JEZIVE ISPOVIJESTI

Nekad moćni direktor čuvenog brenda optužen za seksualno iskorištavanje mladića: ‘Silio nas je na ‘seks audicije‘

Dio muškaraca reklo je za BBC koji je proveo dvogodišnju istragu da su bili zlostavljani od modnog mogula

Mike Jeffries 2012.  

 Bertrand Guay/Afp/Profimedia/Bertrand Guay/afp/profimedia

Bivši izvršni direktor Abercrombie & Fitcha i njegov britanski partner suočeni su s optužbama za iskorištavanje muškaraca regrutiranih za seksualne događaje koje su organizirali diljem svijeta. Istraga BBC-ja otkrila je da je dobro organizirana mreža koristila posrednika kako bi pronašla mladiće za druženje s Mikeom Jeffriesom i Matthewom Smithom. Osam muškaraca reklo je za BBC da su prisustvovali tim događajima, od kojih su neki tvrdili da su bili iskorištavani ili zlostavljani. Jeffries i Smith nisu odgovorili na zahtjeve za komentar, ali je njihov posrednik zanijekao bilo kakvu krivnju i rekao da su ti muškarci ušli u ove događaje dobro upućeni što slijedi.

U moćnoj kompaniji Abercrombie & Fitch izjavili su kako su zgroženim takvim navodnim ponašanjem. Dva bivša američka tužitelja koja su neovisno pregledavala dokumente i svjedočenja koja je otkrio BBC pozvala su na istragu kako bi se utvrdilo mogu li se podignuti optužnice za trgovinu ljudima u seksualne svrhe. Prema američkom zakonu, trgovina ljudima u svrhu seksa uključuje prisiljavanje odrasle osobe da otputuje u drugu državu ili zemlju radi seksa za novac uz korištenje sile, prijevare ili prisile.

image

Abercrombie & Fitch u New Yorku

Michael M. Santiago/Getty Images/Profimedia/Michael M. Santiago/getty Images/profimedia

Mike Jeffries bio je silno utjecajna osoba. Kroz dva desetljeća od 1990-ih, transformirao je A&F iz propadajućeg dobavljača opreme u trgovine usmjerene na tinejdžere vrijedne više milijardi dolara. Nekada jedan od najbolje plaćenih američkih izvršnih direktora, bio je kontroverzna osoba koja se suočavala s tvrdnjama o diskriminaciji osoblja, zabrinutošću zbog svojih pretjeranih troškova i pritužbama na neslužbeni utjecaj svog životnog partnera, Matthewa Smitha unutar A&F-a. Godine 2014. Jeffries je odstupio s dužnosti nakon pada prodaje i otišao s mirovinskim paketom procijenjenim na oko 25 milijuna dolara.

BBC je sada otkrio optužbe da je modni mogul iskorištavao mlade odrasle muškarce za seks na događajima koje je organizirao u svojim njujorškim rezidencijama i luksuznim hotelima diljem svijeta, uključujući London, Pariz, Veneciju i Marakeš. U sklopu dvogodišnje istrage, BBC je razgovarao s 12 muškaraca koji su opisali prisustvovanje ili organiziranje događaja koji su uključivali seksualne odnose za Jeffriesa (79) i njegovog britanskog partnera Smitha (60) između 2009. i 2015. godine. Osam muškaraca koji su prisustvovali događajima rekli su da ih je regrutirao posrednik, kojeg su opisali kako mu nedostaje nos koji je prekriven flasterom od zmijske kože. BBC ga je identificirao kao Jamesa Jacobsona.

Polovica muškaraca koji su BBC-ju ispričali o vrbovanju, navela je da su prvotno bili zavedeni u vezi s prirodom događaja ili im nije rečeno da je u pitanju seks. Drugi su rekli da su shvatili da će događaji biti seksualni, ali ne baš i što se od njih očekivalo. Svi su bili plaćeni. Nekoliko ih je BBC-ju reklo da su posrednik ili drugi regruti iznijeli mogućnost modeliranja s A&F-om. Svi osim jednog rekli su da su se osjećali povrijeđeni tim iskustvom.

Muškarci koji su prisustvovali ovim događajima rekli su BBC-ju da bi se Mike Jeffries i Matthew Smith upustili u seksualne aktivnosti s otprilike četiri muškarca ili bi ih "usmjerili" da imaju seks jedan s drugim. Nakon toga, muškarci su rekli da im je osoblje na događaju dalo kuverte pune tisuća dolara. Pored toga namjerno su ostavljali dojam kako će to mladićima pripomoći ili pak odmoći, ovisno o suradnji, u karijeri modela.

Istraga BBC-ja također je otkrila detalje o "dobro podmazanom stroju" koji organizira seksualne događaje za Jeffriesa, u kojima bi "regruteri" pronalazili muškarce koji bi prisustvovali takvim događanjima i dobivali između 500 i 1000 dolara za svaku preporuku. Jacobson, kojeg su muškarci opisali kao "posrednika" ili "agenta za casting", nalazio je muškarce za seksualne događaje. Većina muškaraca tvrdi da ih je Jacobson seksualno "auditirao", tražeći ili nudeći oralni seks prije nego što su predstavljeni Jeffriesu i Smithu. Angažiran je i brijač da intimno obrije dlake na tijelu nekih muškaraca koji su prisustvovali događajima, što je iskustvo koje su neki opisali kao "dehumanizirajuće". Svi su muškarci rekli da su morali potpisati ugovor o tajnosti. Kazali su da su imali malo vremena za čitanje i da im nije dopušteno zadržati kopije, ali su shvatili da će biti tuženi ako progovore.

Osoblje koje je radilo u bivšem domu gospodina Jeffriesa u Hamptonsu reklo je za BBC da su se događaji ondje redovito održavali vikendom. Neki su rekli da su dobili upute da napuste prostorije svake subote poslijepodne, što ih je navelo da vjeruju da se događa nešto čudno.

Barrett Pall, bivši model koji je postao životni trener i aktivist, rekao je da je bio pod pritiskom da prisustvuje događaju u Hamptonsu 2011. Tada je imao 22 godine i ispričao je kako ga je stariji maneken, koji je dobio naknadu za preporuku, angažirao da bude njegova "zamjena" za "neku vrstu seksualnog iskustva" s parom. Rekao je da se osjećao dužnim poštovati ga, jer ga je stariji čovjek financijski uzdržavao i osjećao se dužnim. Kao i drugi ljudi, rekao je u početku da je prisustvovao "probnoj vožnji" s Jacobsonom.

Pall je ispričao da mu je stariji model rekao da ne mora raditi ništa što ne želi, ali je sugerirao da "što dalje ideš, to bolje" i aludirao na prilike za karijeru. Kada je stigao na događaj, rekao je da se osjećao pod pritiskom da "nastupi".

"Kako sam mogao otići? Nisam imao auto. Imao sam pratitelja koji je sjedio i gledao me", svjedočio je poput brojnih drugih mladića koje je, kako piše BBC, Jeffries iskoristio u vrlo ranjivoj fazi njihova života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:29