GOLEMI USPJEH

Najveća turneja svih vremena, brojne nekretnine i vrtoglave brojke: Taylor Swift i službeno je postala milijarderka

Jedan od glavnih izvora prihoda su streaming servisi, a samo putem Spotifyja zaradila je oko 130 milijuna dolara

Taylor Swift

 Jim Ruymen/Upi/Profimedia/Jim Ruymen/upi/profimedia

Forbes je Taylor Swift službeno proglasio milijarderkom u travnju 2024. godine, i to manje od dva desetljeća nakon što je 2006. debitirala u glazbenoj industriji.

Globalna pop zvijezda imala je rekordnu 2023. godinu, uključujući megauspješnu turneju "Eras Tour", a proglašena je i Timeovom osobom godine, no kako bi došla do statusa kojeg uživa danas, poduzimala je mnoge pametne poslovne poteze i na taj način osigurala svoje bogatstvo.

Naime, jedan od glavnih izvora prihoda su streaming servisi, a samo putem Spotifyja zaradila je oko 130 milijuna dolara.

Prema Varietyju, prošle je godine skupila ukupno oko 26,1 milijardu streamova, a na temelju zarađenih prosječnih 0,0035 centi po slušanju, ukupno bi zaradila spomenutih 130 milijuna. Međutim, postoji šansa da je taj iznos čak i veći jer postoje i drugi streaming servisi kao što su Apple Music, YouTube Music i Amazon Music, čime se taj ukupni iznos približava procijenjenih 160 milijuna dolara, prenosi Page Six.

Turneja s najvećom zaradom svih vremena

Kako piše Bloomberg, Swift je navodno zaradila 80 milijuna dolara od svojih glazbenih tantijema. Za neupućene, naknade se prikupljaju kada se glazba zaštićena autorskim pravima koristi u drugim ugovorima o licenciranju, kao što su filmovi i reklame, pa se stoga vrši kompenzacijsko plaćanje nositeljima prava kao što su tekstopisci, skladatelji i izvođači. Njezine su pjesme svoje mjesto pronašle u serijama kao što su "Grey‘s Anatomy" i "The Summer I Turned Pretty", te filmovima uključujući "Fifty Shades Darker" i "The Hunger Games", kao i raznim reklamama i kampanjama.

Nadalje, spominjanje "Eras" turneje je neizbježno - radi se o turneji s najvećom zaradom svih vremena, a u stranim se medijima navode iznosi koji premašuju cifru od milijardu dolara.

image

Taylor tijekom koncerta

Goffphotos.com/Goff Photos/Profimedia/Goffphotos.com/goff Photos/profimedia

Navodno, Taylor je prodala čak 4.3 milijuna ulaznica, čija je prosječna cijena iznosila 238 dolara.

Bloomberg je u listopadu 2023. procijenio da je pjevačica zaradila više od 700 milijuna dolara od prodaje ulaznica i 225 milijuna dolara samo od memorabilija (majice i sl.), što joj donosi čak 370 milijuna dolara dobiti nakon naplate poreza.

Callie Cox, financijska analitičarka za investicijsku tvrtku eToro, rekla je za The Post da su koncerti megapopularne turneje potaknuli rast lokalnih gospodarstava svakog grada u kojem je nastupala.

- Svakog vikenda, grad koji ona posjećuje, objavljuje podatke o popunjenosti hotela i količini novca generiranoj za svako lokalno gospodarstvo. Radi se o milijunima - rekla je Cox u lipnju 2023. godine.

Brojne nekretnine

Inače, impresivan portfelj nekretnina ove 34-godišnjakinje nedvojbeno je pridonio njezinom ukupnom bogatstvu. Pjevačica posjeduje pet domova diljem SAD-a, ukupne vrijednosti oko 150 milijuna dolara. Prema Wall Street Journalu, Swiftino prvo ulaganje u nekretnine bio je penthouse u Nashvilleu od 300 kvadratnih metara, koji je kupila s 19 godina, i to za 1,9 milijuna dolara. Doduše, to nije zadovoljilo sve njene potrebe pa je 2012. kupila još poveće imanje u Nashvilleu za 2.5 milijuna dolara, a za 4.8 milijuna je kupila vilu u Hyannis Portu. Godinu kasnije je kupila kuću u Rhode Islandu, a 2014. si je priuštila čak dva penthousea u Tribeci.

Pri izboru svojih nekretnina nije izostavljala ni zapadnu obalu. Swift je 2011. kupila kuću s četiri spavaće sobe na Beverly Hillsu u Kaliforniji za 3,55 milijuna dolara, a zatim ju je 2018. prodala za četiri milijuna dolara. U 2012. je pjevačica platila 1,775 milijuna dolara za još jednu kuću s četiri spavaće sobe na Beverly Hillsu koju je kasnije prodala za 2,65 milijuna dolara.

image

Imanje u Nashvilleu

Mega/The Mega Agency/Profimedia/Mega/the Mega Agency/profimedia

S 283 milijuna pratitelja na Instagramu i vjernim obožavateljima koji se nazivaju "Swifties", snaga utjecaja ove pop velikanke gotovo je nemjerljiva, zbog čega mnoge tvrtke žude uključiti je u sponzorske ugovore.

Pjevačica hitova kao što je "Shake It Off" godinama je imala unosne ugovore o podršci s CoverGirl, Kedsom, AT&T, Targetom i Sonyjem. Iako su točni financijski detalji tih poslova nepoznati, naširoko se izvještava da je Swift dobila ogromnih 26 milijuna dolara za svoje dugoročno partnerstvo s Coca-Colom.

Mnogi smatraju da je Swift uspjela sama svojim pjesmama, ali je poznato da je odrasla u višoj srednjoj klasi. Njezin tata, Scott Swift, koji je radio kao burzovni mešetar u Merrill Lynchu, i mama Andrea Swift, koja je radila kao marketinška menadžerica u reklamnoj agenciji, navodno imaju neto vrijednost od najmanje 10 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 13:22