SHAQ ATTACK NA ZRĆU

NBA legenda skuterom obilazi Pag, snima film o svom životu, jedri i tulumari u klubu Noa

Puca me adrenalin kad rokam pred ruljom, govori Shaq iza kojeg je i veliki nastup na slavnom festivalu Tommorland u  Belgiji
 CROPIX

Na Zrću se jučer pričalo samo o jednom čovjeku - najvećem DJ-u na svijetu. Nije najplaćeniji niti je najcjenjeniji umjetnik, nego doslovno fizički najveći DJ sa 216 centimetara visine, gotovo 150 kilograma i brojem cipela daleko većim od 55. Prošle su godine u jednom klubu u Atlantic Cityju zbog njegova gostovanja morali povećati DJ kabinu za nešto više od pola metra.

Riječ je, dakako, o NBA legendi Shaquilleu O’Nealu, već niz desetljeća glazbenom entuzijastu, koji je jučer imao zakazan premijerni hrvatski nastup u Noi, u sklopu Pow Wow festivala, a za već poslovično energični dvosatni nastup ulaznice je kupilo više od 4500 ljudi.

Neponovljivi O’Neal još je u nedjelju privatnim zrakoplovom sletio u Zračnu luku Zadar, gdje je rado dijelio autograme i strpljivo se fotografirao s obožavateljima.

- Stigao je privatnim jetom, u kojem je s njime bilo još sedam ljudi. U nedjelju navečer je odmah došao u klub, gdje je slušao Gigija D’Agostina, koji je također nastupio u sklopu Pow Wowa - kažu nam iz Noe, koja je redovito u samom vrhu DJ Magove top-liste sto najboljih klubova u svijetu. Nije imao nikakve posebne zahtjeve što se tiče smještaja ili hrane, no jednu je stvar ipak poželio. - Zamolio je da njegov nastup ima slične vizualne efekte kao Gigijev.

Oduševio se klubom

Oduševio se time kako je klub izgledao - pričaju nam i dodaju da je košarkaš “jako kul, zabavan i pristupačan”. Jučer ujutro po Novalji se vozio unajmljenim skuterom, a poslijepodne prije nastupa iskoristio je za obilazak obližnjih otoka. A na Pagu se navodno nastavilo i snimanje dokumentarca “Shaq Life”, otkrili su nam o prije nekoliko mjeseci pokrenutom projektu koji prati svakodnevicu zvijezde NBA-a. Među ostalim, u serijalu će biti sekvence s njegovih gaža po Las Vegasu, sa snimanja reklama i filmova, s dodjele NBA-evih nagrada te scene iza kulisa vođenja njegova restorana Big Chicken, kao i iz privatnog života.

Inače, Shaquilleovi su omiljeni žanrovi trap, hip-hop i dubstep. Ne voli kad ga se naziva celebrity DJ-em jer je, kaže, u glazbi još od 1986. godine, a hvali se da je prvi album “Shaq Diesel”, na kojem je repao, izdao 1993. te da je došao do platinaste naklade. Urbane legende navode da se Shaq zaljubio u stvaranje melodija u dobi od 14 godina, kada je prvi put uživo čuo Public Enemy. Kosio je susjedima travu, šetao pse i štedio na sve strane samo da bi skupio 200 dolara za prvi komad opreme, koji je otkupio u zalagaonici. Poslije je to ulaganje pretvorio u biznis, pa je tijekom srednje škole zarađivao džeparac po gažama. Onda se zaljubio u rap pa ostavio DJ pult, a intenzivnije mu se vratio relativno nedavno.

Sve je to show

- Imam nalete adrenalina kad rokam pred ruljom. Ljudi dolaze na festivale da bi vidjeli dobar performans. Dajem im odličnu glazbu, koju začinim svojim miksanjem. Sve se vrti oko zabave i priređivanja showa - rekao je u jednom intervjuu za Apple Music. U istom je razgovoru otkrio i da je, još prije nego što je počeo u javnosti istupati i nastupati kao DJ, proveo neko vrijeme u studiju s The Notorious B.I.G.-om, jednim od najvažnijih repera svih vremena, koji je bio poznat i kao Biggie Smalls, a koji je 1997. ubijen u atentatu.

