TRAGEDIJA

Najveća noćna mora Pearl Jama: ‘Skrivali smo se i nadali da nije naša krivica‘

Prošlo je 20 godina od koncerta slavnog benda na festivalu Roskilde u Danskoj na kojemu je pregaženo devet osoba
Eddie Vedder, pjevač Pearl Jama
 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Američki rock sastav Pearl Jam odao je počast devetero obožavatelja koji su stradali na njihovu koncertu 2000. godine na glazbenom festivalu Roskilde u Danskoj. Spomenutu tragediju nazvali su "njihovom najvećom noćnom morom".

U utorak se, naime, obilježava 20. godišnjica nesreće, povodom koje je položeno cvijeće na glavnoj pozornici na kojoj je popularni rock bend svirao.

Devet osoba u dobi između 17 i 26 godina pregaženo je kad je publika navalila naprijed. Službena istraga najviše je okrivila ponašanje obožavatelja, ali i zaštitare koji nisu reagirali dovoljno brzo da zaustave koncert kako bi evakuirali ozlijeđene.

"Neočekivani trenutak promijenio je sve koji su bili uključeni u to", stoji u priopćenju Pearl Jama.

Članovi benda, koji su od tog kobnog događaja iz 2000. i sami postali roditelji 11 djece, rekli su: "Naše razumijevanje ozbiljnosti i gubitka koje su osjećali roditelji tih mladića još je naraslo dok zamišljamo svoju djecu kako umiru u okolnostima kao što je Roskilde 2000... To je nezamislivo, no ipak se dogodilo. Naša najveća noćna mora...".

Pearl Jam izrazio je svoje "najdublje suosjećanje i isprike obiteljima".

Također su se ispričali zbog svojih reakcija u ono vrijeme. "Skrivali smo se i nadali da nije naša krivica... Otad pokušavamo učiniti sve od sebe da se prestanemo skrivati".

Bend je u priopćenju otkrio i da su upoznali neke od obitelji stradalih fanova: "S nekima smo stvorili snažna prijateljstva, podržavamo jedni druge. Neke ne poznajemo".

Glazbeni festival koji se jednom godišnje održava u Roskildeu blizu Kopenhagena privlači desetke tisuća obožavatelja. Prvi put organiziran je 1971. Ovogodišnje izdanje otkazano je zbog koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:24