KRALJIČIN JUBILEJ

Naoružani specijalci ipak će čuvati Harrya i Meghan u Londonu: ‘Nas ne može iznajmiti ni princ...‘

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa stižu sa svojom djecom, sinom Archiejem i kćeri Lilibet koja će proslaviti svoj prvi rođendan

Meghan Markle

 Robin Utrecht/shutterstock/Robin Utrecht/shutterstock

Princ Harry dobio je čvrsto obećanje da će on, Meghan Markle i njihova djeca biti zaštićeni tokom boravka u Velikoj Britaniji gdje će prisustvovati proslavi kraljičinog platinastog jubileja - 70 godina koliko je već Elizabeta II. na tronu monarhije. Nije to nevažno, jer jedan od razloga sukoba bio je upravo spor s Ministarstvom unutarnjih poslova oko policijskih čuvara njegove obitelji, točnije jer im je prije uskraćena odgovarajuća zaštita.

Vjeruje se da vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, piše Daily Mail, putuju bez osoblja i u pratnji su tek malog sigurnosnog tima, jer su svoje najpouzdanije radnike ostavili kod kuće u Kaliforniji.

Par će putovati sa trogodišnjim sinom Archiejem i kćeri Lilibet, koja ovog vikenda puni godinu dana, a predviđa se da će sletjeti u Britaniju tijekom današnjeg dana.

image

Elizabeta II

David Fisher/Shutterstock Editorial/Profimedia/David Fisher/Shutterstock Editorial/Profimedia

Odmetnuta obitelj odsjest će u svojoj kući u Windsoru Frogmore Cottage tijekom državnih praznika. To je inače tek drugi put da se Meghan vratila u Veliku Britaniju nakon što su napustili svoje kraljevske dužnosti 2020. godine. Smatra se da je Metropolitanova jedinica za osobnu i specijaliziranu zaštitu provela tjedne u povezivanju s Harryjevim timom kako bi jamčila službenike koje financiraju porezni obveznici, izvještava The Mirror.

Sve se to događa u trenutku kada Harry u sporu s Ministarstvom unutarnjih poslova jer mu je oduzeta stalna policijska zaštita nakon što je dao ostavku kao član kraljevske obitelji.

To znači da će Sussexesima biti osigurana naoružana policija na službenim kraljevskim događajima i dok putuju do njih, kao i zaštita dok borave na kraljičinom imanju u Windsoru. Ali neće je imati dok su vani na privatnim događajima kao što su druženje s prijateljima u restoranima i pubovima ili odlazak u trgovine.

Harry je od tada tvrdio da se ne osjeća sigurnim u takvom aranžmanu kada je doveo svoju obitelj u Ujedinjeno Kraljevstvo i da se "nije mogao vratiti kući" zbog straha da je preopasno. Čak je i sam ponudio da plati britanske policijske tjelohranitelje - ali Met je rekao da se njihovi policajci ne mogu platiti.

No, izvori su za Mirror rekli da je on oduvijek bio "za" dolazak u Veliku Britaniju na kraljičinu proslavu, unatoč tome što je Met inzistirao da njegovi službenici nisu za iznajmljivanje' U svom domu u SAD-u, Harryja i Meghan štiti 24-satni sigurnosni tim, uključujući 12 bivših pripadnika specijalnih snaga.

"Za Harryja je uvijek na prvom mjestu bila zaštita njegove obitelji. Bio je u stalnom kontaktu s relevantnim stranama i vrlo je jasno dao do znanja da neće putovati bez dobivanja čvrstog jamstva da će sigurnost njegove obitelji biti osigurana. Zadovoljan je što postoje prave procedure i svi se jako vesele ovotjednom slavlju i naravno da će moći provesti vrijeme s njezinim Veličanstvom.", ispričao je neimenovani izvor britanskom tabloidu. Očekuje se da će Harry i Meghan nazočiti službi Dana zahvalnosti s kraljicom u katedrali St. Paul u petak ujutro, kao i BBC-jevom partyju u palači, tvrdi se u izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:53