ERIC CLAPTON

Nakon cijepljenja sve se promijenilo: Posvađao se sa svima i postao je borac protiv ‘policijske države‘

Cijepio sam se zbog djece. Ruke i noge su mi bile smrznute, utrnule ili su gorjele. Razočaran sam i sumnjičav prema postupcima vlade

Eric Clapton

 Mpi04/Capital Pictures/Profimedia

U veljači ove godine Eric Clapton (75) je primio prvu od dviju doza cjepiva AstraZeneca. Kako prenosi Rolling Stone imao je ozbiljne nuspojave, ali je nakon šest tjedana nakon prve (a ne nakon 12 koliko je uobičajeno), primio i drugu dozu. Tada je doživio paralizu ruke i noge i mislio je da nikada više neće svirati gitaru. Otad je žestoki antivakser, covid potvrde na koncertima naziva diskriminacijom, kritizira vladu i znanost, proglašen je 'Trumpovim pristašom', a s većinom slavnih kolega je prekinuo sve kontakte.

"Cijepio sam se zbog djece. Ruke i noge su mi bile smrznute, utrnule ili su gorjele i bile su prilično beskorisne dva tjedna. Jako sam razočaran i sumnjičav prema postupcima vlade", rekao je i dodao da su mu nezavisni mediji otvorili oči. Zbog brojnih ograničenja u kretanju ozbiljno je razmišljao i o iseljavanju iz Velike Britanije, no za sad nije preselio.
Mnogi Claptonovi prijatelji i obožavatelji postavljaju isto pitanje - što se desilo Claptonu?

Apolitični glazbenik

Prije pandemije, gitarist i pjevač bio je nedodirljiva zvijezda rocka, njegov album Unplugged iz 1992. godine je najprodavanije live izdanje ikada s više od 25 milijuna prodanih primjeraka. On je jedini umjetnik koji je tri puta uveden u Rock and Roll Hall of Fame.

Zanimljivo je što je Clapton i prije pandemije govorio da pati od periferne neuropatije koja često izaziva slabost, ukočenost i bol. Iako je imao problema sa sviranjem i prije cijepljenja, svoj pad motoričkih sposobnosti uvelike je pripisao cjepivu.
Njegovi novi stavovi su prilično iznenadili jer je tijekom karijere i unatoč sve polariziranijem svijetu, Clapton uvijek ostajao izvan politike. Nikada se nije pojavljivao na skupovima ili marševima. Stoga je bilo gotovo šokantno čuti ga kako kritizira znanstvenike na internetskim stranicama i govori protiv cjepiva.

"Što dovraga on radi? On je anti-Bono", kaže Bill Oakes, koji je bio Claptonov izdavač tijekom 1970-ih.

"On je oličenje nekoga tko je tu zbog glazbe i nikada se nije slizavao sa svjetskim liderima niti je to želio."

Njegov preokret nakon dolaska pandemije osim obožavatelja zbunio je čak i njegove prijatelje.

Jedan od najpoznatijih blues gitarista Robert Cray priča kako je bio zatečen kad je prvi put čuo pjesmu 'Stand and Deliver' u prosincu 2020. Clapton, njegov glazbeni uzor koji mu je kroz godine postao mentor i bliski prijatelj, napisao je svoju prvu protestnu pjesmu nakon 56 godina karijere.

Borba protiv 'policijske države'

Ali nije se radilo o, primjerice, Georgeu Floydu ili globalnom zatopljenju. Javno i glazbeno je prosvjedovao protiv 'policijske države'.

"Do you wanna be a free man? Or do you wanna be a slave? Do you wanna wear these chains until you're lying in the grave?"
(Želiš li biti slobodan ili želiš biti biti rob? Želiš li nositi okove dok ne legneš u grob?), pjeva Clapton, što je Craya zapanjilo.

Budući da je on afroamerikanac rođen u Georgiji i nikako mu se nije svidjela usporedba lockdowna s ropstvom, odmah se javio glazbeniku mailom.

"Odgovorio je da je mislio na robove u Velikoj Britaniji davnih godina, ali me to nije zadovoljilo", kaže Cray. Nakon toga se nisu čuli, osim što je pjevača gitarist uskoro obavijestio da neće biti slobodan za nastupe na njegovoj predstojećoj turneji, kako su planirali.

Nakon toga Clapton je objavio još dvije pjesme o lockdownu te je otvoreno rekao da je antivakser i da će nastupati samo tamo gdje publika neće morati biti cijepljena. Njegova je izjava bila potaknuta odlukom britanskog premijera Borisa Johnsona prema kojoj u noćne klubove i druge dvorane mogu ulaziti samo oni s potvrdom da su cijepljeni.

U razgovoru za The Independent, njegov kolega Brian May rekao da Claptona unatoč različitim stavovima i dalje voli.

"Ljudi koji su protiv cijepljenja, žao mi je što moram reći, ali mislim da su pukli. Postoji mnogo dokaza koji pokazuju da cijepljenje pomaže. Općenito, puno sigurnih dokaza. Uvijek ćete imati neke nuspojave kod bilo kojeg lijeka koji uzimate, ali ići okolo i govoriti da je cjepivo zavjera da bi vas se namjerno ubilo, žao mi je, ali za mene su to gluposti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. veljača 2023 17:54