bivši frontmen grupe The Smiths, žestoko se obrušio na autore animirane serije Simpsoni koji su u epizodi emitiranoj 19. travnja pod nazivom 'Panic on the Streets of Springfield' izveli parodiju na njegov lik.

U epizodi se pojavljuje Lisin novi zamišljeni prijatelj – depresivni britanski indie pjevač iz 1980-ih.

Lik Quilloughby, kojem je glas dao Benedict Cumberbatch, je vegan s quiff frizurom i član indie benda The Snuffs koji sve prezire, a u jednom trenutku ga prikazuje kao sijedog muškarca s obješenim trbuhom koji viri iz košulje.

Ubrzo nakon emitiranja epizode, stigla je žustra reakcija od strane Morrisseya. Njegov menadžer Peter Katsis na Facebooku je napisao kako je scenarij za Simpsone posljednjih godina postao grozan.

'Nažalost, Simpsoni su započeli prikazujući sjajan uvid u suvremeno kulturno stvaralaštvo, ali to se izrodilo u pokušaje iskorištavanja jeftinih kontroverzi iznoseći pritom zlobne glasine. Zbijanje šala na nečiji račun je jedna stvar. Druge emisije poput SNL-a još uvijek rade dobar posao u pronalaženju načina za napraviti odličnu satiru. Ali kada se serija poput Simpsona toliko nisko spusti da se posluže taktikom izražene mržnje poput prikazivanja lika Morrisseya s trbuhom koji visi iz košulje (a koji nikada ni u jednom trenutku svoje karijere nije tako izgledao) natjerate se da se zapitate tko je ovdje zapravo štetna, rasistička skupina. Još gore, prozivanje Morrisseya kroz prikaz njegovog lika da je rasist, bez ukazivanja na bilo kakve posebne slučajeve, ne znači ništa. Služi samo vrijeđanju umjetnika. Trebali bi uzeti ogledalo i pogledati se u njega', napisao je Katsis, a potom se referirao na nedavnu ispriku glumca Hanka Azarija, koji u Simpsonima daje svoj glas Indijcu Apu.

'Nedavna isprika glumca Hanka Azarija cijeloj Indiji zbog rasizma govori sve', napisao je Morrisseyev menadžer, pa nastavio:

'Za razliku od lika u epizodi ‘Panic On The Streets of Springfield’ Morrissey nikada nije ‘otimao novac’, nije tužio nijednu osobu zbog napada, nikada nije prestao izvoditi sjajne koncerte i još uvijek je ozbiljan vegan i snažan zagovornik prava životinja. Sugerirajući sve navedeno u ovoj epizodi, licemjeran pristup autora Simpsona govori sve. Zapravo su oni su jedini koji su prestali kreirati, a umjesto toga su postali neprilično uvredljivi rasisti', napisao je Katsis i na kraju zaključio da nije iznenađujuće što je gledanost Simpsona toliko pala posljednjih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:24