O’Neal se javio rap legendi nakon što je čuo da se u jednom stihu njegove pjesme “Gimme The Loot” izvikuje njegovo ime. - Skupa smo napravili beat, a Biggie je snimio svoj dio u prvom pokušaju. Nikada nisam vidio ni čuo nešto slično - rekao je košarkaš, no dodao je da ne planira nikada njihovu zajedničku stvar pustiti u javnost te da je on jedini koji posjeduje snimku.

Sport i glazba

O’Neal se konkretno u elektroniku navodno zaljubio 2014. nakon što je na festivalu TomorrowWorld čuo Stevea Aokija i Skrillex. - Uvijek kažem da postoje dvije stvari koje najsnažnije povezuju ljude. To su glazba i sport - rekao je O’Neal Forbesu. Već godinu dana nakon što se zainteresirao za elektroniku, i sam je nastupio na TomorrowWorldu, i to pod umjetničkim imenom koje koristi i danas - DJ Diesel. Glazbu pušta u klubovima i na festivalima diljem svijeta, a bio je dio i nezaobilaznih Ultra Musica i Tomorrowlanda.

Osim snimki s njegovih nastupa, O’Neal je više puta uhvaćen i kao dio festivalske publike, a mnogi su od tih videa postali viralni zbog njegove uživljenosti, koja još više dolazi do izražaja i graniči s komedijom jer je zbog visine vrlo upadljiv. Govoreći o produkciji, vrijeme u studiju nedavno je provodio i s DJ Diplom, a još se očekuje trenutak u kojem će objaviti plodove svojega rada. Diplo mu je, uz već spomenuti Skrillex, jedan od glazbenika koje najviše cijeni. - Oni su mi zaista uzori. S Diplom sam radio, a volio bih u studio i sa Skrillexom - otkrio je magazinu Page Six.

SLAVNI KOJI RADE I KAO DJ-i

Čedo Prodanović, odvjetnik

Jedan od najpoznatijih hrvatskih odvjetnika Čedo Prodanović uz pravo obožava i glazbu, pa na Yammatu ima emisiju “Glazbena kancelarija Čede Prodanovića” posvećenu jazzu. - Želim podijeliti tu radost muzike koju osjećam sa što većim brojem ljudi. To je kao u onom vicu s oboljelim od tuberkuloze koji kašlje po tuđim tanjurima ne bi li ih ‘zarazio’, da bi ih bilo što više, tako i ja, kao i mnogi koji vole jazz, nastojim pokazati zašto je jazz dobar i pridobiti neupućene za ‘opću stvar’ - rekao je u jednom intervjuu za Globus.

Emil Tedeschi, poduzetnik

Poduzetnik Tedeschi također ima svoju emisiju na Yammatu, “Drive”, u kojoj se potpisuje kao SMS Deutsch. SMS je oznaka za Straight Music Selector, čime već u svojem umjetničkom imenu Tedeschi objašnjava da nije DJ, odnosno da ne miksa glazbu, nego je samo odabire. Najčešće ga se može čuti u Jabuci, gdje ima svoju klupsku večer “Entertainment!”.

Mario Kovač, redatelj

Redatelj, glumac i teatrolog također je zaljubljenik u glazbu - čak je i upoznao suprugu dok je vrtio u jednom klubu, a svojoj su kćerkici dali ime Ena po Haustorovu hitu. Može ga se čuti u, recimo, Močvari ili Vintage Industrial Baru, ali često gostuje i na filmskim festivalima kao glavni odgovorni za glazbu.

Idris Elba, glumac

Američka zvijezda više je puta predstavila svoje setove u Hrvatskoj, a osim što je vrsni glumac, jednako se dobro snalazi i za DJ pultom, pa ga kritika naveliko hvali. Zvijezda “Luthera” i “Žice” najbolje se snalazi u house ritmovima, a DJ-ingom se počeo baviti daleko prije nego što je počeo glumiti. Među njegovim najneobičnijim gažama valja istaknuti onu na vjenčanju Meghan i princa Harryja. Nakon tog događaja ispričao je BBC-ju da mu je Meghan dala svoju listu želja na kojoj je bilo “nekoliko pjesama repera sa Zapadne obale”.

Elijah Wood, glumac

I Wood voli i glumu i glazbu. Nastupa sa Zachom Cowiejem, inače skladateljem filmske glazbe, a predstavljaju se pod imenom Wooden Wisdom. Njihova je politika old school, a svoje setove komponiraju isključivo koristeći vinile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:09