SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE

Na TV-u iznijela nove teške optužbe: ‘Ponizio me pred svima još na probi, bilo mi je mučno u želucu...‘

‘Ako mu kažem ne, bit će posljedica, a ako kažem da, ne želim ni pomisliti što bi se moglo dogoditi‘, kazala je neimenovana Španjolka

Placido Domingo i žena koja ga optužuje

 Afp/Twitter

Operna zvijezda Placido Domingo suočava se novim optužbama za seksualno uznemiravanje, a iznijela ih je njegova španjolska kolegica u tv programu emitiranom u nedjelju, tri godine nakon što se slavni pjevač zbog sličnih optužbi ispričao.

U sklopu istrage iz 2020., brojne su pjevačice, plesačice, glazbenice, profesorice glazbe, garderobijerke i krojačice kazale da su svjedočile ili iskusile neprimjereno ponašanje Dominga (83) u zadnjih 30 godina, no pjevač nikada nije priznao svoju krivnju.

Najnoviju optužbu iznijela je njegova kolegica u programu španjolskoga tv kanala La Sexta.

Njezin je identitet zaštićen pa se u tv programu čuo samo njezin glas, a figura je bila zamagljena.

Kazala je da je početkom 21. stoljeća Domingo od nje nakon probe pokušao neprimjereno dirati, a u drugoj ju je prigodi pokušao poljubiti bez obzira na njezino protivljenje.

"Jedna od prvih stvari koje vam kažu u našim krugovima je da ne ulazite u dizalo sami s Placidom Domingom", rekla je žena La Sextu.

"Prvi sam put osjetila nelagodu kad smo bili na probi. On (Placido) mi je pred svima rekao: ‘Slušaj, mogu li staviti ruku u jedan od ovih tvojih lijepih džepova.‘ Tada sam na sebi imala hlače s izvezenim stražnjim džepom", rekla je.

"Bilo mi je mučno u želucu jer sam u tom trenutku razmišljala o tomu što mu mogu odgovoriti da bismo ipak nastavili probu na uobičajen način. Ako mu kažem ne, bit će posljedica, a ako kažem da, ne želim ni pomisliti što bi se moglo dogoditi", kazala je neimenovana Španjolka.

Rekla je i da tada Dominga nije prijavila ni svojim šefovima ni vlastima.

"On je Domingo.... nedodirljiv. Ne bi trebao biti, ali ja sam u drugom planu", ispripovijedala je.

Domingovi agenti nisu odgovorili na upit novinara da prokomentiraju njezine izjave.

Istragom Američke udruge glazbenih umjetnika (AGMA) iz 2020. zaključeno je da se Domingo ponašao neprimjereno.

Tada je pjevač kazao kako poštuje odluke žena da progovore i da mu je "doista žao zbog boli" koju im je nanio.

No optužbe su potaknule španjolske operne i glazbene kuće da otkažu planirane Domingove angažmane.

Isto su napravile i američke glazbene institucije, među kojima njujorška Metropolitan Opera i Opera u San Franciscu.

Domingo je podnio ostavku na mjesto glavnog direktora Opere u Los Angelesu, u kojoj je internom istragom ustanovljeno da je 10 tvrdnji koje su iznijele žrtve njegova uznemiravanja "vjerodostojno".

Na sudu nakon toga ni po jednoj tužbi nije pokrenut nijedan kazneni postupak protiv pjevača.

U intervjuu za španjolske novine El Mundo u siječnju 2022. Domingo je zanijekao da je bilo koga uznemiravao te je kazao kako mu se čini da ga je osudio sud javnog mnijenja jer nije progovorio o svemu.

Rekao je i da je istraga AGMA-e bila nepotpuna i djelomična te je, po njegovu mišljenju sadržavala tek nekoliko konkretnih činjenica.

Domingo se nakon toga vratio u Španjolsku gdje je, nakon izbivanja od gotovo godinu i pol nastupio na dobrotvornom koncertu u lipnju, a u međuvremenu je nastupao i u drugim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 11:18