KRUNIDBA & MODA

Naš modni ekspert Ivica Skoko: ‘Na princezi Kate ne bih promijenio ni jedan detalj. Doista je kraljica stila‘

Krunidba Charlesa III. je prošla u mnogo nijansi roze, a najveće modne pogreške bile su pokoji pretjeran uzorak i neprikladne hlače

Princ William, princeza Catherine s djecom Louisom i Charlotte

 Andrew Milligan/Afp

Iako krunidba nekog kralja (i kraljice) sama po sebi nije modni događaj, nego državna ceremonija s mnoštvom pravila i strogim protokolom, moda i stil ipak imaju veliku ulogu u takvim prilikama. Prijenos krunidbe britanskog kralja Charlesa III. i njegove supruge Camille, gledao se u cijelom svijetu, govorilo se o 300 do 500 milijuna gledatelja, ali fanove mode manje su zanimala žezla i simboli, a više odjeća, obuća, nakit i raznorazni modni dodaci.

image

Princ William, princeza Catherine s djecom Louisom i Charlotte

Andrew Milligan/Afp

Kolektivni uzdah zadovoljstva izazvala je Catherine, princeza od Walesa ili jednostavnije Kate. U stvari, zablistala je, očito pod redateljskom palicom majke i supruge Kate cijela obitelj princa Williama koji će jednog dana vladati Ujedinjenim Kraljevstvom. Oni su oduševili i Ivicu Skoku, našeg poznatog modnog dizajnera, koji je za Jutarnji proučio outfite uzvanica i uzvanika te Windsora. Kate je, kaže, bila doslovno savršena.

image

Modni dizajner Ivica Skoko

Lucija Ocko/Cropix

Haljina od svilenog krepa nije potpuno bijela, nego je boje slonovače. Na njoj su srebrnim koncem izvezeni motivi ruže, čička, narcisa i djeteline, koji su svi simbolični. Kao i njezin suprug, i ona je, na zahtjev kraljevskog para i protokola, nosila plašt.

- A imala je i lijepe cipele s potpeticom od najmanje 10 centimetara, što je i hrabro, a mislim i mrvicu izvan pravila. - dodao je dizajner.

Princeza od Walesa nosila je par naušnica s biserima i dijamantima, koje su nekad pripadale princezi Diani, te raskošan srebrni ukras za glavu, sastavljenu od listova nalik na lovor koju su potpisali ljudi iz slavnog salona šešira Jess Collett te oni iz Alexandera McQueena. Ogrlicom s nizovima dijamanata, koja je na zahtjev kralja Georgea VI.,1950 godine napravljena za kraljicu Elizabetu II. dok je još bila princeza, odala je počast pokojnoj vladarici.

image

Ivica Skoko ne bi mijenjao ni jedan detalj u stilu princezi Kate

Odd Andersen/Afp

- U biti se moglo i očekivati da će se ona odlučiti za McQueena, jer je poznato da jako voli odjeću tog britanskog brenda, imala je i njihovu vjenčanicu - rekao je Ivica Skoko koji je podjednako oduševljen i Kateinom frizurom, podignutom kosom s pletenicom, te make-upom bez i jedne pogreške.

I malena princeza Charlotte, koja je nedavno proslavila osmi rođendan, nosila je McQueenovu haljinicu s cvjetnim vezom i sličan ukras za glavu kao njezina mama.

image

Princeza Charlotte

Andrew Milligan/Afp

- Mislim da je princezu od Walesa teško nadmašiti. Ona je, to je savršeno jasno i danas potvrđeno ako je itko uopće sumnjao, doista žena sa stilom. Naravno da postoje stilisti i da ona zasigurno može dobiti savjet od koga želi, no smatram da je njezin modni izričaj u svim prilikama, doista njezin. Neke stvari jednostavno imate u sebi ili ih nemate. Ona je za mene definitivno kraljica, barem modna. - rekao je.

Skoko je primijetio kako su se brojne gošće na ovom velikom slavlju odlučile za neku od nijansi roze boje, uglavnom one nježne i puderaste.

