TKO ĆE POBIJEDITI?

Najveći favoriti Eurosonga: Ukrajina, Velika Britanija, Španjolka za koju Dara Bubamara tvrdi da ju je plagirala...

Uz pet najvećih favorita sutra će na Eurosongu najvjerojatnije dobro proći i grčka predstavnica

Favoriti Eurosonga

 AFP/Profimedia

Ukrajina, Velika Britanija, Španjolska, Italija i Srbija po nama su, nakon svega što smo vidjeli i čuli tijekom dva eurovizijska polufinala, najveći favoriti ovogodišnjeg Eurosonga. Slično 'misle' i kladionice na kojima je ovih pet zemalja među prvih osam.

Mnogi su uvjereni da sutra sigurno pobjeđuje Ukrajina, a ni mi nimalo ne sumnjamo da će se članovi Kalush Orchestra koji u pjesmi 'Stefania' miješaju rap i hip hop s tradicionalnom ukrajinskom narodnom glazbom, vrlo visoko plasirati i najvjerojatnije ući u Top 5, što zahvaljujući melodiji pjesme koja lako ulazi u uho, što zbog upečatljivog nastupa izvođača u kostimima kombiniranim s narodnom nošnjom, što zbog toga jer će pomoću bodova darovanih Ukrajini Europa pokazati što misli o ruskoj agresiji na tu zemlju.

Velike šanse za sjajan plasman ima i Velika Britanija koja se ove godine, za divno čudo, potrudila oko svoje pjesme i izvođača pa su (nakon što su se lani osramotili i na Eurosongu u Rotterdamu dobili nula bodova) u Torino poslali Sama Rydera, dugokosu zvijezdu tik toka s 12 milijuna pratitelja.

Ryder se na kladionicama uoči finala na drugom, odnosno trećem mjestu izmjenjuje s talijanskim predstavnicima Mahmoodom i Biancom i njihovom sjajnom baladom 'Brividi', dok im 'za vrat puše' seksi Španjolka Chanel Terrero Martínez.

Glumicu, plesačicu i pjevačicu nimalo ne smetaju primjedbe zlobnika da je u pjesmi 'SloMo' 'pokrala srpsku pjevačicu Daru Bubamaru i njezin pet godina stari hit 'Extravagantno'. U Srbiji je zbog toga prije tri mjeseca izbio skandal, bilo je mnogo onih koji su zahtijevali da se španjolska pjesma zbog plagiranja povuče s Eurosonga, a oglasila se i sama Dara Bubamara koja je rekla Španjolcima:

- Malo ste me iskopirali.

Srpska predstavnica Konstrakta takvih problema nema. Ona je svoja, autentična, nova i originalna, pjeva na srpskom i latinskom, a publika je njome toliko oduševljena da se u pojedinim trenucima, od silnog pljeska Konstraktino pjevanje na sceni niti ne čuje. Zbog svega toga recimo kako nije nemoguće da umjetnica sa sobom u Srbiju uz lavor i bijele ručnike donese i eurovizijsku pobjedu.

Uz ovih pet najvećih favorita sutra će na Eurosongu najvjerojatnije dobro proći i grčka predstavnica Amanda Tenfjord koja pjesmom istražuje brojne perspektive umiruće veze, a nećemo se začuditi ako dosta glasova publike dobije 'Rokeri s Moldavu', odnosno Zdob si Zdub sastav iz Moldavije, čiji glazbenici na scenu izlaze u kostimima različitih boja, s harmonikom, violinom, guslama, gitarom i pjevaju: 'Hej ho, let's go, folklor, rock and roll...'

Kad smo već kod zabave, grijeh bi bio ne spomenuti i norveške maskirane 'Vukove iz svemira' koji će publiku zabaviti grupnim prepričavanjem pandemijske Crvenkapice. U njihovoj pjesmi Vuk (koronavirus) napada sve mlade i stare - i Crvenog i baku. Koje je rješenje? Norvežani kažu: 'Prije nego taj vuk pojede moju baku, daj tom vuku bananu.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:49