TEŠKE OPTUŽBE

Naš bijeg iz zlatnog kaveza: ‘Rasistički dvor je odbacio našeg sina, princa miješane rase‘

Intervju Harryja i Meghan s Oprom doista je bombastičan, a ima i mnogo posebno mračnih i mučnih momenata
Meghan i Harry
 Dominic Lipinski

Mnogi su Britanci u ponedjeljak ujutro, ranije no inače i tek napola budni uključivali svoje televizore, računala i aplikacije s vijestima, tražeći da vide što su to u svojem dugo najavljivanom dvosatnom razgovoru s Oprah Winfrey otkrili vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, Harry i Meghan.

Dočekali su ih vrišteći naslovi (ili po ostatku svijeta „histerični”) tipa "Meghan se željela ubiti" i "Par optužio Dvor za rasizam". Reakcije na "intervju desetljeća" razlikuju se ovisno o tome odakle dolaze – na Otoku bi mnogi rado vidjeli oduzimanje svih titula paru koji "sramoti Ujedinjeno kraljevstvo", u Americi pak svi plješću njihovoj iskrenosti i hrabrosti.

Intervju doista jest bombastičan, barem u jednom dijelu i iz njega se može izdvojiti deset, dvanaest momenata o kojima će se, posebice u SAD i Velikoj Britaniji mnogi baviti još mjesecima.

Ponajprije, tu je najmračnija i najgadljivija priča, ona o rasizmu na Dvoru. Naime, u intervjuu je Meghan, čija je majka crnkinja a otac bijelac, rekla da je tijekom njezine trudnoće bilo nekoliko razgovora o tome koliko će tamnu put imati njezino i Harryjevo dijete. O tome se razgovaralo s Harryjem, a on je sve prenio Meghan. Oboje su odbili otkriti o kojem se članu kraljevske obitelji radi.

image
Meghan i Harry s Orom Winfrey u intervjuu za CBS
Joe Pugliese

- Nikad neću javno podijeliti taj razgovor – rekao je Harry.

- U to vrijeme bio mi je neugodno, bio sam šokiran - dodao je.

Harry je rekao i kako ga je pogodilo i to što njegova obitelj nikad nije progovorila o „kolonijalnim prizvucima” (što je u stvari eufemizam za rasističke aluzije) u naslovima i člancima u različitim medijima koji su spominjali Meghanino rasno miješano porijeklo.

- To boli - kazao je.

Par je slično reagirao i na pitanje o uskoro dvogodišnjem sinu para, Archieju, koji po rođenju nije postao princ. Meghan je rekla da su neistinite priče koje sugeriraju da je izostavljanje titule bila njezina i Harryjeva odluka.

image
Meghan i Harry s malenim Archiejem
Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

- Najvažniji naslov koji ću ikada imati je 'mama'. Ali ideja da naš sin nije siguran, kao i ideja da prvi član kraljevske obitelji koji je miješane rase ne bude tituliran na isti način kao drugi unuci... - rekla je Meghan koju je posebno pogodilo to što je pravilo o titulama izmijenjeno dok je ona bila trudna.

Harry je bdio nad njom

Potresno je i Meghanino priznanje da je tijekom svojeg življenja u okrilju kraljevske obitelji bila na rubu samoubojstva a nitko joj nije pružio pomoć.

- Osjećla sam se usamljeno i zarobljeno. Jednostavno više nisam htjela biti živa - rekla je u suzama i dodala kako se "sramila" to priznati Harryju zbog "gubitka koje je pretrpio". Tada je bila u petom mjesecu trudnoće s Archiejem i život u Ujedinjenom Kraljevstvu joj je bio nepodnošljiv. Nije vidjela svoj smisao, razmišljala je kako bi sve bilo jednostavnije da je nema.

- To je bila prava i zastrašujuća, stalna misao - rekla je i dodala da ju je, kada se slomila i otkrila svoje misli Harryju, on satima samo držao u naručju i više je nije ispuštao iz vida. Zahvaljujući njemu nikada nije bila sama.

image
Meghan i Harry
Daniel Leal-olivas

Rekla je i da je pomoć potražila u "instituciji", željela je da joj netko pruži pomoć jer se nije znala sama nositi sa situacijom i pritiskom i kako se nadala se da će joj Palača pomoći u pronalasku stručne pomoći.

- Rečeno mi je da ne mogu, ta to ne bi bilo dobro za instituciju. Ništa nije učinjeno po tom pitanju - otkrila je Oprah.

Tijekom intervjua par je mnogop puta spomenuo pokojnu princezu Dianu, Harryjevu majku – zbog sličnosti njezinih iskustava u kraljevskoj obitelji. Meghan je otkrila da je i sama pronašla pomoć kod jedne od najboljih prijateljica i pouzdanice „suprugove majke”. Nije imenovala tu osobu.

