ZAKULISNE 'KRALJEVSKE' IGRE

NAKON 15 GODINA ŠUTNJE PROGOVORILA MAMA KATE MIDDLETON Držala se po strani, a sad se odlučila na PR... Želi li time pomoći kćeri u 'sukobu' s Meghan?

 
Mama i kći, Carole i Kate Middleton
 Profimedia, TEMP Rex Features

Britanski mediji naveliko analiziraju i bruje o neobičnom potezu majke Kate Middleton. Otkako se prije 15 godina princ William počeo udvarati njezinoj kćeri, Carole Middleton bila je oličenje diskrecije. Utjelovljenje famozne britanske suzdržanosti. Nije komentirala ni njihove probleme, niti curenje spornih Kateinih fotografija s fakulteta, ni dolazak nove vojvotkinje u obitelj. Stoga ne čudi da je najnoviji razvoj događaja prilično zbunio kraljevske krugove i one koji ih prate.

Carole je dala već drugi veliki intervju u samo dva tjedna nakon što je 15 godina šutjela o svojoj obitelji. 63-godišnjakinja je prvo dala intervju za Daily Telegraph, koji je objavljen preko vikenda u dva dijela, a potom i za magazin Good Housekeeping. Premda je inicijalna ideja i povod bilo 30. rođendan biznisa Party Pieces, pokazalo se da je Carole raspoloženija razgovarati o svojoj djeci nego o svom poslu.

I prije nego što su se Kate i William zaručili, zazirala je od slave koja ju čeka i osim što je s vremenom postala važna figura u životu kraljevskog para, ona je jedina baka Kateinim unucima, uglavnom je izbjegavala središte pažnje. Daily Mail piše da su zato ova dva intervjua izazvala priličnu nelagodu na kraljevskom dvoru.

Kao prvo objašnjenje nameće se PR strategija usmjerena prema njezinom vlastitom biznisu iako se o tome segmentu života nije toliko raspričala. Kraljevski dvor već neko vrijeme pokušava zaustaviti tračeve o svađama između Kate i Meghan, spriječiti širenje priče koju su samo jednom rečenicom negirali - ‘To se nije dogodilo’ - misleći na svađu uoči Meghaninog vjenčanja. ‘Izvori s dvora’ uporno pričaju o animozitetu između vojvotkinja, službeni dvor sve negira, a Caroleina odluka da upravo u ovom trenutku progovori o Kate, možda i služi samo dolijevanju ulja na vatru i zauzimanju strana.

Broj jedan do dolaska Meghan

Sve dok se nije pojavila Meghan i njezina nekonvencionalna obitelj, Middletoni su bili broj jedan u širem krugu obitelji. Otkako se princ William oženio za Kate 2011., oni su dobivali prve redove na svim važnim događanjima, odmah uz kraljevsku obitelj.

For first publication 22.30 hours BST on Sunday July 15th 2018:
OFFICIAL PORTRAIT OF THE  CHRISTENING OF PRINCE LOUIS.
OBLIGATORY CREDIT LINE: PHOTO MATT HOLYOAK/CAMERA PRESS. 
THIS PHOTOGRAPH IS FOR NEWS USAGE AND ONLY IN CONNECTION WITH PRINCE LOUIS?S CHRISTENING. NO RIGHTS ARE TRANSFERRED AND IT REMAINS THE COPYRIGHT OF MATT HOLYOAK /CAMERA PRESS. NO FEES CAN BE CHARGED. IT MUST BE REMOVED FROM ALL YOUR SYSTEMS AND THOSE OF ANY THIRD PARTIES YOU HAVE SUPPLIED FROM JULY 29TH 2018. USAGE RIGHTS ARE STRICTLY EDITORIAL NEWS ONLY, NO COMMERCIAL, SOUVENIR OR PROMOTIONAL USE PERMITTED. MAGAZINE COVER USAGES REQUIRE APPROVAL. NO PRINT SALES. THE PHOTOGRAPH CANNOT BE CROPPED, MANIPULATED OR ALTERED IN ANY WAY.
Official portrait taken in the Morning Room at Clarence House, following the christening of Prince Louis at St James?s Chapel. 
Seated (left to right): Prince George, The Duke of Cambridge, Prince Louis, The Duchess of Cambridge, Princess Charlotte:  
Standing (left to right): The Duke of Sussex, The Duchess of Sussex, The Duchess of Cornwall, The Prince of Wales, Mrs. Carole Middleton, Mr. Michael Middleton, Mrs. Pippa Matthews, Mr. James Matthews, Mr. James Middleton., Image: 378114533, License: Rights-managed, Restrictions: NO UK USE  FOR SEVEN DAYS - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251 Madrid: +34 91 533 4289, Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPPA News
Profimedia, UPPA News
Proširena kraljevska obitelj s Middletonovima

No, bivša glumica je zahvaljujući eleganciji i otmjenosti na javnim događajima, baš poput majke Diorije, ali i zahvaljujući bizarnom slomu oca Thomasa Marklea uoči vjenčanja, ubrzo postala najpopularnija članica kraljevske obitelji. S obzirom da je Harry oduvijek bio najomiljeniji član uz kraljicu, Meghan i on na dobrom su putu postati najpopularniji i najmoćniji kraljevski par na svijetu. Sussexovima je kao još jedan plus sad došla i trudnoća. Sve je to, navodno, utjecalo na javnu percepciju Williama i Kate, a kad Harry i Meghan postanu roditelji, pažnja javnosti još će u većoj mjeri biti usmjerena prema njima.

Zbog svega toga intervjui gđe Middleton doista su zanimljivo tempirani, a čitatelji se s pravom pitaju zašto je Carole upravo sad odlučila prekinuti šutnju. Čak i ako su joj namjere posve čiste, morala je znati kakve će reakcije njezin istup izazvati. Štoviše, zahvaljujući iskustvu vjerojatno je znala da će se njezine riječi prenijeti u nizu medija, izvađene iz konteksta, interpretirane na razne načine. Zato ne čudi ni informacija da je prethodno Williama i Kate tražila odobrenje, premda to nisu potvrdili.

The Duchess of Cambridge's parents Carole and Michael Middleton leave the Lindo Wing of St Mary's Hospital in London, after meeting their new grandson., Image: 167066049, License: Rights-managed, Restrictions: NONE, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Carole i Michael Middleton

- Ne zavaravajte se, Carole to sigurno ne bi napravila da se netko protivio tome. Svih ovih godina nije nijedan korak pogrešno napravila. Sigurno ne bi izazvala probleme i ne sumnjam da je osigurala potvrdu sa svih strana - rekao je neimenovani prijatelj Middletonovih. Dodaje da joj je Kate poslala poruku uoči intervjua u kojem joj želi sreću. A što se tiče tajminga, prijatelj obitelji kaže da su namjerno odabrani jer u ovo vrijeme nema službenih kraljevskih obaveza.

U intervjuu za Good Housekeeping Carole je rekla da se još uvijek obraća kćerkama Kate i Pippi, te sinu Jamesu kad treba bilo kakav poslovni savjet. Baka budućeg kralja, princa Georgea, otkrila je da joj je obitelj uvijek bila na prvom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:35