TEŽAK 34,7 MILIJARDE

Najpoželjniji neženja iz hrvatskog susjedstva: Ima 30 godina i već je 37. najbogatiji čovjek na svijetu

Mark Mateschitz (30) naslijedio je carstvo energetskih pića Red Bull od svoga oca Didija, koji je nedavno preminuo

Mark Mateschitz

 Profimedia

Sin pokojnog austrijskog milijardera Dietricha Mateschitza, koji je 1987. godine bio suosnivač tvrtke za energetska pića Red Bull, po prvi se put pridružio Forbesovoj listi svjetskih bogataša.

Sin jedinac, 30-godišnji Mark Mateschitz naslijedio je 49 posto udjela u energetskom divu u listopadu 2022., kada je stariji Mateschitz preminuo.

Prema Forbesu, neto vrijednost mu se procjenjuje na 34,7 milijardi dolara, što ga čini 37. najbogatijom osobom na svijetu.

image

Mark Mateschitz

Xpb Images Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia/Xpb Images Ltd/alamy/alamy/profimedia

Forbes je, naime, ovog tjedna objavio svoju godišnju i dugoočekivanu listu milijardera 2023., na kojoj se na prvome mjestu nalazi Bernard Arnault, koji nadzire modno carstvo LVMH, a iza njega su i druga zvučna imena poput Elona Muska, Jeffa Bezosa i Billa Gatesa. Ali Mateschitz je sada zaslužio titulu najbogatijeg milenijalca u Europi.

Forbes je nedavno procijenio da neto vrijednost Dietricha Mateschitza, poznatijeg kao ‘Didi‘, iznosi oko 14 milijardi funti. Dietrich je rođen 1944. u mirnoj štajerskoj općini Sankt Marein im Mürztal. Obitelj njegove majke je iz Štajerske, a očeva iz Maribora, zbog čega ga i Slovenci svojataju. Deutsche Welle je pisao da ima rodbinu na zadarskom području, a on sam za sebe tvrdi da je "kozmopolitski Štajerac".

image

Mark Mateschitz i Dietrich Mateschitz

Barbara Gindl/Afp/Profimedia/Barbara Gindl/afp/profimedia

Osim očeva bogatstva, Mark je također naslijedio brojne luksuzne nekretnine - od fidžijskog otoka do austrijskih dvoraca, kao i imanje u ekskluzivnom londonskom Knightsbridgeu. Već gotovo četiri godine posjeduje vlastitu tvrtku za proizvodnju pića, Thalheimer Heilwasser, koja vodu nabavlja iz austrijskih izvora.

Inače, Mark je studirao poslovanje na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Salzburgu te je još od mladosti bio upoznat s očevim poslovnim aktivnostima.

Unatoč privilegiranom odrastanju, brojni medijski izvještaji govore da je ipak riječ o prizemljenom čovjeku koji dobro razumije posao koji je naslijedio zahvaljujući svome radu na višim pozicijama u Red Bullu tijekom godina prije očeve smrti. Kad je naslijedio očevo carstvo, također je odstupio s uloge voditelja Red Bullovog odjela organskih proizvoda kako bi se usredotočio na svoju ulogu dioničara.

Zbog njegova bogatstva, za njega se kaže da je jedan od najpoželjnijih neženja u Europi, a prošlog je mjeseca objavljeno da izlazi s Victorijom Swarovski, nasljednicom više milijardi dolara vrijednog carstva kristala Swarovski, nakon što se ona rastala od supruga Wernera Muerza (46).

image

Victoria Swarowski

Sebastien Fremont/Starface/Profimedia/Sebastien Fremont/starface/profimedia

Austrijski mediji izvještavali su kako su njih dvoje viđeni zajedno na Hahnenkamm utrkama, koje se održavaju na skijalištu Kitzbuehel. Za sada nijedno od njih dvoje nije niti potvrdilo niti demantiralo glasine o romansi.

Didi Mateschitz, kasnije u životu poznat po svojoj ljubavi prema motosportu, ekstremnim sportovima i nogometu, preminuo je u listopadu prošle godine nakon borbe s bolešću. Poduzetnik se upoznao s pićem koje će postati globalno poznato kao Red Bull tijekom svog poslovnog putovanja na Tajland 1980-ih. Didi, koji je tada radio kao izvršni direktor marketinga za njemačku tvrtku Blendax, bio je impresioniran pićem Krating Daeng koje mu je pomoglo u borbi protiv jet laga.

To je piće desetljeće ranije razvio uzgajivač pataka, farmaceut Chaleo Yoovidhya, a Mateschitz je navodno toliko bio impresioniran njime da je sklopio dogovor o promociji pića u inozemstvu.

Kasnije je nastao i dobro poznati slogan ‘daje ti krila‘, a tvrtka je bila toliko uspješna nakon lansiranja pod imenom Red Bull 1987. da je pokrenula tržište energetskih pića, izvještava Forbes. Mateschitz je preuzeo 49 posto udjela u tvrtki, a partnerstvo je učinilo muškarce i njihove obitelji iznimno bogatima - Yoovidhyeina obitelj je tako 2020. primila 184 milijuna funti dividendi, dok je Austrijanac dobio 299 milijuna funti.

Budući da je njegovo izuzetno bogatstvo samo raslo tijekom godina, Mateschitz ga je koristio za ulaganje u ekstremne sportove, Formulu 1 i kupnju nekoliko nogometnih klubova. Na taj je način spojio tvrtku sa svojom strašću prema motosportu i drugim sportovima pa je Red Bull postao sponzor različitih timova diljem svijeta.

image

Mark Mateschitz

Babiradpicture/andyknoth/Sipa Press/Profimedia/Babiradpicture/andyknoth/sipa Press/profimedia

Tvrtka je zatim 2005. kupila tim Red Bull Formule 1, kao i New York Red Bulls - nogometni tim iz SAD-a, zatim austrijski nogometni tim Red Bull Salzburg te RB Leipzig u Njemačkoj.

Prema Forbesovoj listi milijardera za 2023., broj milijardera u svijetu ove je godine pao na 2640, ali najbogatiji ljudi i dalje vrijede 12,2 trilijuna dolara. Francuz Bernard Arnault skinuo je s trona Elona Muska koji je dugo držao broj jedan. Njih su dvojica mijenjali mjesta na dnevnoj listi milijardera u stvarnom vremenu u posljednjih nekoliko mjeseci, ali Arnault je zamijenio milijardera koji stoji iza Tesle nakon što je njegova neto vrijednost porasla za više od 50 milijardi dolara, odnosno na 211 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:56