NOVINARKA ŠOKIRALA

‘Nakon što su moji najmiliji preminuli od raka, bila sam užasnuta kad mi je rečeno da imam tumor‘

Slavna američka novinarka napisala je tekst o dijagnozi s kojom se suočila u lipnju te pozvala žene da idu na mamografiju

Katie Couric

 Mark Sagliocco/Afp

Jedna od najpoznatijih američkih televizijskih novinarki, Katie Couric (65) otkrila je da ima rak dojke. U tekstu koji je objavila u srijedu na svojem sajtu, napisala je da je dobila dijagnozu 21. lipnja ove godine, na osmu godišnjicu vjenčanja s Johnom Molnerom.

- Pozlilo mi je, cijela soba se počela okretati oko mene - prisjetila se Couric trenutka u kojem joj je njezina liječnica, radiologinja dr. Susan Drossman, rekla rezultate mamografije. A mamografiju je odgađala šest mjeseci.

- Bila sam usred ureda u kojem nema zidova, sve je jedan prostor. Odmaknula sam se u jedan kut i šaptala. Moja usta nisu mogla dovoljno brzo izgovarati sva pitanja koja su mi se vrtjela po glavi - rekla je Couric koja je, među ostalim, poznata i kao prva slavna osoba koja je uživo prenosila svoju kolonoskopiju 2000. godine, da bi podigla svijest o važnosti tog pregleda u borbi protiv raka debelog crijeva. Tada je bila voditeljica jedne od najgledanijih emisija na američkim televizijama, jutarnjeg programa NBC-ja "Today".

Bivša voditeljica, publicistica i producentica, sada je rekla da jako dobro poznaje osjećaje koji su je obuzeli jer je njezin prvi suprug Jay Monahan, umro od raka debelog crijeva u 42. godini života, a sestra Emily Couric imala je 54. godine kada je izgubila bitku s rakom gušterače. Ipak, rekla je, utjehu je našla u spoznaji da su njezini roditelji John Martin Couric Jr. i majka Elinor, kao i njezin sadašnji suprug, 59-godišnji John Molner, uspješno pobijedili različite oblike raka.

Bila je, kaže, zabrinuta za svoje kćeri, Ellie, (31) i Carrie, (26) koje su već izgubile oca.

- Pomisao da bi mogle tako izgubiti i drugog roditelja činila se nepojmljivom - objasnila je.

U tekstu je napisala kako je 14. srpnja imala lumpektomiju, operativni zahvat u kojem joj je uklonjena kvržica iz dojke. Nakon toga, u dogovoru s liječnicima nije išla na kemoterapiju kao što je očekivala, nego na radioterapiju. Zračenje je trajalo od 7. do 27. rujna.

- Moja lijeva dojka izgleda kao da sam se sunčala bez gornjeg dijela kupaćeg kostima, no općenito se osjećam dobro - napisala je te potaknula žene da što prije zakažu mamografiju.

- Ne mogu reći koliko sam puta tijekom ovog iskustva zahvalila Bogu što je 2022. godina. I koliko sam puta zahvalila svim posvećenim znanstvenicima koji naporno rade na razvoju boljih načina analize i liječenja raka dojke. No, da bi iskoristili sve benefite suvremene medicine, moramo sami napraviti mnogo. Moramo biti u toku sa svojim preventivnim pregledima, zalagati se za sebe te se potruditi da dijagnostika koja spašava život bude svima dostupna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:56