STRAVA

Na novom suđenju bivšoj TV-zvijezdi svjedočila prva žrtva: ‘Rekli su mi da to nije silovanje jer smo u vezi‘

Glumac Danny Masterson vratio se na sud kao optuženik u tri slučaja silovanja. Bivša djevojka opisala je njihovo bolesno ponašanje

Ekipa serije Te lude 70-e

 20th Century Fox - Album/Album/Profimedia/20th Century Fox - Album/album/profimedia

Na klupu za svjedoke, na ponovljenom suđenju glumcu Dannyju Mastersonu za tri slučaja silovanja, ponovno je sjela njegova bivša djevojka i jedna od njegovih navodnih žrtava.

Suđenje je započelo u ponedjeljak, 24. travnja u Los Angelesu, a potrajat će najmanje četiri tjedna. U slučaju da bude proglašen krivim mogao bi dobiti do 45 godina zatvora. Ime žene ne spominje se u medijskim izvještajima, jer se radi o seksualnom nasilju. No, poznato je da je u pitanju Chrissie B., glumica i model koja je prva skupila hrabrost prijaviti glumca policiji, a onda su to učinile još dvije njegove žrtve.

Svjedokinja je izjavila kako je glumac tijekom godina njihove veze postajao sve nasilniji, sve više je pokušavao kontrolirati sve aspekte njezina života, a na kraju je i silovao u studenom 2001. godine. Njezina veza s Mastersonom započela je 1996. godine, neposredno prije no što će se on proslaviti ulogom u sitcomu "Te lude 70-e". U potresnom izlaganju ispričala je kako se znala probuditi usred noći kada bi Masterson legao na nju, te je prihvaćala seks samo da ga ne naljuti. No, kobne večeri 2001. godine, nije bilo pristanka. Štoviše, rekla mu je jasno da ne želi seks i oduprla mu se.

- Nije me slušao - rekla je.

image

Skica iz sudnice

Mona Shafer Edwards/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Mona Shafer Edwards/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Izvještaji iz sudnice govore kako je svjedokinja bila vidno potresena dok je govorila, a kako je svjedočenje trajalo, postajala je sve emotivnija.

- Pokušala sam ga urazumiti, molila sam ga da se makne s mene, no on je nastavio. I bilo je bolno. Sjećam se kako sam pokušala odgurnuti njegova prsa od sebe, no nisam ga mogla maknuti. - ispričala je svjedokinja i dodala kako je glumac čvrsto držao obje njezine ruke iznad njezine glave i tako je "prikovao za krevet". Dok su se borili na krevetu, sjetila se jednog njegovog "jasnog pravila" po kojem nitko ne smije dirati njegovo lice i kosu. Toga se i ona pridržavala.

- Znala sam da neće biti dobro ako to prekršim. No, sada sam vjerovala da ću ga tako uspjeti natjerati da stane. - prisjetila se mučne scene. Uspjela je osloboditi jednu ruku i povući napadača za kosu na stražnjem dijelu glave. On je na to regirao tako da ju je djelomično zatvorenom šakom udario po čeljusti, pljunuo na nju i ljutito izjurio iz sobe.

image

Ekipa serije Te lude 70-e

20th Century Fox - Album/Album/Profimedia/20th Century Fox - Album/album/profimedia

Danny Masterson, koji je optužen za silovanje tri žene između 2001. i 2003. godine, opet je na sudu, jer je porota na prvom suđenju bila podijeljena po sve tri presude i nisu mogli donijeti odluku. Zato je porota raspuštena, a sudac odredio novo ročište. Na prvom suđenju on je izjavio da nije kriv, a njegovi odvjetnici negirali su apsulutno svaku izjavu i detalj iznesen tijekom rasprava, tvrdeći da su izjave žena prepune nedosljednosti i nisu pouzdane.

Prva svjedokinja u novom procesu također je rekla kako je silovanje bilo posebno mračan dio serije ružnih događaja u njihovoj vezi. Kazala je kako je bila sretna prve godine, no tada je on krenuo raditi sve da preuzme kontrolu nad njezinim životom i osobnošću, a pritom se često pozivao na načela Scijentološke crkve u kojoj je "oduvijek" bio član.

Svjedokinja se i sama priključila kontroverznoj crkvi kada je njihova veza postala ozbiljna, a to je rezultiralo njezinim daljnjim odvajanjem od obitelji i prijatelja koji nisu scijentolozi. Kako je vrijeme prolazilo, Masterson je postajao sve agresivniji prema njoj i u seksu, fizički nasilan, a jednom prilikom ju je golu vukao za kosu iz spavaće sobe nakon što je odbila seks.

Otprilike mjesec dana nakon što ju je silovao, ona i Masterson otišli su na večeru u restoran u kojem su često jeli. Popila je jednu ili dvije čaše vina za večerom. No, nakon toga ima rupu u pamćenju, između odlaska iz restorana i buđenja u krevetu sljedećeg dana, u bolovima. Kada je pokušala shvatiti zašto je u takvom stanju, Masterson joj je priznao da se seksao s njom dok je bila bez svijesti.

- Nasmijao mi se u lice - rekla je na sudu - Pitala sam ga jesam li cijelo vrijeme bila bez svijesti i on je rekao "da".

Glavni tužitelj Reingold Mueller u uvodnom je izlaganju na početku suđenja rekao da je Masterson drogirao bivšu djevojku, kao i druge dvije tužiteljice. No, fizičkih dokaza iz istrage nema jer je ona započela tek 15 godina nakon navodnih napada. Sutkinja Charlaine F. Olmedo dopustila je tužiteljstvu da iznesu ove tvrde u drugom suđenju, dok su u prvom one bile samo posredno spomenute. Glumčev odvjetnik Philip Cohen u svojem je uvodnom izlaganju rekao kako su tvrdnje sve što optužba ima i porotnicima rekao kako nije bilo nikakvog drogiranja.

image

Danny Masterson i njegov odvjetnik Philip Cohen

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

Masterson nije optužen za silovanje bivše djevojke u toj noći kada je, kako je uvjerena, bila drogirana. Tužitelji nisu objasnili zašto, no smatra se da je razlog u tome što se ona ne može sjetiti ničega, a nema ni forenzičkih dokaza za tu tvrdnju.

No, svjedokinja je sada rekla kako je ta noć bila presudna za njezinu odluku da Dannyja Mastersona prijavi "časniku za etiku" u Scijentološkoj crkvi. Na sudu se prisjetila kako joj je rečeno da to što joj je dečko napravio nije silovanje, jer ono nije moguće s obzirom na to da su njih dvoje u vezi. Rečeno joj je također da je odlazak na policiju i prijava drugog člana njihove crkvene zajednice, kršenje politike crkve. Scijentološka crkva je na prvom suđenju Mastersonu, nakon sličnog svjedočenja, žestoko demantirala postojanje takve politike.

Svjedokinja je Mastersona prijavila 2016. godine, nakon što je napustila scijentologiju. Njezino svjedočenje nije završeno i pred suca i porotu izaći će opet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:01