- Katy Perry me razveselila jer sam se, najiskrenije, pomalo bojao što će odjenuti. Sklona je pretjerati, pa me ovaj pink od glave do pete, s odličnim šeširom ili fascinatorom,ugodno iznenadio. - objasnio je dizajner - Iako je poštovala sve regule, bila je ipak svoja, malo drugačija.

image

Katy Perry

Gareth Cattermole/Afp
image

Katy Perry slikala se s drugim gostima nakon krunidbe

Gareth Cattermole/Afp

Pjevačica je, inače, nosila i odgovarajući fascinator i choker s biserima i zlatim brošem s potpisom velike britanske kreativne zvijezde Vivienne Westwood te je tako odala počast dizajnerici koja je preminula prošle godine.

I druge "dame u ružičastom" dopale su se Ivici Skoki.

Među njima je, primjerice, španjolska kraljica Letizia, koja se odlučila za malo moćniju rozu. Gornji dio njezina outfita, sako s volanom i aplikacijom od čipke, te suknja savršene midi dužine našem modnom ekspertu vrhunski su izbor. On kaže da španjolska kraljica, kada je stil u pitanju, rijetko griješi, a to se vidjelo i na krunidbi.

image

Španjolski kralj Felipe VI i kraljica Letizia

Paul Ellis/Afp

Još jednu puderasto ružičastu kreaciju odjenula je belgijska kraljica Mathilde - haljinu s ogrtačem kombinirala je s rukavicama, cipelama i torbicom u istoj nijansi, uz dodatak biserne ogrlice uz vrat i bijelog, elegantnog šešira.

image

Belgijski kralj Philippe i kraljica Mathilde

Toby Melville/Afp

Kada su šeširi, fascinatori, tijare i drugi ukrasi koji se nose na glavi u pitanju, našem se ekspertu najviše svidio šešir Sophie Trudeau, supruge kanadskog premijera Justina Trudeaua.

- U cjelini je jako elegantna, jedan je to od najboljih outfita u nježnoj puderastoj boji. Detalji čine razliku, pa su tu na svilenoj haljini prozirni rukavi što je čini još ljepšom. Ipak, šešir se posebno ističe. Pomalo je neobičan, moderan, a opet nije pretjeran ili neprimjeren - dodao je.

image

Justin Trudeau i njegova supruga Sophie

Odd Andersen/Afp

Još jedna supruga premijera, Akshata Sunak, supruga prvog čovjeka britanske vlade Rishija Sunaka, pokazala je da ima stila. Njezin kostim u boji različka, te crne cipele s visokom potpeticom i malena torbica, te efektan fascinator jako su se svidjeli Skoki. Iako su neki modni kritičari rekli da im je za savršen dojam nedostajao neki nakit, naš dizajner bio je oduševljen elegancijom i jednostavnošću.

image

Rishi Sunaki Akshata Murty

Andy Stenning/Afp

- Bez neke jako, jako detaljne analize svake pojedine odjevne kombinacije, mogu reći da je na krunidbi bilo više onih koji su dobro odabrali. Znam da su svi uzvanici dobili uputstva što se od njih očekuje - objasnio je dizajner koji je upoznao kralja Charlesa i njegovu suprugu Camillu, kada su posjetili Hrvatsku 2017. godine. - Tada je i sam dobio uputstva što odjenuti i kako se ponašati. Nesumnjivo, protokol za krunidbe sigurno je mnogo stroži i precizniji.

image

Obitelj princa Williama u svečanoj kočiji nakon krunidbe

Carlos Jasso/Afp

- Bez nabrajanja imena, mogu reći da su najviše pogriješile one uzvanice koje su se odlučile za neke šarene haljine s cvjetnim uzorkom jakih boja ili velike apstraktne uzorke. Osim toga, smatram da krunidba apsolutno nije prigoda u kojoj žene trebaju odjenuti hlače. Ma koliko bile moderne i trendi. - objasnio je dizajner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:33