NEMA VIŠE DAFT PUNKA

Nakon 28 godina raspao se francuski glazbeni duo u robotskim odijelima: Otišli su u eksploziji!

Daft Punk autori su nekih od najvažnijih pjesama u povijesti elektronske glazbe, a izdali su četiri albuma
Daft Punk na Grammyjima
 Robyn Beck

Utjecajni francuski duo Daft Punk više ne postoji.

Nakon 28 godina suradnje, kultnih albuma i nastupa Thomas Bangalter i Guy-Manuel de Homem-Christo na You Tubeu objavili su 8-minutni video pod znakovitim nazivom "Epilog", a kad su novinari došli do njihove dugogodišnje publicistkinje Kathryn Frazier ona je raspad benda kratko potvrdila, ali nije objasnila razloge.

Daft Punk autori su nekih od najvažnijih pjesama u povijesti elektronske glazbe, a u 28 godina postojanja izdali su samo četiri službena studijska albuma koji su redom utjecali na brojne glazbene pravce.

image
Daft Punk nastupa na Grammyjima
Frederic J. Brown

Duet poznat po nastupima s robotskim glavama, odnosno u futurističkim kacigama i odijelima osnovan je 1993. godine u Parizu, a njihov debi album iz 1997. godine, "Homework" do danas se smatra jednim od najutjecajnijih na plesnu glazbu u povijesti. S tog albuma su i klasici poput "Around the World" i "Da Funk", a uslijedio je "Discovery" u 2001. godini, s kultnim singlovima "One More Time" i "Harder, Better, Faster, Stronger" koji su dodatno zacementirali njihovu globalnu slavu.

image
Francuski glazbenici Thomas Bangalter i Guy-Manuel de Homem-Christo
Kevork Djansezian

Francuski superstarovi izbacili su i "Human After All" 2007. godine (singlovi "Robot Rock" i "Technologic") te do danas možda i njihov masovno najpopularniji album "Random Access Memories" u 2013. godini koji je osvojio 5 Grammyja. Singl s njega "Get Lucky" s Pharellom Williamsom prodan je u milijunskoj nakladi i dosegao je top 10 u 32 zemlje svijeta.

image
Pharrell Williams, Thomas Bangalter i Guy-Manuel de Homem-Christo
Kevork Djansezian

Upravo je taj zadnji album donio i zaokret prema funky i disko elektronici i ponovno vratio staru slavu legendarnom Nileu Rodgersu gitaristu i producentu koji je surađivao na albumima koji su dosad kumulativno prodani u 500 milijuna kopija. I danas se priča o njihovim nastupima na Coachelli koji su opisivani kao čista magija.

image
Daft Punk na Coachelli
Karl Walter

Daft Punk za svog postojanja mijenjao je lice housea, techna, disca, ali i rocka i synthpopa, a 2010. snimili su i soundtrack za Disneyev film "Tron: Legacy" koji je sa svim svojim remiksevima bio popularniji od samog filma.

image
Daft Punk
Boris Horvat

Video "Epilog" prikazuje dvojac u robotskim odijelima koji se jedan od drugog odvajaju nasred pustinje. Slijedi odbrojavanje nakon čega jedan od njih eksplodira. Prigodno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:10