- Tko bi bolje razumio kako je doista unutra – rekla je Meghan. Još jedan od upečatljivijih momenata u intervjuu, koji govori o njezinom mentalnom stanju, je i otkrivanje priče iza fotografije para na službenom primanju u Royal Albert Hallu. Snimljena je iste večeri nakon što je Meghan Harryju priznala da ima suicidalne misli.

image
Meghan Markle u intervjuu s Oprom Winfrey
Cbs/Ferrari/Profimedia

- Netko od prijatelja je rekao da sjajno izgledamo na toj fotografiji. A ako je zumirate, vidjet ćete koliko on čvrsto drži moju ruku – ispričala je Meghan u jednom najemotivnijih trenutaka intervjua.

- Smiješimo se i obavljamo svoju dužnost, a u stvari samo pokušavamo izdržati. Svaki put kada bi se svjetla maknula s kraljevske lože, počela bih plakati. Nitko ne zna što se događa iza nečijih zatvorenih vrata - kazala je.

Par je progovorio i o odnosima s članovima kraljevske obitelji.

Princ Harry otkrio je da osjeća kako ga je otac, princ Charles, iznevjerio.

- Osjećao sam se izdanim jer je i sam prošao kroz nešto slično, zna kako izgleda bol i Archie je njegov unuk. Uvijek ću ga voljeti, no mnogo je tu boli i povrijeđenosti. Jedan od mojih prioriteta je da pokušam zaliječiti naš odnos.

Za starijeg brata Williama, pak, Harry je rekao da ga beskrano voli i da su zajedno prošli pakao.

- No bili smo na različitim stazama.

Rekao je, također i da na neki način žali i oca i brata koji su ostali "zarobljeni u sustavu" iz kojeg je on uspio otići.

- Oni ne mogu otići i zbog toga suosjećam s njima.

I Harry i Meghan negirali su u intervjuu priče o tome kako su prevarili kraljicu, Harryjevu baku kada se dogodio Megxit.

Harry je rekao kako je u posljednjih godinu dana više razgovarao s kraljicom (bakom) nego godinama prije toga, uključujući i video-razgovore s Archiejem.

- Ona je moja zapovjednica, zar ne? Uvijek će biti? - kazao je Harry.

image
Kraljevska obitelj
Paul Grover

Meghan je također istaknula da je oduvijek imala dobar odnos s kraljicom Elizabetom II. – kraljica joj je, rekla je, dala nekoliko komada prekrasnog nakita i s njom podijelila pokrivač da je zagrije kada su putovale zajedno.

On je također odgovorio i na pitanje o pohlepi za koju mnogi, posebno u Britaniji, optužuju vojvodski par.

U Netflix po novac

Harry je Oprah otkrio da ga je u prvoj četvrtini 2020. obitelj financijski odsjekla. Ugovori koje su on i Meghan potpisali s Netflixom i Spotifyjem (vrijedni, navodno oko 150 milijuna dolara) nisu bili u planu, no tada nisu imali izbore.

- Morali smo si moći priuštiti sigurnost. Imao sam novac koji mi je ostavila majka. Bez toga ne bismo mogli ništa - objasnio je princ. Kada je prestao financijski dotok iz kraljevske kuće, kada su preselili iz Kanade u SAD, američki milijarder i medijski mogul Tyler Perry dao im je na korištenje dom i osiguranje.

Neizbežno je bilo i spominjanje imena Kate Middleton, supruge Harryjeva brata. Dva para su u početku priče nazivali moćnom četvorkom, no odnosi su se vrlo brzo pokvarili. Meghan je pojasnila tko je koga rasplakao prije njezina vjenčanja. U priči koja se dugo povlačila po medijima tvrdilo se da se ponašala pokludjela mladenka i napala šogoricu zbog haljinica koje su nosile malene djeveruše.

image
Meghan i Harry u intervjuu s Oprom Winfrey
Cbs/Ferrari/Profimedia

- Nekoliko dana prije vjenečanja Kate je bila uznenmirana zbog haljinica i to me rasplakalo – kazala je Meghan i dodala kako se Kate kasnije ispričala, donijela joj cvijeće i poruku.

- Ne govorim to da bih je omalovažavala - rekla je Meghan.

- Ona je dobra osoba - dodaje.

No, na pitanje zašto misli da Kate nije u javnosti ispravila glasine, Meghan je rekla samo: "Dobro pitanje".

image
Britanci prate intervju
Paul Ellis

U tom, recimo lakšem dijelu intervjua Meghan je demantirala i trač kako je „progooglala” tj. istražila Harryja i kraljevsku obitelj na samom početku njihove veze.

U istom laganijem tonu par je prvi put otkrio da su se vjenčali tri dana prije raskošnog službenog vjenčanja u jednostavnoj ceremoniji koju je vodio nadbiskup od Canterburyja, a među velikim otkrićima u intervjuu je i ono da će njihovo drugo dijete biti - djevojčica.

- To je sjajno. Što vam više treba – rekao je Harry.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:58