IZAZVALA ZABRINUTOST

Nakon sporne kampanje, oglasila se Akademija: ‘Glumica ipak može zadržati svoju nominaciju za Oscara‘

Zbog velike podrške zvijezda i uspoređivanja glumica organizatori nagrade preispitali su nominaciju za najbolju glavnu glumicu

Andrea Riseborough

 Michael Tran/Afp

Organizatori dodjele nagrade Oscar odlučili su da britanska glumica Andrea Riseborough može zadržati svoju nominaciju, ali su rekli da je taktika korištena u kampanji njezina filma "izazvala zabrinutost".

Kako piše BBC, Riseborough je bila autsajder za nominaciju u kategoriji najbolje glavne glumice, ali su je zdušno zagovarale zvijezde nemalog utjecaja poput Gwyneth Paltrow, Courteney Cox, Jennifer Aniston i Edward Norton. Akademija je sada preispitala je li kampanja prekršila pravila i zaključeno je da se problemi "nisu popeli do razine da bi se nominacija filma trebala poništiti".

"Međutim, otkrili smo objave na društvenim medijima i taktike vođenja kampanje koje su izazvale zabrinutost. To rješavamo izravno s odgovornim stranama", kazao je izvršni direktor Akademije Bill Kramer.

Akademija nije imenovala te "odgovorne". Riseborough nije optužena za prijestup. Prošli je tjedan nominirana za najbolju glumicu za ulogu u niskobudžetnom filmu "To Leslie" u kojem glumi majku alkoholičarku iz Teksasa koja pokušava spojiti kraj s krajem nakon što je potrošila svoj dobitak na lutriji. Britanska glumica prethodno nije bila na radaru u sezoni dodjela nagrada, ali je poslije doživjela porast podrške obožavatelja, među kojima i zvijezda te visokopozicioniranih osoba u filmskoj industriji, koji su izrazili svoje divljenje na društvenim mrežama, a u nekim slučajevima i bili domaćini projekcija. Vjeruje se da se pitanje je li kampanja prekršila smjernice Akademije svodilo na nekoliko konkretnih postova koji ne samo da su zagovarali Riseborough već su se spominjali i njezini konkurenti - što je zabranjeno.

image

Ana de Armas, Michelle Yeoh, Andrea Riseborough, Michelle Williams i Cate Blanchett

Michael Tran/Afp

Jednu u međuvremenu izbrisanu objavu na Instagramu koja je bila u središtu pozornosti objavila je službena stranica To Leslie. Citiran je Richard Roeper iz Chicago Sun-Timesa koji je napisao: "Koliko god sam se divio radu Cate Blanchett u "Táru", moju najdražu žensku izvedbu ove godine izvela je kameleonska Andrea Riseborough." Iako kritičar, navodi BBC, nije pogriješio jer je izrazio svoje mišljenje, moguće je da bi kampanja "To Leslie" mogla imati problema jer je odabrala citat koji uspoređuje Riseborough i Blanchett.

Slično tome, glumica Frances Fisher, lobirala je za Riseborough implicirajući da Blanchett, Michelle Yeoh, Danielle Deadwyler i Viola Davis ne trebaju više podrške, aludirajući kako su se već dokazale. Blanchett i Yeoh su na kraju bile nominirane za najbolju glumicu, zajedno s Anom de Armas i Michelle Williams. Ali Deadwyler i Davis, obje crnkinje - su izostale. Chinonye Chukwu, koja je napisala i režirala film "Till" u kojem igra Deadwyler, zbog toga je optužila Hollywood i šire društvo za "besramnu mizoginiju prema crnim ženama". U priopćenju Akademije filmske umjetnosti i znanosti dodaje se:

"Svrha Akademijinih pravila kampanje je osigurati pošten i etičan proces dodjele nagrada - to su temeljne vrijednosti Akademije. S obzirom na ovu reviziju, očito je da dijelovi propisa moraju biti razjašnjeni kako bi se stvorio bolji okvir za poštovanje, uključivo i nepristrano provođenje kampanje. Ove promjene bit će napravljene nakon ovog ciklusa dodjele nagrada i bit će podijeljene s našim članstvom. Akademija nastoji stvoriti okruženje u kojem se glasovi temelje isključivo na umjetničkim i tehničkim vrijednostima prihvatljivih filmova i ostvarenja."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:00