PUT DO VRHA

NAJLJEPŠA, NAJPLAĆENIJA, NAJTRAŽENIJA Scarlett Johansson nova je kraljica Hollywooda (a nisu joj zamjerili ni što brani Woddyja Allena)

Scarlett Johansson
 Yara Nardi / REUTERS

Iduća godina bit će burna za 34-godišnju američku glumicu Scarlett Johansson.

Nikad nije nominirana za Oscara unatoč kritički priznatim nastupima u filmovima poput “Lost in Translation” i “Match Point”, no ove je jeseni glavna zvijezda čak dvaju vjerojatnih kandidata za prestižne filmske nagrade – Netflixova filma “Marriage Story” te filma “Jojo Rabbit”, koji za Fox Searchlight režira Taika Waititi, redatelj Marvelova hita “Thor Ragnarok”, a oba će premijerno biti prikazana na filmskom festivalu u Torontu koji traje ovih dana.

Čudan osjećaj

“Dugo nisam bila direktno uključena u tu sezonu filmskih nagrada, tako da nisam sigurna kako se točno osjećam. Možda malo izvan svog elementa”, priznala je Johansson u intervjuu za The Hollywood Reporter.

“Uzbuđena sam što ću proslaviti ova dva filma s Noahom i Taikom. Osjećam se kao da su oba filma baš oni filmovi koji su i redateljima i meni bili suđeni, a takav je osjećaj nevjerojatno rijedak. Kad dugo i naporno radite, dobar je osjećaj vidjeti da je vaš rad priznat”, dodaje glumica.

Nakon što se Johansson pojavila u devet Marvelovih filmova, “Crna udovica” dobiva samostalni film u svibnju iduće godine. Uz to se Scarlett priprema na polazak svoje petogodišnje kćeri Rose u predškolu u New York Cityju, a u pripremi je i vjenčanje sa zaručnikom Colinom Jostom, komičarom iz popularnog showa “Saturday Night Live”. Nakon dva neuspjela braka, s glumcem Ryanom Reynoldsom i poduzetnikom Romainom Dauriacom, ova Scarlett koja nikada nije izgledala bolje spremna je ponovno potražiti sreću u ljubavi s Jostom.

Razvedi me, zavedi me

Kad joj je scenarist i redatelj Noah Baumbach pristupio 2016. godine nudeći joj ulogu Nicole u filmu “Marriage Story”, o braku koji se raspada i obitelji koja nastoji održati dobre odnose, nasuprot glumcu Adamu Driveru koji glumi njezina supruga Charlieja, nije ni znao da ju je zatekao usred procesa rastave od drugog supruga, Francuza Dauriaca, s kojim ima kćer Rose, a uloga se na koncu, kako kaže Scarlett, pokazala ljekovitom. Film koji već sada svi hvale počet će se prikazivati na Netflixu u prosincu.

U komediji “Jojo Rabbit” Johansson pak glumi Rosie, samohranu majku dječaka po imenu Jojo, kojeg tumači Roman Griffin Davis. Radnja se odvija u nacističkoj Njemačkoj, a Rosie, moralni kompas ove politički provokativne satire, u svom domu skriva židovsku djevojčicu, dok njezin sin ima glupavog imaginarnog prijatelja – Hitlera, kojeg glumi sam redatelj Waititi.

“Rosie je tako topao, ugodan lik”, smatra Johansson. Glumica prepoznatljiva po plavim uvojcima, senzualnim usnama, zavodljivim oblinama i hrapavom glasu već više od desetljeća nalazi se na vrhu ljestvica najseksepilnijih i najljepših žena na svijetu. No, osim te laskave titule, Johansson je, prema posljednjim izračunima, najbolje plaćena glumica na svijetu. Kao jedna od rijetkih junakinja u svijetu superjunaka, Johansson kaže da je jednako plaćena poput svojih kolega Chrisa Evansa i Chrisa Hemswortha za uloge Kapetana Amerike i Thora. Tako će Johansson na “Crnoj udovici” zaraditi više od 15 milijuna dolara.

Osobno pak Scarlett se ne boji reći što joj je na umu, otvorena je i srčana. Ne libi se govoriti o politici i priznaje da podržava demokrate, a usto je i aktivna zagovornica ženskih prava. Na Maršu za žene 2018. u Washingtonu održala je strastveni govor o važnosti planiranog roditeljstva i zdravlja žena te javno prokazala Jamesa Franca kao hipokrita, jer je na dodjeli Zlatnih globusa nosio bedž s krilaticom pokreta #MeToo “Time’s Up”, a Los Angeles Times je istovremeno objavio priču u kojoj ga je pet žena optužilo za seksualno nedolično ponašanje.

Johansson se već u prvim danima organizacije povezala s projektom Time’s Up nakon što ju je sa situacijom upoznala Natalie Portman poslavši joj opširan e-mail. Tako je Scarlett postala jedna od izvornih potpisnica pisma Time’s Upa i donatorica fonda pravne obrane Time’s Up za žrtve seksualnog zlostavljanja u Hollywoodu.

Čvrstog karaktera, Scarlet je često spremna i na debatu kako bi obranila svoje stavove. Čak i o onima kontroverznima poput Woodyja Allena, koji je optužen za seksualno uznemiravanje.

Voli Woodyja

“Volim Woodyja. Vjerujem mu i radila bih s njim u bilo kojem trenutku”, rekla je Scarlett koja je s Allenom radila na filmovima “Match Point” 2005., “Scoop” 2006. te “Vicky Cristina Barcelona” 2008., a Allen je kao redatelj odigrao ključnu ulogu u oblikovanju njezine karijere, te je postala jedna od najtraženijih holivudskih glumica. Bira projekte i radi samo one u koje osobno vjeruje, a k tome priznaje i da aktivno izbjegava povijesne filmove kako ne bi morala izvaditi svih devet piercinga iz lijeve ušne resice ili pak prikrivati tetovaže.

U Marvelovu “Crnu udovicu” pak ima dublji uvid jer je i izvršna producentica koja ima utjecaj na odluke vezane uz scenarij, režiju i izbor glumaca. Ne zna još kojim će se projektima baviti nakon “Crne udovice”, ali priznaje da teži prema poslovima iza kamere.

“Prije sam se više fokusirala na svoju glumačku karijeru. Sada bih sa zadovoljstvom uzela vremena da razvijem nešto što bih režirala. Već dugo aktivno tražim, ali jednostavno još nisam našla ništa što mi odgovara”, rekla je.

Za sada se pak Johansson bavi drugim dilemama koje dolaze sa slavom i majčinstvom.

“Kći mi je upravo rekla da želi kostim Crne udovice za Noć vještica”, kaže Johansson.

“Zanimljivo mi je to, bit će to malo čudno, ali ako to baš želi, pretpostavljam da će i dobiti kostim”, kaže Johansson te dodaje da Rose donekle razumije kako njezina majka zarađuje za život.

“Zna da sam superheroj ili da glumim superheroja ili da je to jedan od mojih poslova. Ne znam misli li da je sve to stvarno, nisam sigurna. Ali znam da se jako razveseli kad me vidi na kutiji žitnih pahuljica koje doručkuje”, otkrila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:44